Hrad

Povídka od Miroslava Naxery

„To se ví, že na hradě straší, ne nějaká bílá paní, nebo bezhlavý rytíř, asistent Křižíka s obloukovou lampou chodí po hradbách a ve sklepení Jánský s krvavým džbánem“. To a podobné jsem odpovídal spolužákům základní školy, kam jsem nastoupil jako deváťák po nastěhování naší rodiny na nedaleký hrad, protože otec, dlouholetý zámecký kastelán, sem byl převelen. Tímto přemístěním služebně sestoupil a jeho budování lásky k hradu trvalo celé mé střední studie. Pro mě byl hrad kouzelný, zvykl jsem si od samého počátku, zámek byl nudný, na rovině jako nějaký rybník plný sinic, jehož parkové okolí nemělo tajemství ni romantiku. Ze strategických důvodů stál náš hrad na kopci nad zarostlými stráněmi, kde bylo dlouho co objevovat. Na minulý zámek jezdili papaláši a já nesnášel, jak jim otec pochleboval. Když odešli, zanadával, kolik toho ten dobytek zase sežral a vypil, kdyby radši přidali na novou střechu.

Ano, na zámku jsme žili za totáče, ale na hrad jsme přišli za kápošů těsně po sametové. K hradu se dodnes nikdo nepřihlásil, nejspíš zůstane i s naším bytem navěky na erár. Začátky byly opravdu kouzelné, co uteklo času, než jsem prolezl neoficiální sklepní chodby, půdy a nakonec starou kamennou věž, jež byla podle předešlého kastelána několik let zamčená. Jaký skýtala nádherný výhled po zalesněné krajině. Nedaleké město bylo utopené, takže jsem viděl jen panenské lesy, to ještě v krajině nebyly stožáry operátorů, byl to pohled jako někdy za krále Jiříka a bandy lapků. Tři neděle trvalo, než jsem na zastrčeném zadním dvoře objevil za troskami starého žebřiňáku v porostu bezinek skleník, v němž byly stopy lidské civilizace patrné z obdělaného záhonku s kůly k rajčatům. Jako by tu žil Defoeho Robinson. To největší překvapení čekalo na ztrouchnivělé poličce podél zdi, k níž byl skleník přistavěn. V hliněných květináčích tři kaktusy s trny jako ševcovská šídla.

Na kaktusy jsem trpěl od mala. I na zámku jsem měl malou sbírku, tu jsem před stěhováním věnoval nejlepšímu kamarádu. Nemohl jsem se vynadívat na ty tři husitské válečné nástroje. Přivázat je místo cepů pouštěly by opravdovou hrůzu. Skleník ten jsem neměl ani na zámku, dostal jsem mimořádnou chuť do práce a ještě týž den jsem běžel za otcem a na dvůr, o němž toho sám moc nevěděl, jej zavedl a vychrlil své plány. Dostal jsem souhlas.

Celý týden jsem řezal, pálil bezinky i zbytky ztrouchnivělého vozu. Pod jedním keřem jsem dokonce nalezl napůl zahrabaný lauf z opravdového kanonu. Otec mě pomohl vytrhat zbytky bezinek a ke konci týdne byla vyseta travička. Hradní romantika tatam, ale skleník byl obnažený jako nudista. Následující týden jsem se pustil do jeho opravy, což šlo daleko pomaleji, hlavní konstrukce byla z nějaké litiny, neměla žádné šupinky rzi, postupně na očištěnou litinu zasklil volné tabulky, to už byl dostupný ten božský mnohofunkční silikon. Nakonec jsem skleník omyl a byl v sedmém nebi. Tím počala má divoká honba za kaktusy.

A u trnitých kaktusů jsem zůstal, celé střední studie jsem sháněl lobivie podobné těm ze skleníku. Sehnal jsem hodně literatury a nechal se zatáhnout do číselných přívlastků. Když jsem pak pokračoval studiem na lékařské fakultě, skleník již byl plný krásně kvetoucích lobivií a já začal snít o cestě do jejich rodného domu. Všední dny jsem trávil na studentské koleji v Plzni, díky tomu můj skleník byl dnem i nocí otevřen.

Na hradě se hodně změnilo. Otec se už zamiloval do studeného kamene a téměř každý víkend pořádal spásné kulturní akce. Někdy bylo na nádvoří příliš živo a já jej varoval „hlavně sem, prosím tě, nepouštěj ty malé šikmooké trhovce, já ty jejich hadry a boty čuchat nebudu“. Můj hlavní obor byla ortopedie a nesnášel jsem ty levné neprodyšné boty, v nichž zdeformovaná noha prorůstá plísněmi. V těsném sousedství hradní brány si zřídila stánek paní Sklenářová, dole v podhradí vlastnila večerní hospůdku pro těch pár místních, všichni jí říkali Skleněnka, od toho také hospoda nebo stánek U Skleněnky. Byla sama a nevadilo jí trávit den ve stánku a večer s místními. Mně se její boží přístřešek náramně hodil, jak bylo kouzelné opřít se o stolek před stánkem, ztlučeného z obyčejných prken a nad pivem pozorovat dámy, paničky a hlavně slečny jak se trousí dovnitř i ven. Díky hradu jsem občas i nějakou důvěrně poznal. Se Skleněnkou byla sranda, dokonce na mě někdy volávala „pane doktore pote sem, ta by se vám určitě líbila.“ Jednu slečnu z oné doby znám dodnes.

Za úspěšnou promoci jsem si přál cestu do Argentiny. Dalo mi trochu práce, než jsem sehnal kaktusářskou partu, která mezi sebe vezme cizího nováčka. Nakonec jsem se dostal k lidem, o kterých mohu říci, že byli po celou dobu výpravy úžasní. Když jsem poprvé uviděl, jak kaktusy rostou v přírodě, ty obrovské horské prostory, toho světla a vzduchu kolem a v jakých prapodivných horninách, řekl jsem si, že ty moje tam na hradním dvoře, jsou vlastně muklové, co toho o světě moc neví. A já myslel, jak to dělám dobře.

Když jsem přijel do našich, vlhkých stínadel, hledal jsem místo, jež by se co nejvíc podobalo tamním nádherným horám. To místo jsem našel na naší kamenné věži, kde pohledem do kraje nejlépe vzpomínal na argentinskou pohádku. Již v půli března jsem nahoru vynesl největší lobivii, co jsem tehdy našel ve skleníku na dvoře. I když kamenné zdivo trpělo nahoře mrazem a sluncem, chybělo jen několik kamenů. Do jedné prohlubně se spáru pro odtok vody jsem kaktus s očištěnými kořeny vložil a obsypal kamennou drtí. Byla nádherná, seděla jako na úpatí argentinských hor. Celý duben neměla nejmenší chuť růst, ale když slunce vyhřálo masivní zdivo a následoval povedený květen, trny co kráska vytvořila, měly dvojnásobnou sílu než dosavadní. Začátkem června vykvetla sedmi bílými květy a já každý den vybíhal na věž.

Ke konci června mně otec svěřil kastelánství, s mámou se překonali a po deseti letech odjeli na letní dovolenou. Konečně jsem vybral nastřádané náhradní volno a na nejvyššího z hradu jej rád obětoval. Ráno si pospat, chvíli se vnořit do vyhřátého skleníku, ke Skleněnce na jedno točené a potom při výkladu mrkat na hezký holky. K nezdravému obědu znovu do stánku, většinou na klobásu s křenem, opřít lokty o stůl a s obručí klíčů za pasem pozorovat nad pivkem zájemkyně následující výpravy. K večeru jsem vyběhl na věž, zavzpomínat na Argentinu, zahrál na ostny lobivie a šupajdy do hospůdky U Skleněnky. Boží flákání. Středa ale byla středou černou, jako ten černý mrak, který se přehnal nad věží, jako ten větrný vír, jenž se zatočil na nádvoří, nabral prach a vichr nad hradem jej protáhl do tvaru helikoptéry se šíleným pilotem, aby proletěl kolem věže a způsobil bolest lidem. Stál jsem zrovna u Skleněnky, když se to stalo. Horké ticho a jen smích holek z výpravy, co čekaly venku pod věží na školní autobus. A na nebi mraky divoké jako nekonečné argentinské hory.

Najednou jsem zahlédl poštolku, jak se vrhla střemhlav někam na zadní dvůr a nato se špice smrků rozhoupaly jak transparenty nespokojených demonstrantů. Skleněnce bouchly dveře stánku a z horkého nádvoří se zvedl ten příšerný vír. Díval jsem se za ním, jak ho pohlcuje vichr nad hradem a najednou jsem zahlédl černou kometu s rozevlátým chvostem, padající z okraje věže. Zavadila o vystouplou klenbu okna, trochu odskočila a potom už jen nabírala rychlost, aby dopadla na záda dívence, jež se shýbala pro svůj batůžek. Ze zad skočila do trávy a tam zůstala ležet jako nevybuchlá nášlapná mina. Dívenka se svalila na zem, kolem se shlukly spolužačky, v mžiku jsem přiběhl utlumit paniku, jež by mezi děvčaty bezesporu vypukla, když jsem ale sám uviděl, co se stalo, tu sténající holku a vprostřed nicotného pasu, přesně v místě páteře zabodnutý trn tlustý jak ševcovské šídlo a kolem další bodance, co se již rudě rosily, bylo mi samotnému zle ještě dříve než mně zoufale sdělila, že necítí nohy.

Teprve pak jsem při pohledu na mou lobivii z věže dostal jakýsi šok a nakrátko se mi zatemnilo v hlavě. Hned jsem se probral, děvče jsem uklidnil, nařídil ostatním, aby jí opatrně přikryly a volal pohotovost. Představil jsem se titulem a prosil, aby nechali všech žlučníků a podobných a přijeli okamžitě. Z města to byl kousek, záchranka přijela do osmi minut. To už i v závětří věže nás tloukl déšť. Ještě před příjezdem lékařů přiběhla ta dračice, ta bláznivá učitelka, vyštěkla na mne, jestli jsem také přivolal policii. Já na ní „a k čemu nám to bude? Teď potřebujeme hlavně záchranku!“.

„Vy jste tady kastelán, na vás je všechno, a já chci zápis do školy!“ Nedala pokoj a já musel sám na sebe přivolat policii. Autobus nepřijel, déšť nás bičoval natolik, že jsem jim nabídl úkryt v hradní konírně a sám jsem zůstal s děvčetem. Ani jsem si nevšiml Skleněnky, jak mě smutně obhlíží ze svého božího stánku. Po příjezdu záchranky jsem předal informace a šel do konírny. V dračím ječení jsem si uvědomil, v jakém jsem průšvihu. Vzápětí vešla do konírny Skleněnka a přivedla dva strážníky, čímž začalo mé vysvětlování. Dračice běžela pro lobivii, mávala s ní vzduchem a že můžeme být rádi, že to takhle dopadlo.

„A máte na někoho podezření?“ zeptal se mě strážník. Skleněnka se na mne podívala a briskně předběhla mou nejistou odpověď „pánové tady bylo na nádvoří lidu a na věži parta kluků s batohy, ale ti hned po tom úrazu zmizeli“. Hryzal jsem si nehet palce, když mě Skleněnka pohotově chránila. „A nevíte, jestli v okolí někdo nemá takovéhle potvory?“

Strážník ukázal na mou lobivii. Kroutil jsem hlavou a Skleněnka si přidala „jíst se to nedá, kdo by to měl?“ Bouřka přecházela, policajti nafotili místo úrazu i kaktus, prolezli věž, něco málo sepsali a odjeli. Studenti nastoupili do autobusu a dračice drze popadla za kořeny mou lobivii, prý aby jí to ředitel uvěřil. Zůstali jsme se Skleněnkou sami. „Děkuju, paní Sklenářová, ale nevím, jestli mně to pomůže.“ „Dyť vy za to nemůžete, doktore, takovej vichr, kdo by se toho nadál?“.

Ještě večer jsem sedl na kolo a jel do nemocnice, kde jsem pracoval. Od kolegy jsem vyzvěděl, jak na tom dívenka je. „To se stalo u vás na hradě kolegáčku?“ „Bohužel. A dokonce za mé dobrovolné služby lidu. Nemějte strach, rozchodí to, projelo to mezi obratlem. Je mladá, za pár dnů bude fit“. Byla to slova útěšná, ale já jsem se šel přece jen podívat do pokoje, kde jsem uviděl nádherný studentský spánek. Jmenovala se Klára Krásná, každý den jsem volal do nemocnice a od kolegy zjišťoval stav děvčete. Nedělí jsem otci předával hrad a pád kaktusu zatajil. Ani zlatá paní Sklenářová se nezmínila. V pondělí, po nástupu do práce, jsem místo oběda hnal do Klářina pokoje. Poznala mě a dokonce se usmála.

„Myslela jsem, že jste kastelán na tom hrozným hradu a vy máte bílý plášť?“ „Já tam jenom zaskakoval.“ „Myslíte, pane doktore, že mně říkají pravdu? Budu brzo chodit?“ Tak smutně se podívala, jako malé děvčátko bez koruny na stánek se zmrzlinou. „Je vám osmnáct a to se tělo rychle hojí. Pan doktor Čada mě ujistil, že to nic není.“ „A myslíte, že policie chytne toho zmetka, co to narafičil?“ V tu chvíli jsem cítil, jak rudnu. Neodpověděl jsem, jen jsem jí natřásl peřinu a otázku zamluvil odkazem na výborné rehabilitační centrum.

 Druhý den jsem ji přinesl pomeranče a dobré zprávy, jež jsem vyzvedl od kolegy. Začal jsem za ní docházet i po práci a vozil jí chodbami nemocnice později i do parku. Za deset dní již chodila o jedné berličce. Dávali jsme si schůzky před jejím domem, odkud jsem jí proháněl městskými překážkami. Jednou projevila přání, projít se okolím hradu. Moc se mi nechtělo, ale nakonec jsme vystoupili stanici před a já jí vodil po lesních cestách od hradu dále. Když jsme došli lesem k průseku vedení, odkud bylo vidět na věž, chtěla mi něco povědět. Já jí předešel „až tě jednou budu moci vzít tam nahoru na věž, bude už dobře“. Za to jsem dostal od té krásky první dlouhé políbení.

Po měsíci tvrdého cvičení a zápasu se zraněním, ten soudný den přece jen přišel. Sama chtěla přijet autobusem, já čekal dole pod hradem. Srpnové horko ji dovolilo jen slabé triko s výstřihem a tříčtvrteční slušivé kalhoty. Dali jsme si pusu a tím jejím krok sun krok jsme došli na nádvoří. Odemkl jsem věž a po kamenných schodech jsme pomalinku vystupovali nahoru. Ona první, já v těsném závěsu připraven jistit, kdyby nohy selhaly. Na těch kamenech byla jako poraněná ještěrka. Když jsem si představil uzounký pas, jak by se zachoval, kdyby se mi kutálela dolů, dostal jsem strach a přitlačil jí blíž ke stěně. Z prvního patra do druhého nám již bylo na dřevěných schodech se zábradlím dobře. Na poslední dubovou podestu jsem postavil žebřík a ona se na mne tak důvěřivě zadívala. Vystupovala opatrně a já v těsné blízkosti za ní, div jsem jí nelíbal lýtka.

Po výstupu jsem ji nechal rozhlížet po kraji. Nahoře byla tak šťastná, a když teplý vítr poručil jejím vlasům vzad a odhalil tváře, když přivřela proti větru víčka, aby ten rošťák očím neubíral vláhu, a přesto se dívala někam do dáli, já roztouženej blbec ji vzal za ruku a ze zatemněného mozku vylezla ta nešťastná slova „víš…, tady nahoře, ten pitomej kaktus stál“. Ty její úzké štěrbinky se roztáhly do obrovských oliv, ústy nabrala teplý vítr, vytrhla ruku, od konce nosu k vlasům svraštila čelo a raněná ústa vydechla slova, jež jsem si nosil dnem i nocí. „Co to povídáš? Chceš mě snad říct, že ten kaktus… Ty blbče! Odveď mne domů! Hned mě odveď pryč!“.

Večer jsem si konečně uvědomil, co za blbce jsem. Komu to přiznání vlastně pomohlo? Dříve učili doktory neříkat v těžkých případech pacientům pravdu, kdo se ale na to měl dívat? Chodit kolem jakoby nic a usmívat se? Dnes je tomu opačně, pacient by měl o své nemoci vědět, aby mohl bojovat. Co jsem ale já docílil? Akorát jsem jí podruhé ublížil. Nebylo to žádné hrdinství. Jó, kdybych se na místě přiznal a nesl všechny důsledky, teď jsem mlčet a pomáhat jí k uzdravení, vinu si nosit pěkně v sobě, trápit se a třeba se přetvařovat a třeba i nadávat na toho zmetka, co hodil kaktus dolů. To by snad bylo větší hrdinství.

Čtrnáct dní jsem prožíval v očekávání příjezdu policie, každý den jsem lezl do kaslíku, není-li tam poštovní vzkaz o vyzvednutí zásilky, jak jinak než soudní? Až třetí týden od hloupého přiznání jsem ve schránce jeden vzkaz našel, sedl jsem na kolo a jel na místní poštu. Paní poštovní vyžadovala občanku a já se zásilky bál. Dala mi podepsat papír a dveřmi podala velký balík. Jméno odesílatele Klára Krásná. Hnal jsem na hrad a hned na nádvoří krabici rozbalil. Uvnitř byla hromada novin, které jsem nedočkavě vyhazoval a najednou ucítil bodnutí. Krabici jsem obrátil a obsah vyklopil na zem. Z pomuchlaných novin se vykutálela ta ježatá lobivie, co spadla na Kláru z věže. Hned jsem si uvědomil, že předmět doličný mi byl vrácen a tím se zřejmě žádná žaloba nekonala. Tak dlouho jsem ji převracel, až jsem našel místo onoho zlomeného trnu. Kaktus jsem dal v krabici za dveře, a hnal ke Skleněnce na pivo. Kdyby mi jej nalila do žlabu, tak jsem všechno vypil.

Jenomže druhý den se mi začalo stýskat, a když to jen šlo, postavil jsem se v parku před gymnáziem a civěl, jak odchází domů. Jednou mě na pěknou dálku poznala, dívala se, kroutila hlavou a já si v duchu domyslel, jak říká, „ty blbče“. Postával a očumoval jsem již tolikrát, že měla nárok říkat holkám vo nějakém tom vopruzu, jednou přece jen vybočila z vyšlapané cestičky, šla rovnou ke mně, jakoby kamarádkám potřebovala ukázat rázný konec špiclování, byl jsem připraven na nejhorší, když ale zastavila na krejčovský metr ode mne a nařídila „tak mi je teda ukaž ty tvoje bodláče, dávno vím, že je někde máš“ zjihl jsem jako beránek. Na druhý rok jsme na věž na místo lobivií sázeli spolu plný košík nakvetlých rebucií, do nichž se zamilovala.

I já jsem na pozvání pana doktora po dvou letech od letu komety navštívil věž, na níž mě doprovázela hezká paní doktorová, rozená „krásná“ Klára. Trošičku jí potrápilo stoupání do schodů, ne však následkem zranění, nýbrž tíhou předsazeného bříška ve štíhlém pase. I já jsem tam nahoře uviděl v kamenném lemu skalku paní Kláry. Snad stovka placatých rebucií rozkvetla jak arizonská poušť a já musel paní doktorové složit hlubokou poklonu. I já jsem si nechal načepovat pivo ve stánku U Skleněnky a po rozloučení pokračoval Jižními Čechami za pánem, jenž má ten nejzvláštnější skleník co znám. Ale o něm příště.
 

zpět

Miroslav Naxera
e-mail: naxera.miroslav(zav)volny.cz

 

související články - povídky Miroslava Naxery na webu cact.cz

Andělské děti (1) (2015/12)
Andělské děti (2) (2010/01)
Andělské děti (3) (2010/02)

Andělská ulice (2012/04)
Anna - O jedné nepovedené mexické svatbě (2013/02)
Devátý kohout (2013/09)
Dědek Špína (2015/02)
Dvojčátka (2010/10)
Hermína (2014/11)
Jitka, řeznice láskou zjemnělá (2014/05)
Kaktusy na dluh (2009/10)
Knihy v obilí (2013/01)
Modrý magnifik - Bez původu jsem jen pes v útulku (2013/07)
MOP (2010/06)
Od kaktusů rovnou na DAMU (2011/01)
Pan Kalíšek (2011/12)
Pan Ulmánek (2012/12)
Soudkyně (2010/05)
Studna - panu Bumbovi (2014/06)
Šestero zámeckých trhovců (2015/09)
Tulačka (1) (2009/11)
Tulačka (2) (2009/12)
Tulačka (3) (2010/01)
Tulačka (4) (2010/02)
Tulačka (5) (2010/03)
Tulačka (6) (2010/04)
Zájezd (2014/12)
Zakázané delirium (2010/01)

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630