Tulačka
Čtení 3 od Miroslava Naxery

Jako zklamaný otec, kterému dcera, manekýnka maskující mrtvičku v koutku pusy, vyčetla mizerné dědičné dispozice. Tak jsem si připadal po měsíci, v uličce mého skleníku nacpaného rostlinami z Kanárů. Byly nádherné, to ano, ale nehybné jako pařezy. A když jsem zjistil, že ty pařezy mají nahnilé kořeny, dostal jsem vztek. Dal jsem jim, co jsem mohl, a hniloba je výsledek. Moc jsem zaléval? Málo větral? Byl jsem zklamán a po jahodovém a hubené ani nevzdechl. Zničit tolik krásy byla životní prohra. Znovu jsem všechny rostliny vyjmul ze substrátu, odstřihal shnilé kořeny a postavil na prázdné květináče.

Pravda, jak byly rostliny seschlé a trny blíže sebe o to byly kouzelnější. Jenomže pozlátko a bižutérie. Chodil jsem skleníkem jako Mauzoleem. Ne jako zvědavý turista, ale co by tajný potomek nemile slavné mumie. Mohl jsem nadávat jen sám sobě. Živou sbírku jsem vyměnil za pár pařezů. Vzpomínal jsem na vděčná gymna, na astrofyta, která jsem vypiplal od semínek. Na žluté kytice marsonérek a oranžových senilisek. A když vykvetla miska fialových nelinek, narostla mě křídla motýla. Bylo mě smutno po výsevech, po roubování, po opylování.

Večer jsem vzpomněl na vyděračku. Má ještě jahodový gracilis? Zítra zajdu k děcáku. Po půl hodině čekání na zídce, rozhrnula křoví. „Tak co Jolanko, už tě omrzel ten červenej?“ Přišourala se k hradbě. „Neomrzel a neomrzí.“ „A jak se mu žije u tebe?“ „Líp než u vás.“ Tohle mi řekla ta hubená drzounka. „Ukážeš mi ho?“ „Tak pojďte.“ Velké oči obrátila na hradební špice a rukou mě pobídla ke vstupu. „To myslíš, že mám přelézt a napíchnout se jako hmyz do kabinetu?“ „Máte dlouhé nohy. Když se rozběhnete tak se nenapíchnete.“ „Dlouhé jsou, ale je jim pětatřicet ty chytrá.“ No, kdyby šlo o dobré chrupky, na strom bych také vylezl.

Opatrně jsem nakročil na první spoj, přisunul druhou nohu a první povýšila na druhý spoj. Jak jsem se držel špicí, palcem jsem ohmatal ostří. „Koukám, jak jste ty špice vytupili věčným zdrháním.“ Když jsem přehodil nohu přes ostří, dostal jsem se do polohy ani tam, ani tam. Křečovitě jsem držel špice a pokoušel se přendat druhou nohu. Najednou jsem zazmatkoval, ztratil rovnováhu a zůstal vyset za kalhoty.

Na tisícovku much, se najde vždy jedna smolařka, která se přilepí na mucholapku obráceně, celou plochou křídel. A v té poloze jsem zůstal já. Dvě špice mně proklály zadek kalhot a já se navíc stočil do vodorovné polohy. Rukama jsem se držel, abych se nepřetočil hlavou dolů. Beznadějný, jako nástražní rybička na dvojháčku. Alespoň jsem pořádně zaklel a ta hubená potvora se tak hlasitě smála. Pak se mě snažila pomoci, ale s těmi ručičkami, nic nezmohla. „Vydržte, přijdu hned!“ Prolétla křovím a já trnul, aby nepřivedla bandu chovanců k povyražení. Ostuda a vztek mě tlačily do výkonu, ale zbytečně. Nebyl jsem schopen se vyháknout.

Zanedlouho křoví vypustilo hubenou a, pro boha, za ní Chmelnice. Vychovatelka s trčícími chmelovými copánky. Jednu ruku měla přes pusu, když dobíhala a ve druhé držela, předpisově dolů, kancelářské nůžky. „Člověče nešťastný, jak jste to dokázal? A co tu vůbec děláte? Snad si nechodíte užívat s naší Jolankou?! Co Jolanko, tobě já věřím.“ „Paní vychovatelko, s dědkem bych o to přijít nechtěla.“

Mírni se Jolanko. Tak co s vámi pane?“ „Vidím, že máte nůžky, tak mě rozstříhejte.“ „Ty vaše kalhoty rozstřihám, ale pořádně se držte.“ Chmelnice se vyhoupla na hradbu a nůžkami na papír pižlala pevné plátno. Hubená se dole chechtala a kibicovala. „Abyste mu to neustřihla, paní vychovatelko.“ Jsou ty fakani z děcáku drzí. Rup! Nastřižené plátno povolilo, Chmelnice skočila dolů a já spadl s kalhotami na kolenou vedle ní.

Obě uskočily, chytily se v pase a ječivě se smály. Natáhl jsem cáry kalhot. „Vidím, že ústavní péče je zde na vysoké úrovni Jolanko. Viď?“ „Škoda, slušelo vám to. Jako Fričovi chycenému na skále za Akácii.“ A ty budeš jako Šípková Růženka.“ Chytil sem jí, vyzvedl a za jatečního ječení s ní běžel do šipkového křoví. Těsně před ním jsem otočil k domku a tam ji postavil.

„Tak mi ukaž tu nádheru.“ Za škaredým domkem byla přistavená nahnilá dřevěná bedna a za pomocí odtrženého hromosvodného drátu, co by zábradlí, během vteřiny vyhupla hubená na střechu. Přiběhla i zvědavá Chmelnice a já dával galantně přednost. „Ale pozor, nahoře fouká. Nepocuchá se vám jedinečný účes?“ Vtipkoval jsem. „Myslíte tohle?“ Prudce, jako když odhání na hnojišti mouchy z hlavy vjela do copánků, jenž se okamžitě vrátily do výchozí polohy. „To by muselo být Tornádo, pane.“ Vyhupla nahoru trochu pomaleji než hubená a já je následoval.

Nic z elegance starých střech kostelíků, kapliček a mlýnů neměla tahle lepenková nádhera. Lepenka zkrabatěná jako buldočí tváře, prožrané plechy atiky pouštěly do zdiva každou kapku deště. Z kopečků mechu pod atikou rostly malé břízky, dobré možná na bonsaje. Ale v horním rohu atiky, přímo na lepence, malá kaktusová skalka z černé hrubé zeminy a v ní vysázeny kaktusy, co jsem vyděračce před nedávnem koupil. Nemohl jsem uvěřit té proměně u gymnokalycií. A když stáhla igelit z pekařské přepravky a já uviděl jahodový gracilis napitý a v plné síle, nové trny na temeni zářily jako na nebi ohňostroj, podlomily se mi kolena, sedl jsem na bobek, že mě vylezl celý zadek z kalhot.

„V čem tě to roste, Jolanko?“ „To je speciál pane, to vám neprozradím.“ Šel jsem zpátky ke skalce, vzal do ruky trochu substrátu a mnul jej v ruce. Tak lehký byl, větší kusy tak porézní a mezi tím lehounká čerň s trochou cihel. Když jsem potom zvedl misku s gracilisem nad hlavu a z dírek koukaly mladé kořínky, dostal jsem žárlivý vztek. Před Chmelnicí jsem se krotil, však ona se také rozplývala nad jahodovým. Potom se omluvila. „Musím už jít, až půjdete zpátky stavte se v kanceláři, trochu to zalátáme.“

„Tak co ty uličnice. V čem to pěstuješ!“ Až se chudinka vylekala, jak hrubě jsem zaútočil. „Neřeknu!“ „Jolanko já jsem v průseru.“ „To vím.“ „Jak to můžeš vědět?“ Podívala se do nebe a mlčela. „Tak mě to řekni Jolanko.“ „A co za to?“ Tohle jsem očekával. „Zajdem ke kamarádovi a koupím tě pěkný gymna. Podívej, jak tě tu jdou.“ „Ne.“ „Tak co chceš, ty vyděračko.“ Neudržel jsem se. „Jeden chrysacanthus. Ten první za dveřma, s kudrlinama.“ Rozezleně jsem dal ruce v bok. „Jak můžeš vědět, že je za dveřma, když jsi tam přes měsíc nebyla? Snad mi tam nelezeš!“ „Jo, lezla jsem tam do tý vaší žampionárny. Smrdí vám to tam, jakoby jste tam pěstoval masáky.“

„Jolanko jsi potvora. Víš to? Tak dobře máš ho mít.“ „Přísahejte.“ „Dobře, přísahám.“ Skočila ze střechy a táhla mě do křoví. Tím jsme prošli až téměř k zadní, stinné a ponuré straně budovy ústavu. Ukázala na dlouhý, metr vysoký kopeček porostlý kopřivami. „Tady to máte.“ „Co tu mám?“ „No ten zázrak. Počkejte chvíli, skočím do kumbálu.“ Přinesla zahradní motyku, nejdříve vykopla kus kopřiv a potom zatnula ostří do kopečku. Každým kopnutím se sypala porézní hmota v malých i větších kusech. „Tak už víte co je to?“ Konečně mě trklo. Na dveřích budovy jsem viděl zašlý nápis „Kotelna“. „Že je to koks?“ „Jo. Je to koks a promíchaný humusem z kopřiv. Leží tu prý už patnáct let, od doby kdy zavedli plyn. Musíte ho pohodit na beton, nasadit bagančata a rozdupat. A když přidáte trochu cihly a budete v tý vaší žampionárně pořádně větrat, tak ty vaše mrzáky spravíte.“

„Jolanko, jsi drzé stvoření. Ale jestli to zafunguje, máš u mne odměnu. Na tu copánkovou vychovatelku jsi také tak drzá? Je moc pěkná.“ „Tu mám moc ráda, ale někdy je moc smutná.“ „Hlavně o tomhle Jolanko nikomu neříkej. Dnes už za ní nepůjdu, ale zítra koupím kytičku a čokoládu a zajdu za ní, jestli mě dovolí odvést trochu toho zázraku.“

Sundal jsem košili z trika a zavázal kolem pasu, abych zamaskoval cáry na zadku. „Doprovodíš mě ven?“ „Pojďte za mnou.“ Vedla mě na opačnou stranu, od východu. Prošli jsme ještě hustším křovím až k hradbě. „To nemyslíš vážně Jolanko!“ „Nebojte se.“ Zvedla zednickou podlážku v křoví u zítky a pobídla mě do průlezu pod zítkou. „A tady jsem nemohl přijít?“ Ne, tehdy ještě nemohl.“ Zakroutil jsem hlavou. „Tak ahoj Jolanko.“

Dlouho se dívala, přitisknutá na hradbu. Přemýšlel jsem o ní. Jak se může v tak krátkém čase ve všem zorientovat. Jak mohla přijít na koks. Mluvila o Fričovi, no, je jiná doba. Doba internetu. A když k němu přidala svůj rozum a touhu, jde jí holt všechno rychleji. A určitě má ta potvora nějaký talent.

Tulačka - čtení 1 | čtení 2

Miroslav Naxera
Povídka byla otištěna s laskavým svolením Míry Naxery.
Další krásné čtení najdete na adrese
www.horizonthalonius.eu
 

zpět