Tulačka
Čtení Miroslava Naxery

Rád jsem poslouchal kolegy z klubu kaktusářů. Rád jsem se učil nové pěstitelské metody, rád jsem poslouchal kaktusářské historky. Ale o své sbírce, o svých kaktusářských trablech jsem mlčel. Musel jsem mlčet a všechny dotazy kolem sbírky do ztracena zaonačit a ponechat jí ve skleníku za domem utajenou. Bál jsem se. Bál jsem se, že bych byl označen za snoba. Bál jsem se, že by leckomu má sbírka upíjela krev. Bál jsem se, že by mě kolegové vyobcovali z jejich světa. Bál jsem se jejich pomluv a slov, „To není žádné umění“. Jenomže ono to umění bylo, udržet ty nejkrásnější rostliny, ty výběry z výběrů v nádheře, jakou měly tam na ďábelských ostrovech, kde rostou v řadách jako řípa na poli, kde je slunce celý rok kropí teplem a světlem, zahradník vodou a větřík od moře jim chladí horké hlavy.

Tak ano. Jsem snobík, který má celou sbírku z Kanárských ostrovů. Před lety můj kamarád rozšířil zahradnické služby o prodej dovezených kaktusů a já byl první zákazník, kterého rostliny očarovaly. Celou dosavadní sbírku jsem bezhlavě vyměnil za deset ferocactusů jež tehdy neměly konkurenci v žádném českém skleníku. Pro další várku jsem si zajistil přednostní právo prvního výběru a kamarád zjistil, že mám to správné oko, že umím na první pohled vybrat rostlinu s přednostmi. Po čase mě s sebou vzal do Holandska na nákup. V obrovských sklenících jsem uplatnil svůj talent a z velkého množství během chvíle vybral úžasné rostliny. Doma se po krasavcích jen zaprášilo a já povýšil na samostatného nákupčího. Neodmítal jsem a z každé cesty pro sebe vybral perly. Sebou jsem vozil kapalné všimné, pět baleníček ležáčku pro hlavního zahradníka. Poznal co lahodí mému oku a nejlepší rostliny pro mě poschovával. Jednou jsem dostal zprávu, že přišla excelentní várka gracilisů a chrysacanthusů. Umluvil jsem kamaráda, nahlásil dovolenou a operativně vyjel na nákup. Ta jeho dodávka s plachtou pelášila jako nikdy. Jak mě zahradník uviděl, přiložil sevřený palec s ukazováčkem ke rtům a obloukem s doprovodem mlaskajících rtů odtrhl. To gesto pro něco vyjímečného mě vjelo do nervů. Když jsem pak uviděl žlutý a temně rudý parapet, sprásknutím dlaní jsem jeho gesto dotvrdil. Tentokrát, bylo vybírání obtížné. Rostliny byly ještě nezasazené. Barvy, šíře trnů stočených jako lokny na hezkých ženách mě hrály dlouho svatební polonézu a já nebyl schopen vybrat jedinou nevěstu. Oči mě skákaly jako v pekařství hledající nejvypečenější chleba, dokud se neotevřely dveře a nevešli dva zákazníci s přepravním vozíkem. To ve mně najednou hrklo. Můj vozík nikde. Honem jsem alespoň deset rostlin položil pod parapet a hnal pro tratar. Po návratu měli ti ničemové půl plaťáku naloženo. Pracoval jsem rychle a soustředěně, jako pilot hledající nouzové přistání. A když jsem pohledem v jejich vozíku objevil gracilis s červení zralých jahod a trny širokými jako domácí nudle, žárlil jsem na ty ničemy, kteří mě předběhli. Nemohl jsem se soustředit na práci. Mluvili německy a když se otočili popadl jsem ten zázrak a hodil pod parapet. Pak jsem se vrhnul na chrysacanthusy a druhé patro vozíku jimi naplnil. Ale čím více jsem pokukoval po přebraných rostlinách, objevoval jsem další krasavce a některé ještě vyměnil. Němec láteřil a hledal rostlinu. Oba prohlíželi parapet, potom můj naplněný vozík a když se jeden sehnul a zvedl jahodovou rostlinu a s úsměvem mě pokynul, díval jsem se lítostně jako na hořící dům. Ještě jednou jsem provedl tu hanebnou operaci. Když po zaplacení zaparkovali tratar ke svému autu, když připravovali úložný prostor, já mžikem vyměnil rostliny. Pelášil jsem ke své dodávce, rostliny uložil, stáhl plachtu a jak jí připínám, vidím přicházet Němce. Všeho jsem nechal, nasedl do auta a ujížděl. „No, jseš pěknej hajzlík“. Řekl jsem si za branou podniku.

