Tulačka
Čtení 2 od Miroslava Naxery

„Jako kdybych se mamince narodila už velká.“ Přemýšlení vyděračky mě nešlo z hlavy. Dobře, přišel jsem o milostný akt prvních klíčků se zemí, přišel jsem o starost s plísní, o pikýrování, o radost z prvních trníků, o výčet  přežití  vodnatých kuliček, o první zabarvení trnů. Ale co dál? Nikdy bych pod chabým sluncem, pod šedí krátkého léta neudělal tohle. Tak jsem přemítal, když jsem druhý den po návštěvě vyděračky  přišel z práce a pozoroval koupenou, uprostřed oceánu vymodelovanou a přísným okem vybranou kolekci kaktusů.

Vnořením do myšlenek, mě chvíli  trvalo, než se moje hrdlo stáhlo zjištěním, že chybí premiant, že chybí jahodový gracilis, ten s ostny širokými jako domácí nudle. Lítal jsem pominutý v uličce kolem parapetu. Beznadějně. Hned mě přišla na mysl vyděračka, ale do pátrání se vloudili Němci, kterým jsem jej vyměnil. Jak by mě ale ti skopčáci našli? Snadno, podle SPZ. Vztek a beznaděj se mnou cloumaly. Mezinárodní krádež! Ti hajzlíci, ono jim nestačí, že nás k jejich nenažranosti schlamstla na léta hladová Moskva, že Gottwald čpěl  alkoholem, když mu mladé jeřábnice, soustružnice a dojičky dávaly uvědomělé pusinky a ještě mě okradou. Chodil jsem nasuptěný po zahradě s rukama za zády. Po páru otoček se pátrání zvrtlo. Přestal jsem věřit, že  skopčáci. Doba se změnila, ti by spíše zazvonili a vyjednávali. Doba se moc změnila. Češi jsou teď baštou zlodějíčků. Ostatně, nemusel jsem chodit daleko.

Sedl jsem na autobus a jel deset kilometrů do Strkanic, do známého děcáku. Ústav je zřízen z panského sídla za vysokou kovanou hradbou s výhrůžnými špicemi. Z prostorného parku porostlého starými stromy by se asi moc dobře utíkalo, ale vysoké hradební špice určitě tlumí choutky otrlých chovanců. Na pilíři kované brány byl zvonek s mluvítkem. Vždyť ani nevím jak se ta hubená jmenuje. A stejně, ta už jahodového určitě prodala a mě se vysměje. Od brány vedla široká, jako napnuté lano rovná cesta ke vchodu do ústavu. Vysoké dveře  barokní budovy se otevřely a vyběhla horda dětí. Rozprchly se po parku, některé na hřiště, některé obsadily široké schody. Hrstka běžela za křoví báňat. Jedna samotářka hnala za budovu. Podle postavy  jsem věřil, že je to vyděračka, že peláší někam k tajnému východu. Běžel jsem kolem hradby, minul první roh, přeběhl dlouhou přehlednou rovinu a za dalším rohem jsem zbrzdil. Tam se zídka rozpadala a hradbou, jakoby chtěl z ústavu utéci, prorůstal porost bezinek. Nikde žádná díra ani uličnický pohyb. Za třetím rohem byl malý palouček a na něm, za neproslulé éry postavená malá budova. Jako nějaký teplovodní nebo plynový výměník. Rezovaté plechové dveře, okapy jako od mol prožraný svetr, opadaný břízolit tvořil zvláštní, měsíční útvary, a na  rovné střeše jsem uviděl sedět vyděračku. Z hlavní budovy sem nebylo vidět pro vzrostlé křoviny. Seděla a najednou k očím zvedla, panečku, můj jahodový gracilis. Musel jsem ustoupit za bezinky, protože jej zvedla do výše očí a zbožně prohlížela. Usmívala se. Když ho položila,  dlouho se dívala na svou kořist. Potom někdo zahvízdal, hubená seskočila  a prodrala se houštím  k budově ústavu. 

Byl jsem rád, že jsem ho našel. Ještě k němu najít pohodlnou cestu. Špice hradby mě naháněly hrůzu. Zbývala jen oficiální cesta branou. Na tu ruinu se snad dostanu, když tam vyhoupne ta malá. Najednou se z houští vynořil hubený zadek, potom celá vyděračka a za ní nějaké záhadné monstrum. Když přišla k ruině, viděl jsem, že je to pekařská přepravka a na ní, jako plachta na formanském voze do oblouku igelit. Mrskla to na střechu, vyhoupla se za tím a už jsem viděl jak zvedá kaktus a cpe jej otevřeným čelem do zastřešené přepravky. Myslím, že jsem tál jako zmrzlina, když jsem viděl jak je spokojená. Měl jsem jistotu, že tu jahodovou krásu neprodá.

Druhý den jsem musel odjet na týdenní služební cestu. Trnul jsem, aby se ta potvora nevrátila pro další kořist. Po příjezdu se mí ulevilo. Odpoledne jsem zajel do děcáku, rozhodnut požádat o oficiální vrácení rostliny. Po zazvonění a představení, zabzučela kovaná branka, a na schodech mě čekala mladá žena. Vychovatelka ve službě. Moc pohledná. A ten její účes. To byla hříčka. Desítky malých, černých copánků jí stály na hlavě jako stovky hřebíky. Mít nad hlavou  drátěnou  svatozář, podobala by se její hlava  chmelnici, kde každá sazenice chmelu se pne v pravidelných řadách po svém drátu a dole vznikají tajemné uličky. Něco tak pracného a ve spaní nepraktického jsem ještě neviděl. Snad, aby spala v sedě, nebo je každý večer rozplétala. Pěkná, ale neuvěřitelná pitomost. „Tak vy jste ten záchrance, Jolanka mě vyprávěla. Přišel jste se na ní podívat?“ Ano a hlavně si chci něco odnést.“ Soustředění mě narušoval ten její hloupý účes. „Víte Jolanka je moc hodná holka. Hlavně spravedlivá, ale….je to….je to trochu tulačka. Někdy se sebere a zmizí na dva dny. Ředitel už uvažuje o přeložení. Zamykat jí nemůžeme, náš ústav není pasťák. Celý týden dělala dobrotu, ukazovala mě  knihu o kaktusech, kterou si koupila a do ní se začetla. Jenomže ráno volali až z Liberce, z botanické zahrady, že jí chytili jak ulamuje rostliny. To se ještě nestalo, vždy přišla sama. Museli jsme pro ni poslat. No, nevím co na to řekne ředitel, bude to asi poslední kapka.“ Dala si dlaň na čelo a potom  jí přejela  účes. Ty chmelové copánky, se pod dlaní u temene ohnuly a vrátily se zpátky na své místo, jako by to byla péra. Jako fotbalisti na pružinách ve stolní hře s cíněnkou. Musel jsem se smát. „Nesmějte se Liberec je daleko, a my jsme za ní odpovědní každý den 24 hodin.“ Nevím, jestli to způsobila vychovatelka a její jedinečně hloupý účes, nebo sama tulačka Jolanka, probudil se ve mně lidumil a o ukradené rostlině jsem pomlčel. „Tak jí moc netrestejte, oni se jí ty kaktusy asi moc zalíbily. Já za ní přijdu pozítří.“ Cestou domů, jsem si hubenou představoval, jak olamuje odnože, nebo semeníky. Pořád lepší, než kdyby hospodařila u mne. Ale stejně je to hrdinka, takovou dálku!

Jestli jsem se v něčem pořádně zmýlil, tak to byly právě kaktusy z Kanárských ostrovů. Čekal jsem bujný růst, když jsem namíchal takový substrát, deš’tovku jsem chytal, skla vyčistil, pohnojil, a oni stály jako mrtvé pařezy. Asi hold je moc brzo, asi se musí aklimatizovat. Tohle jsem si dlouho namlouval. Týden jsem nechal hubenou kochat se jahodovým gracilisem a jedno odpoledne jsem vyrazil k hradbě a vyčkával. Po čtvrté hodině se rozhrnulo křoví a hubená vyskočila na střechu. Dívala se pod plachtu formanského vozu a usmívala se. „Jolano, potřebuju s tebou mluvit!“ Tak jsem jí překvapil a vylekal. Postavila se a ze střechy se na mne dívala s takovým nadhledem, že mě přepadla beznaděj. Musel jsem zaútočit do slabin. „Pojď sem, mám pro tebe kaktusy, které kvetou.“ Ne. Stála a koukala. „Kamarád má samé kvetoucí kaktusy na prodej. Koupím tě je.“ Ne. Skočila ze střechy a zmizela ve křoví. Už jsem byl na odchodu, když se porost rozhrnul a hubená se šourala k hradbě. „A co za to.“ Vyjednávala. Já jsem takticky řekl, že nic. „Až budeš mít vycházku, zajdeme tam.“ „Vycházku mám zrovna teď.“ „No, tak jdi k bráně a můžeme jít.“ Ustoupila pár kroků. Potom se rozběhla. Jednou nohou skočila na zítku, druhou o metr výš na kovaný vodorovný spoj, potom se chytla za špice, nohu zvedla až na další spoj, a celým tělem skočila přes hradební špice. Neuvěřitelný výkon a risk. Docela se mi dělalo špatně při představě nepovedeného přeskoku. Kdyby se zachytila nohavicí, nebo se jí zpříčila noha mezi špicemi, mohla by se napíchnout. Každé slovo jsem z ní musel páčit, jako rezavé hřebíky ze starých prken. Mračila se. Čekala, kdy se začnu vyptávat na ukradenou rostlinu. Když jsem začal mluvit o pěstování kaktusů, jak šla vedle mne, měla hlavu otočenou a dívala se mě na obličej. „A když není co po ruce, nejlepší je sebrat krtince na louce, ale musíš vybrat živé kořínky. Písek se dá nabrat z řeky nebo potoka, ale bez bahna, musíš ho proprat.“ Najednou sama promluvila. „A co rozbitá cihla? Ta je dobrá, néé?“ „To máš pravdu, ta je přímo výborná.“ Poskočila a najednou mě začala  sprchovat otázkami.

Cesta uběhla a kolega ze spolku měl co nabídnout. Vybrala si směsici rodů, většinou nakvetlých rostlin. Šťastnou jsem jí doprovodil k brance ústavu. Usoudil jsem, že ještě nebyl čas z ní mámit jahodový gracilis. 

Tulačka - čtení 1

Miroslav Naxera
Povídka byla otištěna s laskavým svolením Míry Naxery.
Další krásné čtení najdete na adrese
www.horizonthalonius.eu
 

zpět