Povídání pro začátečníky, podle abecedy (5)

Rod Arequipa BR. et R.

Tak tenhle rod mám moc rád, jsou to opravdu velmi vzácné rostliny, které najdete jen zřídka kdy v několika málo sbírkách specialistů na horské kytky jižní Ameriky. Je to skupinka nepočetná, a protože jsou tak málo, moc se o nich neví, jak to tam vlastně s tím druhovým uspořádáním je. Jedná se o hustě a tvrdě otrněné krátké obtloustlé stonky s výškou kolem 20 a průměrem do 7 - 8 cm (ovšem to už jsou kytky jako hrom veliké). Otrněné jsou velice hustě drsnými, tvrdými trny, z nichž neuspořádaně a neučesaně vyrůstají trny středové způsobem „každej kouká jinam“, nebo se krásně učešou a pak jsou to docela krasavice.

Pocházejí z vysokohorských poloh peruánských Kordiller a tím je k jejich kultuře řečeno téměř vše - maximum světla a slunce, spousta čerstvého vzduchu, velmi chladné a pokud možno světlé zimování, no a s vodou - jednou za čas, ale pořádně. Výjimkou je pak volná kultura, v které si tyhle kytky vysloveně lebedí a rostou do nevídané krásy.

Arequipa rettigii

Blízce příbuzné jsou s ostatní společností jihoamerických rostlin se zygomorfními květy, takže se průběžně schovávají do rodu Borzicactus a jánevímkam ještě. Pokud budete pěstovat matukány z okruhu haynei, oreocereusy a arequipy vedle sebe a ony pokvetou, asi se bude zdát, že ta kombinace má cosi do sebe, ale tak rozdílné růstové typy a semena v jednom rodu se mi přece jen nezdají. Takže bych to nechal takhle, a arequipy bych se snažil hledat a shánět a pěstovat co nejvíc. Jen to má potíž - nejsou v nabídkách, nejsou v semenech, nejsou rostliny, takže buďme vděčni za každou, co kde uvidíme.

Arequipa spinosissima Jir–13, Quicacha, 1600-1650m
Peru, Dep. Arequipa, prov. Caravelí

Pokud je někdo má, nebo může k semenům,
hlásím se jako vděčný a bezedný zájemce…

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět