Ochrana kaktusů - Mammillaria luethyi

Zajímavou stránku Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK) věnovanou problematice CITES můžete navštívit na této adrese. V minulosti jste se zde mohli dočíst také o všem, co souviselo s ochranou ohrožené kaktusové flóry, neméně zajímavý  byl ale odstavec, který jsem si dovolil z článku (již na webu AOPK není) vyjmout:

„V současné době se po mnoha komplikacích daří pěstovat některé vzácné druhy v mexických pěstebních zařízeních pro legální vývoz. Mezi nimi je i téměř legendární, po 44 letech znovu objevený a v r. 1996 nově popsaný druh Mammillaria luethyi. Zdá se, že lokalita druhu zůstala dosud utajena a trhy v Evropě, USA a Japonsku budou dříve nasyceny rostlinami uměle vypěstovanými pod kontrolou mexických úřadů, než rostlinami z původního naleziště, které je přísně utajeno.” 

Mammillaria luethyi

A tak jsem měl možnost vyfotografovat skupinku oné legendární Mammillaria luethyi. Věřte, že se nejedná o obrázek z mexického pěstebního zařízení. Ten snímek byl pořízen slunného 12. března, uprostřed Evropy – a to je, jak jistě mnohý ví – právě Chrudim. Každá ta kytička v květináčku 4x4 cm měla 3-6 poupat, některé kvetly i 4 květy najednou. Pylu krásné dvoubarevné květy produkovaly neuvěřitelné množství a blizničky na tenoučkých čnělkách jej lačně s orgasmem přijímaly.

Ale vraťme se k předmětnému, výše uvedenému odstavci. Se vší úctou k umu a píli mexických specialistů mám pocit, že než tam někdo zodpovědný o namnožení ohrožené rostlinky rozhodne, svět je už (nějakými zázračnými cestami) plný kulturních výpěstků z Čech. Někdy mám pocit, že u nás se namnoží i rostliny rychleji, než je kdo stačí v přírodě najít – a kdoví, jestli tam vůbec existují.

Mammillaria luethyi - skupina roubovaných rostlin

Jak je to dlouho, kdy se za jednu rostlinku účtovalo 600 Kč? Dnes jsou k mání za 300,- a do zavírání sezóny už budou určitě za 100,-. Potvůrka sice semena dává, ta však obdobně jako u M. theresae klíčí jen neochotně, takže v současné době se množí rychleji roubováním odnožů.

Jistě víte, že se jedná o kaktus, který byl vyfotografován už v Backebergově Kakteenlexikonu. Kvetoucí rostlina byla vyfocena v hotelu, v pohraničním městě Ciudad Acuňa, kvetla tam v plechovce na okně. Tenkrát se uvažovalo, že rostlinka na obrázku by mohla být Neogomesia, dnes Ariocarpus – tedy blízká příbuzná A. agavoides. To samozřejmě není pravda, jedná se o mamilárku z okruhu M. saboae, M. theresae a spol.

 
 zpět
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630