Povídání pro začátečníky, podle abecedy (14)

Rod Coryphantha (ENG.) LEM.

Coryphantha werdermannii var. dasyacantha

Tak tenhle rod se dostal asi tak před pěti až šesti lety na jedno z čelních míst mezi mými oblíbenci, pokud tedy tací vůbec jsou mezi kaktusy. Vlastně, ono je to spíš tak, že do té doby jsem skoro žádné koryfanty neměl a silně mně to míchalo, i začal jsem je nějak silněji vysévat a vůbec shánět. Kterážto činnost vyústila v dvě základní poznání: zaprvé, že shánět kytky, o kterých téměř ničeho krom běžně známých informací nevím, jest obtížné a člověka u toho potkají různé veselé příběhy ze shánění (například koupě stejných rostlin pod různými jmény apod.) a zadruhé, v poměrně brzké poznání, že na tyhle kytky je potřeba spousta trpělivosti. 

Mají jednu velmi nepříjemnou vlastnost, kterou sdílejí s rodem Stenocactus – co to vlastně máte, se pozná až po značné řádce let a poté, co rostlina opravdu doroste, což víme houby, kdy to bude. Ony totiž vypadají jinak jako semenáčky, jinak jako starší rostliny, které začínají kvést a za pár let vám zas ukážou něco jiného a porád překvapují. U stenokaktusů, čili „Pechánků“  jde o vlastnost naprosto stejnou – rostou a mění se s každým rokem a furt je to jiná kytka ze stejného semene…

Coryphantha georgii KKR 288

Ale zpět ke koryfantám. Co jsem napsal, znamená hlavně to, že nejsou pro netrpělivé lidi. V systému stojí někde na půl cesty mezi telokaktusy a mamiláriemi – tedy – došlo už u nich k oddělení areoly od axily a fruktifikační bod jest v axile, leč ještě není hotovo a oba důležité body jsou stále ještě jaksi propojeny, byť i jen na povrchu mamle, hlubokou či méně hlubokou rýhou. A proč jsem psal o telokaktusech? Inu proto, že u nich je ten proces už započat, ale ještě zdaleka nedosahuje úplného oddělení a tak se nám jen nad aureolou telokaktusů objeví jakási kratinká rýžka, ze které teláčci vykvetou. Koryfanty už to dotáhly až do axily a mamilárie došly nejdál – rozpáraly spojení axily a areoly a hotové.

Coryphantha macromeris SB 841

Koryfant je asi 50 – 60 druhů plus nějaké nižší taxonomické jednotky, asi nejdokonalejší studie o nich vyšla z pera autorů Reto Dichta a Jonase Lüthy, ale dají se najít i na webu krásné fotečky těchto rostlin. Každý si může udělat svůj názor na ně – jsou poměrně dobře zastoupené i v Atlasu kaktusů a doprovázené velmi kvalifikovanými texty. Kultura se mi nezdá býti nějak komplikovaná, snad jen pozor na dlouho mokrý substrát – to nemají obecně rostliny s řepovitými kořeny v oblibě  a často se z tohoto důvodu loučí. Původ koryfant a ekologie jejich lokalit nám mnohé napoví, třeba to, že milují slunce v jakémkoli množství, hodně čerstvého vzduchu pochopitelně a mnohé z nich za sucha vydrží i lecjaký mráz. Některé jsou inzerovány jako vysloveně mrazuvzdorné, pokud tedy nepočítáme společnost kolem C. vivipara, kterou já držím u eskobarií, takže tady o nich nic.

Coryphantha gladiispina

Co se výsevů týče, semena klíčí skvěle a semenáčky jsou poměrně veliké, takže manipulace s nimi je snadná a lehká. Jen bych k výsevům doporučil trochu více tepla, já je seju v dubnu či květnu a jsem spokojen s výsledky velice. No a pak začne to čekání, a sledování, jak se kytičky rok od roku mění a nabývají jakési figury cílené. I na květ si nějakejch pár let musíme počkat, ale pak to stojí za to. Je fakt, že si koryfanty s velikostí květů telokaktusů nijak nezadají a to, co mně loni předvedla Cor. gladiispina od Jardy Chvastka, mě rozbilo úplně – upozorňuji, že ten květník pod kytíkem jest šestka. Měřeno poctivě a svědomitě – 13,5 cm ani o chlup míň. Což je tedy mazec.

Coryphantha scolymoides

Též nepříjemnost jedna je provází – rostliny z okruhu C. bumammaelephantidens jsou zhusta napadány červeným pavoučkem, který na nich zanechává odporné rezavé skvrny a zhnusí je na dlouhou dobu. Takže prevence velice žádoucí. Kromě květů je velkou ozdobou mnoha koryfant velké množství vaty, kterou vytvářejí na temeni, z této pak jen pateticky vykukují konce mamlí a trny a pak ovšem také květy, že.

Coryphantha kracikii

Najdeme  mezi nimi rostliny vytrněné tak pekelně, že až to bere dech – C. kracikii, difficilis,  ale třeba i ty zelené z okruhu elephantidensbumamma dělají trnečky utěšené. Najdeme mezi nimi skoro bílé, do trnů zahalené krasavice jako je nádherná Coryphantha werdermannii, a jsou mezi nimi i kytky sloupkaté a „ošklivé“, nedej bože poléhavé, a mizerně kvetoucí – C. clavata, octacantha, erecta. Neznámo mně proč, vysledoval jsem, že v silné neoblibě jsou trsovité Cor. macromeris – ale když vykvetou, tedy, pokud vykvetou, tak to je potom pokoukáníčko neskutečné. Prostě každýmu po chuti, podle místa a nálady.

Jedno však mají společné – když je jich víc pohromadě, je to úžasnej pohled a vzhledem k tomu, že za období květů zvolily vrcholící léto a začátek podzimu, je to v těch odkvetlých sklenících příjemné zpestření a pokoukání v době, kdy tolik moc kytek už zase nekvete. Takže hurá do nich a hlavně – trpělivost…

Skupina koryfant

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
9 | 10 | 11 | 12 | 13

Mnoho tváří Coryphantha kracikii

Pavel Urbánek
Jeřmanice
 

zpět