Povídání pro začátečníky, podle abecedy (3)

Další rody podle pana Backeberga bohužel velice prokrátím, neb jsem slíbil, že co napíšu, vyplývá z mých zkušeností. Ale zástupce rodu Acanthocereus (BERG.) BR.et.R. a Acanthorhipsalis (K.SCH.) BR. et R. jsem asi ani v životě neviděl, natož abych je pěstoval a sbíral zkušenosti.

Acantholobivia BACKBG. Jest patrně páně Backebergův úlet, jsou to prachobyčejné (= nádherné) lobivie, leč kupodivu ne s ovlásněným, ale s fest otrněným semeníkem a plodem. I semeny se od většiny lobivií kapku liší, ale já bych je netrhal a držel pěkně pohromadě jako lobivie, kde si o nic povíme víc.
 

Akersia Buin.

Trochu jiná situace je s rodem Akersia BUIN. Tyhle štětinaté, zlatozrnné sloupečky, které mně kvetly už na 20 centimetrech velikými růžovými květy, by měly býti v každé sbírce na ozdobu a pro radost. Moc si nevím rady, jak podle pánů botaniků se jmenuje dnes, viděl bych to asi na Borzicactus, neb mají krásné zygomorfní květy ne nepodobné květům matukán. Jen mi nějak nesedí množství rostlin, které do tohoto rodu páni nacpali, tudíž si dle mého mohou psát cokoli, u mě Akersia,resp. Akersia roseiflora BUIN., neb je to rod monotypický, tedy takový, který obsahuje jen jeden druh.

Akersia roseiflora BUIN.

Pěstování je snadné, snad jen vědět, že to není vysloveně horská kytička, tak snad trochu více vláhy v sezoně a trochu tepleji v zimě. Nejlépe se množí výsevem, čerstvá semínka klíčí výborně a semenáčky rostou jako z vody. Však jí taky spotřebují, a nebuďte hamouni a přihnojte je trochu. Pokud vám vydrží růst celou sezonu, vykvést mohou už třetím či čtvrtým rokem, čili takové rebucie mezi cereusy.

Jedná se v našem povídání o první cereusovitou, tedy do sloupku či sloupu rostoucí rostlinku, a tu bych dodal k jejich kultuře několik poznámek. Obecně – pokud začnou růst, tak rostou a tedy i jejich požadavky na vodu jsou trochu větší. I na výživu, takže se nebojím přihnojovat. I květník dávám o něco větší, než by odpovídalo průměru rostliny, jedná se i o stabilitu, a ony to vědí , takže jejich kořenový bal – no to je lahůdka. Ovšem problém vznikne, začne – li se nám takový cereusovitý halama dobývat střechou ze skleníku.

Tu je jednoduché a účinné řešení. Odřízneme vrcholovou část rostliny – tak cca 25 až 30 cm, zakořeníme a jede se dál močálem černým podél bílých skal. Nezanedbatelná výhoda je, že ten vrchol si ponechává vlastní stáří rostliny co do květuschopnosti, takže se mi podařilo v botanické zahradě vypěstovat 30 cm vysokou Neobuxbaumia polylopha, přičemž kvetla jak divá. Vrchol po zakořenění většinou i trochu zesílí, takže je stabilnější a spíš se udrží vzpřímený. Ale nevěřte mi a raději to zkuste s nějakými kleistokaktusy, budete se moc divit, co se po té operaci bude dít. Nebo byste chtěli vidět Cleistocactus strausii 40 cm vysoký a 8 cm v průměru a květy od země až pod vrchol???

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2

Pavel Urbánek
Jeřmanice

Zdroj foto: Obrázek vypůjčen z webu http://www.cactus-art.biz

 

zpět