Povídání pro začátečníky, podle abecedy (23)

Rod Escobaria Br. et R.

Escobaria hesteri

Tak začnu netradičně – přiznáním, že tyhle rostlinky mám hrozně rád, a s radostí mohu konstatovat, že mně jich ve sbírce utěšeně přibývá. To za prvé. Za druhé, vzhledem k tomu, že jsou to vysloveně mrňavoučké kytinky, i když časem vytvoří pěkné trsíky, aspoň některé,  padá zásadní argument proti jejich pěstování i v těch nejmenších sbírkách. Za třetí bych ku jejich cti uvedl, že zase nejsou tak úplně zadarmo a bez značné dávky kumštu k udělání, čímž padá další argument o málo vzácných, nedej Bože senných kytkách. Čili vychází nám pozoruhodná skupinka rostlin, kde si vybere i ten největší mlsoun a rejpal ze všech dostupných.

Eskobárie, jako skoro každý rod, prodělaly v posledních letech od  Backeberga mnohé taxonomické úpravy a tu se ku podivu musím přiznat, že skoro všechny jsou mně sympatické až na tu, která je šmahem lisuje do jednoho balíčku s koryfantami, což už je na mě zase až moc…, i když u některých… 

Escobaria grata

Můžeme u nich vysledovat několik skupin, které jsou docela kompaktní co do tvaru a kupodivu i pěstitelských požadavků a nároků. Podotýkám, že si toto mé členění nikterak nečiní nárok na zásah systematický a jest mým pouhým pozorováním a skládáním, neřku-li nevědomou  reprodukcí viděného a načteného.

První skupinkou jsou ortodoxní mexičanky ze severního Mexika – skupina, která kdysi náležela ke gymnokaktusům, posléze přeřazena tuším pány Říhou a Johnem k eskobáriím a následně obdařena úžasným rodovým jménem AcharagmaE. aguirreana, E. rosena a nemýlím-li se, není to konečná – jsou nějaké nové objevy a popisy. Jsou to relativně teplejší kytičky s klasickým mexickým pěstitelským přístupem – sluníčko, vzduch a teplejší zimování, nárazová opatrná zálivka, zkrátka typičtí zástupci mexických miniaturek. A krásní zástupci, mohu-li skromný názor. Kvetou, jako všechny eskobárie, z vegetačního středu, z nejmladších axil a jejich kvítečky jsou drobné a mají lehce brvité okraje květních plátků.

Escobaria roseana

Druhou skupinkou jsou původní eskobárie an sich – skupinka mexických miniaturek, poslední dobou stále upřesňovaná, doplňovaná novými nálezy a s pokračujícím studiem na nalezištích se vyjasňují i jejich příbuzenské vztahy. Rostlinky jako Escobaria chaffeyi, E. dasyacantha, E. orcuttii, E. sneedii, E. tuberculata a spousta dalších jmen a kytiček maličkých, půvabných s pestrými drobnými trníky a ochotně kvetoucí.

Escobaria chaffeyi, Saltillo

Další skupinku bych postavil z bývalé Coryphantha hesterii a Escobaria minima, dříve E. nelliae. To jsou endemity z Texasu – Marathón, nádherné miniaturní kytičky s úžasnými květy, a prosím hesterka jest skoro zadarmo, ale udělat pěknou minimu, i když rostou fakticky na jednom kopci, to už je kumšt. Hesterky mám v několika původech, minimy mě opouštějí a nechtějí se mnou býti. Tyhle rostlinky ale už mají jednu skvělou vlastnost, jsou-li suché, vydrží i nějaký ten mrazík v zimě, i jsou zajímavé zas pro ty, kdo postupně přecházejí na mrazuvzdorné kytky. I když tedy u té minimy bych to považoval za hazard, vzhledem k její vzácnosti pro mne, hesterka mně v pohodě drží i slušnější přímrazky bez závad.

Escobaria minima (nelliae) SB 423

Další skupinou jsou rostliny, kdysi řazené do rodu Coryphantha – široký komplex E. vivipara. Tak tohle už jsou otužilci, kteří vydrží za sucha mrazy jako hrom a přitom, mají-li přes léto dostatek slunce a vody, rostou skoro samy od sebe a vyvíjejí se velice přirozeně. A jsou to krasavice k pohledání, zejména mně lahodí populace z Arizony a Nevady. Veliké fialově červené květy pak jsou jejich nádhernou ozdobou a tam, kde tyhle kytky pěstují na skalkách, se mezi ostatními jarními skalničkami vůbec neztratí.

Escobaria laredoi, Sinco de Mayo (foto Karel Pavlíček)

No a poslední partičkou, aspoň pro mne, ze společenství rodu Escobaria, jsou rostliny dříve řazené do rodu Neobesseya. Pravda, v lecčems se výrazně od eskobárií liší, ale když už to zchroupu i já? Ale klidně si je držte zvlášť a každý tomu bude rozumět. Relativně maličké rostlinky s obrovskými žlutozelenými květy a na jaře s krásně červenými loňskými plody mezi dlouhými mašlemi. Absolutní eskymáci, u všech jest ověřená mrazuvzdornost za standardních podmínek – tedy dobrá příprava na zimu atd. Viděl jsem je na skalkách celoročně a funguje to bez problémů, pokud jest skalka otočena na jih, aspoň trochu kryta před běsněním zimního počasí a dobře drenážována, proč ne. A takových u nás, zaplať pámbu, přibejvá a přibejvá. Jen houšť.

Úplně poslední je superšpek, kterej nikde nejni, semena nejsou, jsou-li, nic z toho a scípe to rychleji, než byste mrkli. Proč? Není známo, zřejmě s námi nechce býti a tak ji vidno pouze a téměř výlučně v podobě řezby roubovaných odnoží. Cože to? Jo, já to nenapsal na začátek, tak to napíšu na konec – E. cubensis – endemit od Holguínu, o kterém krásně psal v časopise velký Jan, příjmením Říha. Škoda, že podobných článků o rostlinách od něj ubylo.

Escobaria sneedii subsp. leeii SB 397
(foto Zdeněk Podešva, květen 2011)

Zpět k eskobáriím – napadá vás nějaká vlastnost rostlin, kterou kaktusáři oceňují, preferují a která by se mezi těmihle šmudlíky najít nedala? Já tedy o žádné nevím a jest  tedy s podivem, že jich porád nejni k vidění tolik, kolik by si zasloužily. Ale to na každém, já jen, že kdo opatří a napěstuje, rozhodně neprohloupí, potěší se a sbírku výrazně zpestří.

Pokud by někdo sháněl literaturu ku studiu rodu, tu bez jakýchkoli postranních úmyslů a servility k PT  vydavateli tohoto média doporučil Atlas kaktusů. Za ta léta, co si ho přerovnávám podle rodů k sobě, vytvořily se v něm úžasné kolekce materiálů o spoustě rodů tak hluboké a podrobné, že to jistě nečekal nikdo, kdo držel v ruce některý z prvních čísel. A specielně eskobárie jsou tam snad už kompletně, nebo jich chybí jen velmi velmi nepatrně. Tak študujte a pěstujte a mějte z nich radost, jako já.

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
9 | 10 | 11 | 12 | 13| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět