Povídání pro začátečníky, podle abecedy (42)

Rod Mammillaria HAW. (VII. - závěr)

Mammillaria geminispina, foto © Zdeněk Podešva

No, rád věřím, že spousta lidí se na tenhle díl strašně moc těšilo. Na druhé straně mám jakýsi pocit, že podobnou věc jsme jaksi všichni těm mamilárkám jaksi zůstali dlužni, a tedy jsem se tento dluh pokusil nepatrně srovnat.

Mammillaria geminispina, foto © Karel Crkal

Sekce Mammillaria
Poslední sekcí jest sekce Mammillaria (Galactochylus). Rostliny sem patřící roní při poranění mléčnou šťávu jak z mamlí, tak i z vlastního stonku.

Mammillaria parkinsonii BH 10, Higuerillas, Querétaro, foto © Martin Chalupski 

13. řada Leucocephalae
No, kdysi byly tyhle rostliny na výsluní a každou chvíli bylo slyšet – „dělám bílý mamilárky“. Tedy – srovnalo se to, jako u ostatních skupin, s výjimkou jednoho či dvou druhů o ně skoro nezavadíte.

Mammillaria geminispina, Villa Juarez, Mexiko, foto © Zdeněk Richter 

Skupina Geminispina
Zahrnuje rostliny, které většinou kromě hustých okrajových trnů disponují i více méně bohatou axilární vatou a štětinami většinou sněhově bílé barvy, která jim propůjčuje jejich nádherný bílý vzhled. V kombinaci s početnými karmínově až fialově růžovými květy ve věncích poblíž temene je to pohled nezapomenutelný. K tomu připočtěte ještě velmi výrazné střední trny některých zástupců skupiny (M. geminispina, M. parkinsonii), a je hotovo.

Mammillaria geminispina, foto © Jarda Šnicer 

Při bližším studiu a shromažďování rostlin narazíme na obvyklé snahy zúžit skupinu do dvou či tří druhů a pokud možno vše prohlásit za synonyma buď M. geminispina, nebo M. hahniana. Jen si ale opatřete 40 – 50 výsevů různých populací s různými jmény a zjistíte, že ne vždy by to mělo býti pravdou.

Mammillaria parkinsonii, Vizarrón, Sierra del Doctor, Qro.,
foto © Libor Kunte 

Mammillaria hahniana, foto © Zdeněk Podešva



Skupina Sempervivi
Zahrnuje rostliny méně bílé, a také povětšině s bílými až narůžovělými či nažloutlými květy. Výjimku tvoří nádherná M. chionocephala, kterou by mnozí rádi zasunuli pod M. ritteriana, ale ono to nějak nejde a nejde. Konec tohoto okruhu tvoří M. arroyensis, která u nás není běžná a přitom je velmi specifická svým způsobem života. Patří k těm „šachtičkovým“
rostlinám, což by mělo k druhové samostatnosti snad stačit.

Mammillaria chionocephala, foto © Stanislav Stuchlík

14. Řada Macrothelae
Bez diskuze a bez ostychu – moje nejoblíbenější skupina mamilárií. Obsahuje v sobě jak napudrované krasavice s krásným elegantním vzhledem, tak něžňoučké rostlinky nevelké, ale krásně kvetoucí, no a v neposlední řadě vražedně vyzbrojené divoce vytrněné ploché kaktusy s tmavě hnědou až fialovou epidermis, která nám cosi o jejich boji o život našeptává.

Mammillaria flavescens (nivosa), foto © Martin Chalupski

Skupina Mammillaris jednak obsahuje v sobě nominální druh rodu (Mammillaria mammillaris) a za druhé jednu z těch oblíbenějších – M. flavescens – dříve M. nivosa. Pozor, skupina pochází z Antil a tedy jejich požadavky na teplotu a vůbec kulturu jsou trochu někde
jinde.

Mammillaria flavescens (nivosa), foto © Pavel Pavlíček

Mammillaria heyderi, foto © Stanislav Stuchlík

Skupina Heyderii
Naprosto úžasná společnost rostlin, jejichž vzhled s jistotou napovídá, že jejich životní
podmínky nijak snadné nebudou.

Mammillaria heyderi var. hemisphaerica SB 859,
Cameron County, Texas, USA, foto © Martin Chalupski 

Ploché M. heyderi, pestrými trny proti slunci zabalené M. grusonii a M. pachycylindrica, a strašlivě vyzbrojené a naježené M. zeyeriana, papasquiarensis, wagneriana a další.

Mammillaria grusonii, foto © Miloš Záruba 

Celkem běžná a proto ne méně nádherná M. melanocentra. A nakonec snad nejrozšířenější mamilárie vůbec – M. uncinata. Všechno rostliny s relativně velkými květy, rozměrově od maličkých až po klacky více než 20 cm v průměru počítáno bez trnů.

Mammillaria uncinata CH 611, Salinas, San Luis Potosí, Mexiko,
foto © Martin Chalupski 

Mammillaria uncinata, foto © Zdeněk Podešva 

No a ty trny? V této společnosti jsou rostliny, které dokážou 10 cm trniska bez ostychu a problémů. Celkově skupina, která jistě stojí za hřích i pro ty fajnovější kaktusáře.

Mammillaria papasquiarensis, Durango, foto © Pavel Pavlíček

Mammillaria melanocentra, foto © Martin Chalupski 

Mammillaria winterae (freudenbergi) Klein 287, foto © Zdeněk Podešva

Skupina Pettersonii
Zahrnuje rostliny většího vzrůstu, většinou s bílými až žlutobílými květy a úžasným otrněním. Pokud dostanou, což jejich jest, tedy dostatek světla, slunce, čerstvého vzduchu a nijak nepřehnanou zálivku, drží se ploché a kompaktní. Nacpete–li jich dvacet vedle sebe v 10x10 kontejnerech ve jménu úspory místa, tu vyběhnou vzhůru a ty ošklivé hnědé spodky se neomylně objeví nejpozději sezonu či dvě poté. No řekněte sami, kdo by to ve skleníku držel, že…

Mammillaria standleyi, foto © Rudolf Dufek

Skupina Standleyi
zahrnuje středně velké rostliny s relativně velkými požadavky na světlo a slunce. Na jejich nedostatek jsou velmi citlivé, zato dopřejeme – li jim, pak jsou nádherně vybarvené, kompaktní, s množstvím axilární vaty a s květy od tmavě karmínové přes zelenou až po žlutou – vyberte si. M. hertrichiana – šedozelené koule s ohromným množstvím vaty a tmavěkarmínovými květy, M. canelensis – světle zelená s jantarovými trny a jasně zelenými velkými květy, no a celkem běžná M. marksiana – tmavozelená s žlutými trny a květy.

Mammillaria canelensis SB, foto © Martin Chalupski

Skupina Scrippsiana
Rostliny zcela vymizelé ze sbírek vzhledem k tomu, že tvoří velké trsy relativně nevýrazně kvetoucích hlaviček, jen se nějak přehlédlo to vytrnění – úžasně husté a barevné. No, holt už ty trsy nikde nejsou k vidění a tím pádem ani nejsou semena, takže už asi ani nebudou.

Skupina Compressa
Poslechněte vážení, kdo je kde viděl narostlé tak, jak mají vypadat? No, já tedy v tomto případě mám před sebou jednu misku, na které posazena kupice M. compressa se středním trnem bratru 10 cm dlouhým a křídově bílým. Ovšem kvete to mizerně a chce to místo, tak co s nimi, že…

Mammillaria compressa, foto © Karel Crkal

Skupina Magnimamma
Dříve narození ještě pamatují jméno M. centricirrha a její formy. Ne, žádná úcta k historii, žádný vděk k jedné z  ejvděčnějších a nejtrpělivějších rostlin pro začátečníky. A k tomu ten nomenklatorický zmatek, no řekněte sami. Já dodávám, že napěstované M. centricirrha v osmičkách květináčích s několika karmínově červenými květy patřila k nejlépe prodejným kaktusům na laickém trhu, které jsem kdy na stole měl.

Mammillaria centricirrha, Santa Rita del Rucio, foto © Pavel Pavlíček

Skupina Brandegeei
To je ovšem jiná liga, hlavně co do pěstování. Tzv. sonorské mamilárie, většinou menší až středně velké, ploché, úžasně tvrdé rostliny s květy s jednou či dvěma výjimkami v odstínech žlutozelené až žluté barvy. Úžasné rostliny, které u nás bohužel téměř zmizely, což lze říci i o velmi blízce příbuzné. Zástupci – M. brandegeei, M. lewisiana

Mammillaria brandegeei (vlevo) sousedící s Mammillaria dioica, BC,
foto © Vladimír Šamalík

Mammillaria petrophilla, BC, foto © Vladimír Šamalík

Skupině Petrophilla
Rostliny, které se vejdou pod předešlou charakteristiku a jejichž domovina je v Sonoře a na Baja Kalifornia, s podivem, že je odtamtud nikdo nevozí, nevíte proč? M. johnstonii, pacifica, tayloriorum, ewermanniana

Mammillaria ewermanniana, foto © Miloš Záruba

15. řada Polyedre
Rostliny středně velké, většinou se dichotomicky dělící a tak vytváří středně velké trsy. Hranaté mamle a v Scilách drsné relativně dlouhé štětiny, někdy neuvěřitelně dlouhé. Květy spíše menší, běložluté až žluté, i červené.

Skupina Karwinskiana
Zahrnuje většinou rostliny sídlící v tropických podmínkách, tedy s většími nároky na teplo a vodu. V kultuře to ale vyžadují opravdu jen některé z nich, jinak jsou to nesmírně vděčné a tolerantní rostlinky. Z těch teplejších bych jmenoval M. woburnensis či M. eichlamii – ty to chtějí opravdu, proto jich taky nikde moc necloní.

Mammillaria polyedra, foto © Miroslav Veverka

Skupina Polyedra
Nejlépe ji reprezentuje M. carnea – rostlina s obrovským areálem výskytu a s naprosto neskutečným vytrněním – aspoň některé klony jsem viděl s trny 8 až 10 cm dlouhými.

Mammillaria carnea, foto © Miloš Záruba

Mammillaria mystax foto © Miroslav Veverka

Skupina Mystax
Reprezentovaná zejména M. mystax – tu snad představovat netřeba, její klony s dlouhatánskými axilárními štětinami jsou u nás celkem slušně ve sbírkách zastoupeny. M. varieaculeata s dvojbarevnými trny a výraznými středními dikobrazími trny patří spíše ke vzácnostem.

Mammillaria varieaculeata foto © J. Král

Tak, a máme to za sebou. Teď nevím, zda je to dobře, nebo špatně. Taky nevím, jestli jsem to udělal dobře, nebo špatně. Ale jedno vím jistě – z nabídky více než 350 druhů, mezi kterými opravdu jen málo jsou rostliny nepříliš nápadné a všední, se u nás pěstuje cca tak 50 až 60, a to jsem asi optimista. Potíž jest v tom, že ty ostatní zmizely asi už nenávratně. V době, kdy tady J. Moučka sháněl „staré“ druhy pro W. Reppenhagena, který tvrdil, že některé rostliny nejsou už ani ve sbírkách, se ještě dohledat daly. Dokonce i v mé sbírce v Hradební si Pepe „načesal“ pro „Repeca“ plnou krabici odnoží a některé rostliny ode mě dostal on sám. Dnes je situace jiná. Není kde brát a ven se kvůli těmhle kytkám prostě nejezdí, kvůli takovému salátu se to riziko nevyplatí podstupovat. A tak u nás bude většina mamilárií už vždycky patřit jen mezi naprosté vzácnosti, které se pěstují z pouhého podivínství. A jako zdroje budeme mít jen sbírky zahraničních specialistů. U nás už asi nejsou vůbec…

Dovolím si tedy mamiláriím na závěr popřát lepší osud a bohatější zastoupení ve sbírkách, nu a vám, kteří jste tenhle seriálek v seriálu měli trpělivost dočíst až dokonce, abyste si nějaké domů pořídili. Určitě neprohloupíte, i kdyby to náhodou nebyly ty andersonky…

Povídání pro začátečníky, podle abecedy:

01 - Astrophytum Lem.
02 - Acanthocalycium Backeb.
03 - Akersia Buin.
04 - Ancistrocactus Br. et R.
05 - Arequipa Br. et R.
06 - Ariocarpus Scheidw.
07 - Arrojadoa Br. et R.
08 - Aylostera Speg.
09 - Aztekium Boed.
10 - Blossfeldia Werd.
11 - Brasilicactus Backeb.
12 - Cleistocactus Lem.
13 - Copiapoa Br. et R.
14 - Coryphantha (Eng.) Lem.
15 - Discocactus Pfeiff.
16 - Echinocactus Link et Otto
17 - Echinomastus Br. et R.
18 - Echinopsis Zucc.
19 - Encephalocarpus Berg.
20 - Epithelantha (Web.) Br. et R.
21 - Eriocactus Backeb.
22 - Eriosyce Phil.
23 - Escobaria Br. et R.
24 - Ferocactus Br. et R.
25 - Frailea Br. et R.
26 - Gymnocactus Backeb.
27 - Gymnocalycium Pfeiff. (I.)
28 - Gymnocalycium Pfeiff. (II.)
29 - Gymnocalycium Pfeiff. (III.)
30 - Haageocereus Backeb.
31 - Horridocatus Backeb.
32 - Islaya Backeb.
33 - Leuchtenbergia Hook.
34 - Lobivia Br.et R.
35 - Lophophora Coult.
36 - Mammillaria Haw. (I.)
37 - Mammillaria Haw. (II.)
38 - Mammillaria Haw. (III.)
39 - Mammillaria Haw. (IV.)
40 - Mammillaria Haw. (V.)
41 - Mammillaria Haw. (VI.)
42 - Mammillaria Haw. (VII.)

zpět

Autor textu:
Pavel Urbánek
Jeřmanice
E-mail: abckaktus(zav)seznam.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630