Povídání pro začátečníky, podle abecedy (43)

Rod Matucana BR. et R.

Matucana intertexta var. celendinensis, foto © V. Jiránek

No, konečně máme ty mamilárky za sebou a můžeme se stěhovat zas do Jižní Ameriky, jmenovitě do Perú. Tam roste skupina rostlin, kterou jedni přemoudřelí neustále strkají do rodu Borzicactus – jejich problém, nějak se to ve sbírkách nechytilo a šmahem odmítnuto, leč v pojednáních učených ledaskdo ještě používá. Druhá skupina neméně moudrých je toho názoru, že pro těch cca 20 druhů dlužno ustanovit neméně než 3 rody – a to sice Matucana, Submatucana potažmo Eomatucana. Jako klasický rebel proti učeným používám prosím pěkně, a kajícně se přiznávám, jednoho jména – Matucana. Zatím jsem u návštěvníků své sbírky nezaznamenal rozpaky, dotazy, též v diskuzích hned každý věděl a nikdo nebyl v rozpacích. A tak je povedu i dále, co na tom že ne v souladu s dnešními předpisy – hlavně , že ti, kdo chtějí, vědí, oč jde.

Matucana weberbaueri PR 130, foto © Alain Geffroy-Lemoinex

Matukány jsou v literatuře prezentovány šmahem jako horské rostliny, zvyklé na podmínky velehor, intenzivní sluneční záření atd. Prosím, nadmořská výška ano, ale ne u všech. Nezapomínejme, že množství populací roste v kaňonu řeky Maraňon – jednoho z pramenných přítoků Amazonky, nu a tam patrně ty podmínky budou asi poněkud jiné.

Matucana tuberculata z údolí řeky Maraňon v Peru, foto © R. Šubík

Bezpochyby byly matukány rozčleněny všelijakými studiemi na jednotlivé skupiny či sekce či co, já to moc nestudoval a snažil jsem se koukat na kytky a na to, co jim hoví. Tu bych rozdělil matukány do tří skupin:

1. Rostliny s velmi řídkým otrněním, trny měkké a zahnuté, epidermis v odstínech šedo- a modrozelené a většinou matná. Většinou se jedná o rostliny z okruhu M. paucicostata, k nim ještě M. tuberculata, M. krahnii a podobné. K nim pak ještě okruh M. madisoniorum. Rostliny, které v kultuře vděčně přijímají horské podmínky – volná kultura v pohodě, mají rády občasné přihnojení a nijak není v sezoně třeba je sušit. Ale v zimě chtějí sucho a relativně maličko tepleji – kolem těch 10°C.

Matucana madisoniorum, foto © Pavel Pavlíček

2. Rostliny nepříliš otrněné, trny rovné nebo mírně zahnuté, epidermis zelená a lesklá
Rostliny z okruhu M. aureiflora, M. currundayensis, M. bagalensis a nějak mně sem sedne i M. ritterii. Tady bych už s tou volnou kulturou moc nechvátal a když, tedy s ochranou proti srážkám. Také jejich epidermis je dosti citlivá na popálení – opravdu není potíž s tím je spálit. Jinak také snesou přihnojení a samozřejmě suché zimování s teplotami jako předchozí.

Matucana aureiflora, foto © Stanislav Stuchlík


3. Rostliny silně otrněné, epidermis většinou v nedohlednu, trny silně propletené a husté. Patří sem okruh M. weberbauerii a M. haynei. Tak tyhle rostliny opravdu se chovají jako horské, jen zase opatrně s trvale mokrým substrátem. Snášejí plné slunce na venkovním stanovišti, ale nějaký kryt za deště bych jim dopřál. Z mých zkušeností jsou na vodu nejcitlivější. Zimování snesou dosti chladné – klidně kolem těch 5°, ale v absolutním suchu.

Matucana haynei - rostlina sbíraná u Laguna Morococha mezi městy
Matucana a Oroya v nadm. výšce asi 4000 m, foto © R. Šubík

Všechny naťukány jsou nádherné rostliny, které, pěstovány správně a v souladu se svými nároky, se nijak nederou nahoru, tvoří polokulovité až zploštěle kulovité relativně středně velké rostliny. Výjimkou jsou matukány z okruhu M. haynei, ty zřejmě u nás světla a slunce nebudou míti nikdy dost, takže je spíš vidíme ve formě krátkých zavalitách sloupečků velmi podobných některým neoporteriím – multicolor, villosa, gerocephala apod. Též jsou poněkud skoupější na květy, ale kdo počká a příliš nechybuje, ten se dočká. A nádherné, většinou korálově červené květy matukán za to stojí. Některé vykvétají už třetím rokem po výsevu – M. paucicostata, u některých to trvá déle. Abychom nebyli stále v červené, pak má pro nás skupina aureiflora i weberbauerii spoustu dobrůtek v odstínech žluté a oranžové barvy.

