Pokračování diskuze 
o zabavení paše v Polsku


Teď jsem se dostal k únorovým novinám. Podivujete se, jak malou diskuzi vyvolalo zatčení našich kaktusářů. Mě to ani nepřekvapuje, neb si myslím, že tu není ani o čem diskutovat. Asi každý rozumný člověk to cítí stejně, není to poprvé a nemá cenu opakovat stále to samé. Samozřejmě je třeba se oficiálně proti těmto způsobům ozvat. Ale jinak asi není co řešit. Konec konců, otištěné příspěvky to dokládají.

Ještě k Vašemu příspěvku. Předem předesílám, že světec nejsem a občas také něco poruším, tedy šiju i do sebe. Nevím, co je to malé porušení zákona (byť nevhodného). Jednou jsou daná pravidla a kdo bude rozhodovat, jestli porušení je malé nebo velké? Každý má hranici tolerance někde jinde a proto tu pravidla jsou. Je málo 5 kytek nebo 15? Je přípustné překročení rychlosti o 5 nebo 15 km/hod? Samozřejmě se to může stát a je potřeba jistá tolerance a samozřejmě rozlišení závažnosti přestupku. Přesto je nutno počítat s tím, že přestupek to je. Náš život je svázán jistými pravidly, která nás mají chránit a těžko si z nich mohu vybrat jen některé, které jsem ochoten akceptovat. Jiný člověk by si totiž mohl vybrat jiná a klidně mi dát na budku. Mohu s některými nesouhlasit a snažit se o jejich změnu, ale těžko obhájím jejich nedodržování (samozřejmě vše má své výjimky ale jde o princip).

Bohužel, v nás je zakořeněn takový pocit, že zákony jsou jen orientační pravidla, která si každý může trochu přizpůsobit a to asi není v pořádku. Na druhou stranu naprosto chápu lidi, kteří si pár kytiček nebo semínek dovezou, popřípadě (teď mluvím o semínkách) i pro nás ostatní, kteří jsme to štěstí podívat se tam sami neměli. A je to určitě obrovské lákadlo, zvláště pro někoho, kdo se tam dostane 1-2 za život a pro kterého to není „běžná” součást života. O to více je třeba litovat, ze neexistuje žádná prakticky dostupná legální možnost toto vyřešit.

Promiňte tu trochu filozofování, už to více neudělám. Jinak moc fandím a vždy se hrozně těším na nějaké nové počtení. Řekl bych, že jsem v tomto směru závislák.
  

Přeji hezký den
L. Beneš 


 

Související články

Zabavení pašovaných kaktusů na letišti v Polsku (1/2006)
Reakce čtenářů na zprávu o zadržení kaktusů v Polsku (2/2006)
Reakce čtenářů na zprávu o zadržení kaktusů v Polsku (3/2006)
Rubrika CITES a ochrana přírody:
O čem se mluví? (8/2003)

 

(C)

zpět