Čeští botanici odsouzeni v Africe


Titulek: Odsouzení pytláci rostlin Jaroslav U. a Milan Z. stojí poblíž svého automobilu poté, co je zastavil úředník ochrany přírody Kobus Kritzinger, poblíže Rhynsdorp

 

Protože byli chyceni při činu, musí čeští nadšenci složit 100 000 randů, což jest asi 400 000 Kč, za to, že u nich bylo nalezeno množství rostlin, řízků a semen. Počáteční odhad tržní ceny rostlin v jejich držení činil 7 milionů randů (což je naprosto zřejmý holý nesmysl - pozn. Pavl.), takže teoreticky mohli být pokutováni trojnásobkem této hodnoty (tedy 21 milionů).

Několik druhů ze zabavených rostlin je zapsáno do červené knihy ohrožených organizmů.

Událost se stala 8. března, kdy úředník Kobus Kritzinger cestou na farmu v Rhynsdorp, v oblasti Namaqualand zahlédl dva lidi, kteří fotografovali poblíž nájemného automobilu. Zastavil, aby s nimi promluvil a přitom si všiml, že jeden z lidí měl u sebe nějaké rostliny. Věc skončila u krajského soudu v Malmesbury, kde Jaroslav U. (54) a Milan Z. (53) přiznali vinu v tom, že bez potřebných povolení sbírali chráněné rostliny. Dále přiznali, že v době zadržení u sebe měli přes 1000 rostlin nebo řízků a kolem 7000 semen, a to včetně ohrožených druhů.

Oba byli odsouzeni k možnosti zaplatit peněžitý trest nebo k vězení až 3 roky - přijali řešení penězi a zaplatili na místě.

Přitížilo jim, že při osobní prohlídce byly nalezeny předměty (mapy a knihy), které byly soudem označeny coby důkazy, že oba obvinění svou trestnou činnost předem plánovali.

Originál sdělení si můžete přečíst na této adrese.


Filip Šimunek
E-mail: fsimunek@seznam.cz  
 
 

(C)

zpět