Povídání pro začátečníky, podle abecedy (7)

Rod Arrojadoa BR. et R.

No, opět hřeším, ale jest to kvůli tomu, že tohle jsou lásečky mé potenciální a AŽ JEDNOU budu mít na trochu líp topený skleník, tak tam tyhle krasavice z Brazílie určitě budou zastoupený vším, co rod nabízí. Cereusovité štíhlé až tenké kaktusky z brazilské vysočiny jsou u nás k vidění nějak od 70. let, kdy jich pár přivezl pan Buining a kupodivu – cereusy a kvetou a jak.

Arrojadoa sec.

Popravdě jsou to rostliny, které musí udělat radost každému, pokud je právě schopen nabídnout trochu tepla v zimě navíc. Velmi zvláštně stavěné květy (strukturou jakoby plastové) na rostliny upozorní na první pohled. Byly časy za pana Backeberga, kdy jich kolovalo pár a spíš nekolovalo, dneska mít je všechny, tak už nějaký to místečko zaberou, je jich kolem dvaceti plus mínus a nějaký čísílka k tomu. Oblíbenkyní Pepy Zemana z Ondřejova byla A. eriocaulis – kvetly mu už třetím rokem a třeba dvě až tři série květů během roku. Dneska už si člověk nevybere jednu, všechny jsou krásné, zajímavé a čímsi jiné v tom našem moři kulatých.

Co do kultury už vlastně všechno bylo napsáno. Brazílie a tečka. Tedy teplo, vodou šetřit nemusíme – pokud tedy rostliny táhnou a rostou. Roubování jest zbytečno a tak jen přes tu zimu těch 15° aspoň. Báječně a ochotně klíčí a při dobré výživě a zálivce rostou jako z vody. Půdu trochu kyselejší s hrubým pískem a je to.

Při sázení je třeba počítat s tím, že kytky jsou to spíše plazivé, než poslušně kolmo stojící a tak tedy trochu větší květináček a eventuelně, pokud tedy vzpřímená poloha více vyhovuje, tak maličko a zjemna vyvázat k nějakému tenčímu bambusu. Mně vám nějak nesedějí kytky, které jsou vyvázané k tomu určeným plastovým tyčkám, ale toť otázka názoru asi.

Arrojadoa aureispina

Vypisovat tu jednotlivé druhy a jejich charakteristiky je asi nad plán (kam bych přišel u mamilárek apod, že), jisto je, že i v Atlase kaktusů už jich pár je. U našich německých sousedů jsou zřejmě v oblibě větší, neb jejich Kakteenkartei v časopise Kakteen und andere Sukkulenten jich v poslední době obsahuje slušnou řádku. Ale co do textů se mi nezdá, že by je pěstovali. Já je měl v botance a pak i nějaký v komunále a zařadil jsem je mezi nenáročné kytičky vždy ochotné spáchat pěstiteli nějakou tu radost. Tak je zkuste opatřit a nějakej čas si s nimi pohrát a uvidíte, že jsem měl pravdu.

Již po několikáté slibuji, že texty budou doprovázet moje obrázky, letos jsem mnoho nafotil a protože jsem lemra líná a hlavně už starší pán, tak jsem popisoval obrázky s týdenním a ještě větším zpožděním. I budu muset intenzivně příští rok fotit znovu, neb u 3 fotek to jméno a původ prostě dohromady nedám. Tak si vemte příklad a poznámky k fotkám si dělejte hned, je to škoda filmu (v době digitálních foťáčků anachronismus, ale vy mně rozumíte). Takže o fotky opět poprosím pana Pavlíčka, on má, on je hodnej, on mně půjčí…
 

Foto Arrojadoa aureispina vypůjčemo z www.koehres-kaktus.de 

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět