Povídání pro začátečníky, podle abecedy (4)

Tak jsem vycházel z toho, že psát budu o rodech, se kterými mám jakési pěstitelské zkušenosti. Proto jsem se snažil následující kapitolky přehrát na pana Pavlíčka, leč nezdařilo se a tak se nám ta abeceda trochu šmodrchá. Ale vy už se v tom nějak zorientujete, že jo?

Ancistrocactus uncinatus (matsonii) SB 1449

Ancistrocactus BR. et R.

Tehnle rod není nijak početný a i tak jest solí v očích mnoha systematiků, kteří ho stále někam zkouší nacpat, ale on jim šťastně zase uteče a ve sbírkách toto jméno šmahem vítězí. Jediný mně stravitelný zásah je stažení podivného monotypického rodu Glandulicactus sem, a teď máme tuhle partičku kytiček z jižního Texasu a severního Mexika pěkně pohromadě.

Ancistrocactus brevihamatus var. pallidus z Potrero Menchaca
foto © Luděk Šubrt

Pěstitelsky poněkud náročnější společnost, není pro úplné začátečníky a své lahůdky nabízí hned v několika bodech. Jednak zahajuje vegetaci nepříjemně brzy, což je smutná zpráva pro ty, co zimují ve sklepě, dále má vysoké nároky na světlo a teplo v průběhu vegetace a jako opravdoví obyvatelé velmi suchých skalnatých oblastí nejsou nijak zadobře s přemírou vláhy. Výsev taky není tak jednoduchý, neb jejich velká semena potřebují k vyklíčení více času, a tak se jim pomáhá všelijak, ti šikovní odpreparují část testy, tedy semenné slupky a pokud neodpreparují i část embrya, pak už to jde. Prcíčci jsou však choulostiví na vlhko a plísně až běda a v případě napadení nijak dlouho v misce nepřekáží.

Ancistrocactus brevihamatus var. pallidus, Aqua Chile

Osvědčilo se tedy a hojně se v jejich kultuře využívá roubování klíčenců na nějakou šikovnou podnož, třeba Pereskiopsis nebo Selenicereus, semenáčky rychle narostou a pak už se s nimi dá něco dělat. A nebo zvolit dál kulturu roubované rostliny s trvalou podložkou, která nijak rostliny nežene, ale hezky s rozmyslem je nechá vytrnit, i absolvovat skutečně studené a suché zimování, které těmhle dětem pouští dělá opravdu dobře. Asi ideální by byl malý semenáček Trichocereus pasacana, na kterém všechny kytky s podobnými nároky rostou, kvetou a trní jedna báseň dlouhá léta.

Ancistrocactus megarhizus

Nemýlím-li se, jeho zástupci se vejdou na prsty jedné ruky, snad nejběžnější a také nejsnáze pěstovatelný je Ancistrocactus uncinatus s varietou wrightii, relativně dobře roste brevihamatus a scheerii, no a s megarrhizus a opravdovou raritkou tobuschii holt ty problémy budou porád.

Ale taky se něco musí nedařit, aby si člověk vážil toho, že se daří, že? Ve spoustě sbírek tyhle kytky uvidíte v perfektní formě kvést a plodit, takže s chutí do toho, ať nemáme v sortimentu mezery. A udělejte si jich pár za mě, mně tyhle kytky v mých podmínkách nějak nejdou a nechce se mi je porád vraždit, takže se bez nich s lítostí zatím musím obejít.

A pan Pavlíček vám sem přidává nějaký fotečky pěkný,
abyste viděli, že ty kytky za to stojí.

Ancistrocactus uncinatus PP 715, Hot Springs, Big Bend, Texas

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět