7

Povídání pro začátečníky, podle abecedy (30)

Rod Haageocereus BACKEB.

Haageocereus setosus, snímek pořídil R. Šubík
v zahradě K. Knížete v Peru

Než se začnu zabývat tímto rodem, rád bych se omluvil všem mexikofilům za politováníhodné opomenutí jedné půvabné rostlinky – Geohintonia mexicana Glass et Fitz Maurice.  Je to ode mne čirá nepozornost, ne úmyslné opomenutí, ale přesto se za to omlouvám. Leč nehodlám tu o ní psát, neb u nás všude, tedy i na stránkách IN byla popsána, komentována a zobrazena tolikrát, že naprosto netuším, co bych měl ještě pro její propagaci ve sbírkách učinit. Tedy se jí i jejím milovníkům ještě jednou omlouvám.

Trošku jiná kapitolka je v titulku zmiňovaný rod Haageocereus Backbg.  Nějak si nevybavuji, zda je v naší zemi sbírka, kde by tyto rostliny byly nějak hojněji zastoupeny, nedej bože aby to byly kolekce, které jsou schopny produkovat semena a semenáčky. Snad je to tím, že jako spousta cereusovitých rodů z jižní Ameriky je zde značný zmatek s rodovým zařazením, nemýlím-li se, skončil s ostatními ve velkorodu Borzicactus, či kde. Pokud tomu tak není a ponechal si svoje původní jméno, je to velice dobře, protože se jedná o skupinu velmi zvláštních a krásných a navíc naprosto nenáročných cereusů, které pocházejí z Peru.

Cosi o nich kdysi psal pan Říha ve svých článcích z Peru v časopise Kaktusy, jinak ale ticho po pěšině a nikde nic. Račte prominout, ale to je velmi nečestné a nesportovní, jak by řekl Mirek Dušín. Ona vůbec kaktusová flora Peru, snad s výjimkou matukán a oroyí, je jaksi ve stínu a nijak se moc nepropaguje ani nepěstuje. A je to škoda veliká, neb těžko pominout fakt, že taková skupinka haageocereusů, která se drží v poloze vzpřímené opakovaným řezáním a postupem dospěla ke květuschopnosti, to je pohled nádherný.

Ony jsou totiž dost specifické uspořádáním otrnění a taky květy. Tedy nejdříve k těm trnům. Pokud uvidíte cereus, který má kratičké husté okrajové trny a z prostředku areoly trčí nesmyslně silné a jinak vybarvené trny střední, někdy i dosti dlouhé, většinou je to haageocereus. A že se někdy opravdu zadaří, to je fakt. Květy pak jsou zygomorfní pouze maličko, ponechávají si ale relativně delší úzkou trubku kleistokaktusů, ale na konci se rozšiřují v klasickou korunku, mnohdy vybarvenou po způsobu matukán několika odstíny barev. Kvetou v barvách od špinavě bílé po tmavě červené odstíny, všelijak tónované a melírované, no prostě paráda. Jen jim to, jako ostatně většině ceresů, chvilku trvá.

V domovině je nacházíme na extrémně suchých místech, většinou jako poléhavé a plazivé keřovité tfujtajblovité trsy, kde pouze konec se vztyčí proti obloze a  nabízí své květy potenciálním opylovačům. Důvod tohoto růstu je nasnadě – ve velmi suchých podmínkách stonek položený na substrátu po celé délce zakořeňuje, mělce rostoucí kořeny vysají i tu nejmenší stopičku vláhy z podloží a další vláhu z mlh a podobných nevydatných srážek stahují silné střední trny. Ty mají podobnou stavbu, jako trny kopiapoí, čili jsou schopny svádět vodu ze vzduchu k areole a tam s ní něco udělat. V trsech též zastíní větší plochu povrchu a tedy znovu sníží odpar vody z dostupného místa.

Ve sbírce se tak ale nechovají, rostou sloupkovitě a mají – li dostatečnou zálivku a výživu, dá se říci, že i dost pilně. Obzvlášť si libují v kultuře volné – pokud jim dopřejeme umístění na stole či zídečce plně vystavené slunci a na které prší, když Perun dá, dosáhne tam mlha a vítr, tak máte po starostech a zbývá už jen obdivovat divoce vytrněné a krásně zbarvené rostliny s kapkami ranní rosy na trnech. A pokud by si přece jenom lehly, tu je možno použít s velkým úspěchem metody, kterou jsem popsal u kleistokaktusů.

Haageocereus icosagonoides, zakoupeno na výstavě v Praze v r. 1992
jako malý semenáček (foto Z. Podešva, 12. ledna 2012)

Nebudu se tady zmiňovat o jednotlivých druzích z jednoho prostého důvodu – je–li poněkud nejistota se zařazením rodovým, pak u druhů to platí dvojnásob. Asi by bylo velmi záslužné, pokud se někdo z našich vydá do Peru, aby se pokusili sebrat semena a veškeré dostupné údaje z lokalit těchto rostlin a z tohoto zdroje pak zkusit nějaký ten závěr udělat. Pokud se o to už někdo pokusil, není mně to známo a velmi rád bych se s takovou studií seznámil, leč jaksi nemám.

Stav jejich výskytu ve sbírkách je doslova tristní. To, že se občas někde vidí kleisťáčky (C. strausii, jujuyensis a podobné chlupaté), zcela výjimečně weberbauerocereusy (dnes taky Borzicactus, ale proti tomu protestuji co nejdůrazněji – většinou hustě a zářivě barevně otrněné cereusy) nic nemění na tom, že haageocereusy prostě ve sbírkách téměř nejsou. Vzhledem ke zmatku v názvosloví se objevují jen zřídka i v nabídkách zahraničních firem a pohříchu si člověk nevybere, co by to jako mělo být. Pár sběrových čísel, která se tradují ještě od pana Rittera a to je skoro všechno s jednou výjimkou.

Haageocereus icosagonoides - detail

V Hrádku nad Nisou kdysi pěstoval kaktusy zahradník Alois Janeček. Byl v libereckém kroužku, no a v době, kdy tady fungoval pan Jelínek, se k němu dostávala všechny semena, která sbíral Kníže pán na svých cestách po Americe. Nu a protože tyhle kytky nikdo moc nechtěl, dostal Lojza za úkol vypěstovat všechno, co má v těch sběrech původ na pacifickém pobřeží Jižní Ameriky. A taky vypěstoval… A jak. Byla to v podstatě komplexní referenční sbírka Knížecích sběrů z Chile a Peru, včetně takových lahůdek, jako Eriosyce (ne dnes prosím, ale před 35ti lety), dnes jsou to bakule 20 až 25 cm v průměru a statečně kvetou, ať jsou, u koho jsou, a taky kromě jiného tyhle cereusky. Sbírka přešla do držení pana Franty Jenčka, bohužel tak asi půl roku před jeho smrtí. Několik rostlin se mně z ní podařilo koupit, několik jsem jich získal od paní Jenčkové a to je tak asi vše. Popravdě, velké rostliny jsem neviděl u nás nikde a pokud jsou, dejte mně vědět, hned tam mažu studovat. A hlavně, pánové pocestní,  zkuste to Peru trochu zrevírovat a ty cereusy přivézt, tam musí bejt takovejch krásnecjh kytek…

Haageocereus versicolor KK 314, Olmos, Peru
(foto Z. Podešva, 15. ledna 2012)

Pokud někdo vlastní semenáče s lokalitou ze spolehlivého zdroje, nebo semena odtamtéž, těším se na nabídku a promptně objednám, jsou–li někde větší rostliny s nějakým slušným rodokmenem, můžeme se nějak dohodnout, pokud budou ke koupi. Rád bych někde (proč ne u mě) soustředil dostupné rostliny, aby se dala porovnat jména, habitus i lokality a snad bychom časem k něčemu rozumnému mohli dojít… při troše zájmu… Tu prosím redaktory o připojení dostupných snímků v co nejhojnějším počtu, věřím tomu, že pro spoustu z vás to budou první haageocereusy, které uvidíte…

Povídání pro začátečníky, podle abecedy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
 11 | 12 | 13| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 
27 | 28 | 29

 

Autor:
Pavel Urbánek
Jeřmanice
E-mail: abckaktus(zav)seznam.cz

 

zpět