Povídání pro začátečníky, podle abecedy (16)

Rod Echinocactus Link et Otto

Echinocactus - ze skupiny polyacanthus (1)

Sice bych měl pokračovat rodem Dolichothele, ale protože v mé sbírce jsou tyhle rostliny vedeny pod rodem Mammillaria a skutečně nevidím ničeho, čím by se od nich lišily, pokračujeme tedy rodem v titulku. Je to jeden z nejstarších popsaných rodů kaktusů a dlouho se do něj „skladovaly“ všechny kulaté kaktusy s výjimkou mamilárií. Postupným definováním jemnějších diferencí z něj mizely postupně skupiny příbuzných kaktusů, až nakonec v sobě uzavírá poměrně různorodou, leč patrně nějak příbuznou skupinu rostlin z Mexika a JZ států USA.

Echinocactus - ze skupiny polyacanthus (2)

Společnost to velice, velice různorodá jak co do velikosti, tak co do náročnosti pěstování. A co se týče obliby, jsou v ní obsaženy dva z nejoblíbenějších kaktusů vůbec – mezi laiky obecně známý a často pěstovaný E. grusonii – laicky zvaný tchýnina sedačka ( pardon dámy) a mezi kaktusáři stále hledanější a oblíbenější E. horizonthalonius - populární horizontík, který se vyskytuje ve spoustě forem v celém středním a severním Mexiku.

Echinocactus grusonii

Ale pomalu. Začneme těmi obry – kupodivu bez jakýchkoli pěstitelských obtíží je možno je pěstovat téměř všude, tedy i ne v přímo pěstitelských zařízeních. Jen snad trpělivost veliká je třeba. Při pohledu na třícentimetrové maličko protáhlé bleděmodře ojíněné rostlinky E. platyacanthus (E. grandis, E. ingens) nás jaksi musí děsit časový prostor, nutný k vypěstování bakule metr v průměru a ku dvěma metrům výšky. A ač téměř mlád, pamatuji legendy o kvetoucích gruzonech – tedy E. grusonii. Nedávno jsem takovou rostlinu vezl od př. Heřtuse pro jednu zákaznici – dekorace to do prachatého obýváku za cenu v podstatě velmi přijatelnou. Inu – časy se poněkud mění.

Pěstování těchto rostlin opravdu nečiní potíže, rostou jako z vody, klíčí perfektně a pokud mají teplo a dostatek světla, s bohatou výživou a zálivkou si nemusíme dělat žádné problémy. Zařadil bych je mezi nejsnáz pěstovatelé kaktusy vůbec.

Echinocactus texensis, Lucio Blanco, Tam.

Jakou druhou skupinu bych označil poměrně obtížněji pěstitelné, a také podstatně menší rostliny E. texensis (kdysi Homalocephala) a E. horizonthalonius. Tu je zřejmý rozpor – obě jsou na lokalitách hojné, zjevně dobře rostoucí, klíčící a kvetoucí rostliny, rozšířené na obrovském areálu. Ale zkuste to doma – joj cigán, to je mazec. Klíčí to blbě nebo vůbec, hnije to úplně samo a dotáhnout pravokořenné rostliny do květu je pořád ještě kus kaktusářského kumštu. 

Echinocactus horizinthalonius (1)

Echinocactus horizinthalonius (2)

Echinocactus horizinthalonius, Las Tablas

I když už dneska se to umí a nepíše se o každém květu v časopise, pořád je to hodně náročná záležitost. A tedy podle mého, v květu to teda nějaký krasavci zrovna nejsou – i když, horizontíci uměj krásně veliký, takže vlastně proč to nezkusit?

Echinocactus horizonthalonius, Cerro Bola, Coahuila

Echinocactus horizonthalonius var. subikii (Kunte)

No a pokud přelezeme hranice s USA, pak tu máme tři druhy, který pořád patřej k tomu nejtěžšímu, co v naší skupině rostlin máme. Echinocactus polycephalus, E. parryi a E. xeranthemoides. Jsou co do obtížnosti, vzácnosti a náročnosti kultury pro mě absolutní superstar mezi kaktusy a nějak si nevzpomínám, že bych někde u nás četl o tom, že by někomu kvetly roubovance, nedej bože pravokořenný rostliny – ty snad vůbec nejsou. 

Echinocactus parryi

Semena nejsou, nebo skoro neklíčí a pokud dobře sleduji informace z lokalit, i tam se jedná o silně zánikem ohrožené rostliny se sníženou schopností reprodukce a pomalu umírajícími biotopy. Takže pro mě platí, že toto jsou pěstitelsky absolutně nejnáročnější a zastoupením nejvzácnější rostliny celé čeledi. Ale kdo ví, třeba to bude číst někdo, kdo se do toho přes všechny obtíže pustí a zvládne to – byl bych rád.

Echinocactus polycephalus

Pozn. Pavlíček: fotky jsem posbíral ve svém archivu a mohou nést autorství jiných lidí, kterým se omlouvám za svou nedokonalou evidenci.


Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
9 | 10 | 11 | 12 | 13| 14 | 15

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět