Ochrana kaktusů proti sběratelům?
 

Ahoj Pavel!

Na jednom z  kopců porostlých ariáky blízko Nazas v Durangu jsem našel tento nástroj. Používá se zcela zřejmě k barbarskému sběru ariokarpusových plodů, kdy dlátko na konci nástroje vniká hluboko po okraji vnitřní stěny tuberkule, za účelem odkrojení plodu u samé jeho báze. Velmi často však dojde k poranění rostliny, která následně roní množství tělních tekutin. Za rok bude na místě mnoho mumií ariokarpů.

Prosím, pověs fotku tohoto čerstvě ztraceného nástroje na web a napiš, že podobnými způsoby se nesmějí semena sbírat.

Nástroj

Rádi to samozřejmě otiskneme. Způsoby sběru semen, která jsou v plodech dosud zasunutých ve vatě temene, jsou opravdu někdy dost nešetrné a často se na lokalitách ariokarpů setkáváme s poškozenými rostlinami. Je nutno ovšem dodat, že semena ariokarpů se nesmějí sbírat ani šetrně, o jejich dovozu do Čech nemluvě.

Mexické zákony sběr rostlin ale i semen přísně trestají. Netrestají však, pokud rostliny vykopávají Mexičané, netrestají ani to, když při stavbě silnic pod buldozery umírají tisíce těchto „ kriticky ohrožených“ Cites jedniček. Tak o tom totiž mluví i druhá zpráva od polského cestovatele:

 

Ochrana kaktusů proti sběratelům?

Informace sděluje fakt, že podél cesty od křižovatky v Huizache jsou desítky podobných stánků s nabídkou stovek a stovek skvostných Astrophytum myriostigma. Kopec u blízkého Villar byl prý ještě před 2 lety téměř obalený těmito hvězdnými kaktusy, dnes se tam nenajde téměř nic.

Je zřejmé, že na kytky existuje velká poptávka, v opačném případě by se trh s kaktusy a jejich obrovská nabídka tak rychle nerozmohla. Před pěti šesti lety byla u stánků nabídka téměř nulová, prodávaly se tu jen torza chřestýšů, lahvičky léku proti smrti, kůže skunků nebo draví ptáci.

Stánky stojí na kraji velmi frekventované silnice, vedoucí od severu – z USA – na jih směrem Mexico City. Denně okolo jezdí množství policistů, kteří jsou instruováni o zákazu ničení kaktusové flóry. Možná mají dojem, že se zákaz týká jen bílých vetřelců.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz