Skandální porušování zákonů
o ochraně životního prostředí

Budu se pro zjednodušení zabývat situací v Mexiku, ale porušování vývozu a dovozu rostlin, nebo jejich části se děje prakticky pořád a všude. Jak známo, mexické úřady zakázaly vývoz všech živočichů a rostlin, nebo jakýchkoliv jejich částí a výrobků z nich. Zakázáno je také vyvážet i kameny a minerály.

Na vývoz je zapotřebí zvláštního povolení, které není snadné si obstarat. Nevím, že by se někomu kdy podařilo ho získat třeba na kaktusy nebo jiné sukulenty. Zákony porušují prakticky všichni turisté a i Mexičané, kteří opouští Mexiko. Tyto zákony porušují i oficiální delegace, státníci, ochránci přírody a jiní.

Kdokoli se v Mexiku stravuje a poté vycestuje je vinen. Jak každý ví naše strava se skládá ze živočichů, rostlin a trochy minerálů.

Navrhuji zřídit na všech hraničních přechodech stanice CITES, ve kterých by jejich úředníci těmto kriminálníkům vyplachovali žaludky a střeva. Poté by obsah podrobně prozkoumali a pak určili výši trestu.

Myslím že jedině tak se dá uchránit tento národní poklad. To samozřejmě neplatí jen pro Mexiko. To platí pro všechny státy, které zavedly tyto velice inteligentní zákony. Kazdy stát má právo si chránit svoje kulturní dědictví!

Netroufám si tvrdit, že tento návrh je dokonalý, ale myslím si že je to dobrý začátek. Upozornit na porušování zákona, kdekoli a kýmkoli je moje občanská povinnost!



Ríša Kalaš
e-mail: richartk@yahoo.com