O čem se mluví?  
 Mikropovídka k neuvěření, a vlastně tak trochu dementi

Zejména u nás na Ostravsku se povídají věci. O tom, jak pěkné kytky rostou někde na bolivijsko-argentinském pomezí. A že jich pořád není dost mezi lidmi. Už se o nich v těchto novinách psalo.

Yavia cryptocarpa

Je to Yavia cryptocarpa, rostlinka podobná blosfeldii, ale s mnohem hrubšími semeny, kterých je navíc v plodu jen nemnoho. Je o ně zřejmě ve světě velký zájem. Zejména prý mezi milovníky kaktusů na východě.

A tak se také na Ostravsko dostala lukrativní objednávka. Asi proto, že se právě o Češích tvrdí, že jsou ve světě uznávanými pašeráky rostlin (střevlíků, papoušků, zmijí, hašiše, lastur, tanků…). Ta objednávka údajně zněla na stovku jávijí, kus bratru za 50 dolarů. Tedy celkem za pět tisícovek, pěkně na ruku a předem. To už vydá v pohodě na 2 letenky i na auto s benzinem. Takže je to pohoda.

Yavia cryptocarpa

Pokud by to ovšem byla pravda. Jenže ne všechno, co se povídá, je pravdou. Přece bychom nevěřili, že by se právě někdo od nás propůjčil k takové paši. A ještě k tomu v cizím nájmu? Tomu přece neuvěří jen tak někdo.


Autor:
Oldřich Kubina