Matucana variabilis, na snímku Rudolfa Šubíka je rostlina pěstovaná
ve sbírce Karla Knížete v Cieneguilla v Peru

Psáti o substrátu se mně nezdá moudré, neb radost udělám jen nemnoha a ostatní mě budou ostouzet, do jaké hrůzy chci ty nebožky cpát. Je to tak, že každý má tu svou odzkoušenou a pokud si ji odnese soused přes plot, tož to nejde, nejde a nejde. Ono by to s tou směsí chtělo i tu sousedovu konvičku potom třeba. Nicméně mně se osvědčila nazkoušená směs zahradnického substrátu s hrubším betonářským pískem, kterou hodím přes hrubé síto nebo kauflanďáckou přepravku, čímž odstraním to nejhrubší, ovšem to putuje do kbelíku pro sázení větších rostlin, čili tak.

Matucana weberbaueri PR 130, foto © Alain Geffroy-Lemoinex

S výsevy matukán co do klíčení není problémů, jen dvě poznámky: při výsevu se opravdu chovají jako horské rostliny a tedy výsev poněkud chladněji. Dále jsou nesmírně chtivé světla a čerstvého vzduchu už jako maličkaté rostliny, tedy co nejdříve otevírám a po patřičném otužení dávám co nejsvětleji. Se zálivkou na zeolitu mám vyřešeno a tak mrňavci rostou jako z vody a po přepíchání s výjimkou skupiny haynei (to jsou opravdu citlivé mršky) není problém. Spíš řidčeji píchat, neboť opravdu rostou velmi rychle a utěšeně, takže vám brzo nastane problém s místem pro semenáčky. U těch haynei jsem ten problém neviděl nikde. Ale ono zas matukán není tolik, že by problém byl na burzách a výstavách k neřešení – není ani těch matukán mnoho. Nádherné rostliny si rád prohlédnu u Pavla Heřtuse v Sibřině – on je to pán, který o nich u nás ví asi nejvíc a opravdu je umí – radost pokoukat. Tak si nějaké taky pořiďte a pokud je neznáte, litovat nebudete…

Matucana intertexta, foto © Miroslav Veverka

Povídání pro začátečníky, podle abecedy:

01 - Astrophytum Lem.
02 - Acanthocalycium Backeb.
03 - Akersia Buin.
04 - Ancistrocactus Br. et R.
05 - Arequipa Br. et R.
06 - Ariocarpus Scheidw.
07 - Arrojadoa Br. et R.
08 - Aylostera Speg.
09 - Aztekium Boed.
10 - Blossfeldia Werd.
11 - Brasilicactus Backeb.
12 - Cleistocactus Lem.
13 - Copiapoa Br. et R.
14 - Coryphantha (Eng.) Lem.
15 - Discocactus Pfeiff.
16 - Echinocactus Link et Otto
17 - Echinomastus Br. et R.
18 - Echinopsis Zucc.
19 - Encephalocarpus Berg.
20 - Epithelantha (Web.) Br. et R.
21 - Eriocactus Backeb.
22 - Eriosyce Phil.
23 - Escobaria Br. et R.
24 - Ferocactus Br. et R.
25 - Frailea Br. et R.
26 - Gymnocactus Backeb.
27 - Gymnocalycium Pfeiff. (I.)
28 - Gymnocalycium Pfeiff. (II.)
29 - Gymnocalycium Pfeiff. (III.)
30 - Haageocereus Backeb.
31 - Horridocatus Backeb.
32 - Islaya Backeb.
33 - Leuchtenbergia Hook.
34 - Lobivia Br.et R.
35 - Lophophora Coult.
36 - Mammillaria Haw. (I.)
37 - Mammillaria Haw. (II.)
38 - Mammillaria Haw. (III.)
39 - Mammillaria Haw. (IV.)
40 - Mammillaria Haw. (V.)
41 - Mammillaria Haw. (VI.)
42 - Mammillaria Haw. (VII.)
43 - Matucana BR. et R.

zpět

Autor textu:
Pavel Urbánek
Jeřmanice
E-mail: abckaktus(zav)seznam.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630