K zatčení Čechů v Mexiku  

Rád bych přidal malý příspěvek na vysvětlenou k článku o zatčení Čechů v Mexiku.

Mexičané jsou typický národ třetího světa. Sociální vymoženosti jsou minimální, technická úroveň spočívá pouze v dovozu, vlastni vynalézavost a technologie takřka neexistující, továrny vybudované v Mexiku jsou rovněž založeny na dovezené technologii, atd.

Typický Mexičan je meztik, tj. jeho genetické složení je hybrid mezi Španělem, indiánem a černochem a v malé míře i Číňanem (viz Mexicali). Společnost velmi různorodá a relativně mladá. Systém ve státě je založený na Španělsku a po svržení jeho moci zbyl zkorumpovaný mezinárodní odvar západní demokracie, který je více než prohnilý korupcí.

Mexická kultura je rovněž směskou španělsko-křesťanské, která asimilovala některé indiánské tradice. Intelektuální vrstva je relativně velice malá k poměru počtu obyvatel. Vládu mají v moci průmysloví boháči a korporace, často se silným vlivem zahraničního kapitálu, které snadno manipulují vládními byrokraty.

Hlavní funkce všech vládních složek je byrokratické papírování, které totálně ignoruje potřeby národa a stalo se téměř modlou. A jelikož intelektuální úroveň je nízká a průměrný občan je snadno manipulovatelný nacionálně-patriotickými slogany, je i minimální tlak na zvýšení pružnosti a upotřebitelnosti zákonů.

Vydělání peněz a živobytí většinou okupuje 100% myšlenek Mexičanů a pokud zbude trochu místa, tak zbytek zabere sex. Ochrana životního prostředí a přírody je záležitostí intelektuálů a mexická vláda přijala většinu zákonů jen pod tlakem zahraničních velmocí, hlavně USA.

Do té doby, než vyšlo najevo, že se prostřednictvím těchto zákonů dá ve velkém okrádat turisty, celá je zem ignorovala a USA hlídala svoje hranice v jejich zájmu. Proto najdete takové paradoxy jako v uvedeném článku - 75 rostlin u cizinců je pokutováno $10 000, zatímco stovky těch samých u místního Juana jsou ignorovány.

Kulturní cítění Mexičanů je vzhledem k úvodním faktům v tomto příspěvku neporovnatelné s kulturním cítěním Evropanů a nutnost z okamžitého přežití ani nedovolí jinak. CITES se tak staly honbou na turisty, a dokud budou jejich peněženky plné, tak se budou zákony přísně dodržovat! Jinak si domácí obyvatelstvo může dělat co chce, protože na těch si nikdo nic nevezme. Rovněž tak jejich všudypřítomné kozy mohou svobodně likvidovat přírodu, CITES ne CITES! A že to probíhá ve velkém a má to horší následky než kdy napáchali čeští kaktusáři, o tom jste se jistě přesvědčili sami.


Olda Fencl
Albuquerque, New Mexico
oldanm@wildmail.com
http://www.geocities.com/oldanm (personal web site)
http://community.webshots.com/user/geosurveys (my photoalbums)