Povídání pro začátečníky, podle abecedy (11)

Rod Brasilicactus Backeb.

Brasilicactus haselbergii (foto © Martin Chalupski)

Brasilikaktusy - velice populární (kdysi) rostliny, které opravdu strašily a dělaly spoustu radosti v každé sbírce od rozměrů normálních, tj cca 8–10 cm v průměru, až po gigantické rostliny o průměru kolem 20 cm a více. Podle popisů však těchto rozměrů dosahovati nemají, ale v kultuře je možné všechno. Dnes jsou staženy do rodu Notocactus, což ale odmítám akceptovat vzhledem k poněkud zygomorfnímu tvaru květu, naprosto odlišné stavbě semeníku a vůbec – prostě to vedu jako brasilikaktusy a fertig. Mně nejbližší je v tomto směru členění pana Rittera v knize „Kakteen in Südamerika“, kde celou větev kolem notokaktusů podle semen a příbuznosti habitu dělí na následující rody: Brasiliparodia, Brasilicactus, Eriocactus, Notocactus a Wigginsia. Ač třeba jeho výklad kolem rostlin čilských mně nechutná a je to u mě psáno jinak, tady mu fandím a doufám, že v této zemi mu bude fanděno i nadále. Ona totiž představa, že to jsou všechno parodie (fakt, dnes už běžně hlásané zvěrstvo) mě trochu děsí.

Ač druhově neobsažný, je to rod velmi krásných rostlin s jednou superlahůdkou – u málokterých kaktusů najdete smaragdově zelené květy. Rostliny se vyskytují v jižní Brazílii ve státě Rio Grande do Sul a snad zasahují přes hranici do severní Uruguaye.

Brasilicactus graessnerii má žluté otrnění a kvete zeleně a B. haselbergii je sněhově bílý a kvete ohnivě červeně až červenooranžově. Pan Backeberg uvádí ještě B. elachisanthus, ale bůhví, co to je a jestli tu kytku vůbec někdo viděl. Pochopitelně je tu několik variet a forem, v botanické zahradě jsem pěstoval jednak formu B . haselbergii s tmavě karmínovým květem bez stopy oranžové a také tam byla rostlina s květem s velmi úzkými, jednoduchými zprohýbanými květními plátky – zpotvořenina jakási, ale taky jsem ji už někde viděl vyfocenou oficiálně. Mají též vlastnost společnou s eriokaktusy – standartně tvoří temeno nakloněné od slunce – velmi nápadné a pokud kytku pootočíte, začne růst tak, že za rok je na tom stejně – zas kouká na druhou stranu a né na sluníčko.

Brasilicactus graessneri (foto © Slavomír Dupal)

Ale ať už je budete jmenovat jakkoliv, rostlinky jsou to nádherné, docela se dají snadno pěstovat a velmi záhy kvetou, takže jsou ku radosti. Nemohu doporučovat nějaké finty se zemí – mně jdou v mém standardním substrátu v pohodě a kvetou jak hloupý. Semen je taky dost a pak začne maličkej problémek – dle mých zkušeností jsou v klíčení a dalším růstu mrňousků značně náladoví a neseriozní – jeden rok vám vyjde z každého semínka „8“ semenáčků a za chvíli maj centimetr v průměru, a další rok – taky klíčí, ale silně blbě a co vyklíčí, to zdechne. Proč tomu tak je, mně není známo, pracuji-li pokaždé stejnou metodou a se stejným materiálem.

Zkoušel jsem nechat semena i stát až do příštího roku, ale že by se klíčivost nějak razantně měnila, jsem se asi zapomněl podívat. Takže nad tím nemudruju, snažím se udržet, co vyklíčí, a pokud se nezadaří letos, zkusím napřesrok, semen mám každoročně spoustu. Jo – semena, ony brasilikaktusy patří k těm kaktusům, které mají silně hnusné plody na čištění. Pokud to urvete z rostliny ještě na podzim, tak se to táhne, maže, lepí a musíte prát a prát a tak vůbec, nemluvě o silně pichlavých jemňounkých trnečcích na plodech. Tak to řeším jednoduše – sklízím až na jaře – takže mám na stejné kytce zralé plody i čerstvé květy, a plod je krásně suchý, tvrdý, trníky se ho snadno pustí, no a pak stačí rozemnout mezi prsty a je vyčištěno.

Ač pocházejí z oblasti, odkud by kytky v kultuře neměly dělat problém, braziláčci jsou poněkud choulostiví na vodu – no a pokud se vám podaří je zalít před příchodem jakýchsi chladných a vlhkých dní, tu je zaděláno na problém. Ale při troše opatrnosti s vodou rostou celkem v pohodě. Jest to tudíž rod, který pro jeho krásu jak v těle, tak v květech mohu doporučit každému, a určitě vám nadělají spoustu radosti. Jenže v nabídkách a ni na burzách moc nejsou, oni totiž, jako spousta dalších kytek, prostě nejsou IN. Ale na kráse jim to nic neubere.

No a příště si povíme něco o rodu Cleistocactus.

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět