Potrestaný „pašerák”
Dnes se letmo podíváme do sbírky ing. Milana Šobra. Do chrudimské sbírky, která je pro neznámé osoby jako jedna z mála, ne-li vůbec jediná v Česku, uzavřena. Milan nesbírá kaktusy dlouho, rozhodně ne tak dlouho, jak by si nezasvěcený pozorovatel mohl myslet. Letos to možná není ani 5 roků ode dne, kdy své místo u Šobrů nalezl první kaktus. Zpočátku to vypadalo dost živelně. Milan se do kaktusů rychle zamiloval a jak rychle se zamiloval, stejně tak rychle je začal shromažďovat. Brzy tu v několika sklenících byla velká kolekce koryfant, plný skleník vzrostlých astrofyt a další, většinou drobné Mexiko.   ing. Milan Šobr

Milan se mimo kaktusy může pyšnit i krásně upravenou zahradou se spoustou miniaturních jehličňanů, a tak o návštěvy nouze nebylo. Při akci „Zamykání sezóny 1998” nechal bránu svého areálu pro všechny návštěvníky otevřenou. Desítky, ne-li stovky lidí měly tehdy možnost sbírku i zahradu prohlédnout. Pak se stalo to, co se asi stát nemělo. Někoho pravděpodobně mrzelo, že nevlastní stejně krásné výstavní exempláře, jaké byly ve sbírce u Šobrů. Zmínil se tedy na patřičných místech, že ve sbírce zahlédl rostliny, které pravděpodobně pocházejí z importu.

   
Astrophytum asterias   Astrophytum myriostigma   Astrophytum asterias
    „trojka”   „Superkabuto”

Příští rok, hned na jaře, Chrudim navštívila skupina lidí, kteří s kaktusy mají společné jen pramálo. Hned zamířili k Šobrům, ale narazili na problém – Milan nebyl doma a jeho paní si nebyla jistá, jestli může cizí lidi pustit dál. Když se ale dozvěděla, že jsou to milovníci kaktusů a že je posílá paní Pavlíčková, brána se otevřela. Návštěvníci, společně s jedním cizincem provedli prohlídku, něco si vyfotili, poděkovali a odešli.

 
Ariocarpus trigonus   Ariocarpus fissuratus

To bylo 1. máje a další pokračování následovalo hned v pondělí na to. To přišli částečně stejní lidé, jako 1. máje, a že chtějí mluvit kvůli kaktusům s panem Šobrem. Dcera je zavedla do skleníku, kam za nimi přišel Milan a teprve nyní se návštěvníci představili. Sdělili mu, že jsou z Inspekce ochrany přírody a že ve skleníku identifikovali rostliny, které pokládají za importy a tudíž je musí zabavit. Odebrali mu asi 10 rostlin a zahájili správní řízení o odebrání rostlin a udělení pokuty. Rostliny byly předány do botanické zahrady na Slupích, kde část přežívá dosud. Marně Milan vysvětloval, že rostliny koupil, aniž by měl ponětí o tom, že kupuje něco, co povoleno není. A tak došlo k absolutní absurditě. Vlastník rostliny byl potrestán za nelegální držení rostlin, aniž by kdokoliv prokázal, že tento skutek byl vědomý. Dostal se do stejné situace, jako ten, kdo v autobazaru koupil kradené auto. Tomu je sice auto také odebráno, ale nikoho ani nenapadne, že by měl být nabyvatel ještě potrestán pokutou. Inu, je to spor mocného úřadu s malým občanem – kdo má navrch, to je nasnadě.

 
skupina Astrophytum ornatum   Astrophytum myriostigma v. nudum

Co se stalo pak? Milan se neodvolal. S úředníky se domluvil, že když bude pokuta vyměřena nízko (usmlouval to na 2500,-), zaplatí a nebude už ztrácet čas. Zároveň však, jako dík nezjištěnému informátorovi a problematické návštěvě Inspekce vyslovil absolutní zákaz – do sbírky už nikdo neznámý vpuštěn nebude.

 
Astrophytum niveum   hlavní skleník

Je to veliká škoda. Skleník u Šobrů je totiž klenotnicí překrásných šperků. Mnoho rostlin ze sbírky odešlo, zůstala jen astrofyta a pár mexických raritek. A tak nyní máte jedinečnou možnost do skleníku nakouknout pomocí několika fotografií, které byly v časném jaru u Šobrů pořízeny.


Pavel Pavlíček