Cesta pod oblačným nebem a s takovým nákladem ubíhala dobře a když v Čechách vysvitlo podvečerní slunce myslel jsem na zázrak. Ten poslední pár kilometrů, ale změnil mojí radost, moje představy mé plány. Už jsem viděl opravenou kapličku v zatáčce na okraji lesa zalitou sluncem, už jsem vjížděl do známé lesní zatáčky, když kousek před kapličkou vyjel vůz. Oslněný nebo nachlastaný šofér jel téměř v protisměru. Najel jsem až na krajnici a v té chvíli za kapličkou, skočil do vozovky člověk. Před ním jsem strhl volant a práskl do svaté budky. Náraz vymrštil zadek auta po směru jízdy. Chvíli jsem nemohl popadnout dech od tlaku záchranného pásu. Pak jsem vyběhl za ujíždějícím vozem, ale proti nízkému slunci jsem byl bezbranný. Značka i vůz byly k nepoznání. Otočil jsem se k rozbité dodávce a uviděl příšernou scenérii. Plachta, kterou jsem tak ledabyle zajistil byla uvolněna a všechny kaktusy nárazem vyskočily na vozovku jako melouny a mezi nimi ležela žena. Ne žena, ale mladá holka. Dnes, když vím, jak všechno dopadlo, mluví se mi lehčeji. Ale tenkrát, kdyby jel kolem pohřebák a vystoupil černý funebrák, „Pane, my vám pomůžeme, všechno odklidíme, za půl melounu stopy zahladíme“ a kdyby za ním čekal lichvář, „Pane, na dvě sta procent půl melounu na ruku“, v tu chvíli bych si plácl. Přiskočil jsem k dívence a podle předpisu, jak jsem byl vyškolen v energetice prohlédl její stav. Děvče mělo citelný puls, ale nedýchalo. Podložil jsem jí vyryté drny z krajnice pod záda zaklonil hlavu, vytáhl jazyk, zmáčkl nos a dýchal z úst do úst. Hrudníček se zvedal a když jsem po pár minutách zjistil, že sám, začala mi skákat brada a utíral jsem slzy. Běžel jsem pro telefon, volal záchranku a policii. Pak jsem se otočil k tomu prazvláštnímu obrazu. Dívka měla zvednutou hlavu, pozorovala okolí a myslím, myslím, že se usmívala když natahovala ruku k barevným trnům, jejichž krásu násobilo zapadající slunce. Snad si myslela, že je v posmrtném ráji. Přiběhl jsem a zařval. „Udělalas to schválně?!“ Najednou otočila oči k nebi, zvrátila hlavu a odpověď jsem nedostal. Znovu jsem zkoušel srdíčko i dech, obojí rychlé a pravidelné. Čekal jsem v kleče a pozoroval ten barevný ráj, tu míchanici žluté červeně na českém asfaltu, pocuchanou bílou kapličku, popadané zlatonosné obrázky svatých. Viděl jsem v představách, jak to mladé stvoření pode mnou odhodil zadek auta na silnici, chtěla tam skočit, nebo mě přehlédla, co mě čeká za trable, co řekne kamarád, co policie. Jeden blbec mě rozoral život. Po milé pochvale zdravotníka za oživení, po sepsání protokolu, po oznámení, že případ je otevřen do výpovědi zraněné, jsem zavolal kamarádovi. „No, tys tomu vytřel zadek. Ale nezoufej, já tu kraksnu stejně chtěl odepsat. Alespoň z toho něco bude. A náklad je pojištěnej. Nafocený to mám, vezmeme je k tobě a přeber si je.“ Takhle férově se zachoval, když mě viděl ve sračkách. Zavolal odtahovku, kaktusy jsme naložili a převezli ke mě domů.

Ráno zazvonil telefon od policie. „Ulehčil jste práci kolegům. To děvče je z dětského domova, věčná tulačka. Už je v pořádku, zítra vás předvoláme.“ Co jsem si měl myslet. Nějaká feťačka z děcáku, bude se na mě chtít zahojit. Nebylo mi do zpěvu, ani kaktusy na dvoře jsem neprohlédl. Nakonec jsem to šel utopit v pivu. Jenomže pivo bylo dneska tak husté, jako Mrtvé moře. Co jsem tam naházel, plavalo na povrchu jako nepotopitelný vor a já ho musel vypít. Co si ta káča na mě může vymyslet. Že mě stopla, já jí znásilnil a potom nahrál bouračku, že šla na správné straně po bílé čáře a já jí přehlédl a ještě okradl o peníze?

Druhý den, po zavolání, jsem cupital na služebnu. „Svědkyně s vámi chce mluvit, pane Rando. Nenechte se ale vydírat. Ti z děcáků jsou na to stavění.“ „To vy jste mě porazil a potom zachraňoval?“ První slova hezounké, ale uličnické dívenky, zněla slibně. „Proč jste mě tam nenechal, proč jste na mě zařval.“ „A měl jsem tě nechat ležet na asfaltu umřít?“ „Já jsem neumírala, byla jsem za babičkou a vy jste to zničil.“ „Nebyla jsi za babičkou! Ležela si bez dechu na silnici!“ „A co ty její barevné záhony a její skalka?“ Dělala si ze mě srandu? „To nebyly záhony, ale kaktusy.“ „Kaktusy tu nerostou, nedělejte ze mě krávu.“ Říkám tě, že to byly kaktusy vyklopené z auta, před které jsi skočila. Ostatně, můžeš vidět fotografie.“ „Tak mě tak barevné kaktusy ukažte!“ „Ukážu, ale až řekneš vyšetřovateli jak to bylo.“ „A co mi dáte když to řeknu? Dáte mě na vlak?“ Tak přece z ní leze vypočítavost. Aby nemohla více spekulovat, řekl jsem, ano dám. S úlevou jsem podepsal protokol, ve kterém uvedla, že za kapličkou skočila přes příkop a nechtěně vběhla do vozovky. Ze služebny jsem vykličkoval jako tajný agent, aby mě ta vyděračka neviděla a hnal domů, přebrat poraněné kaktusy.

Zasedl jsem na zadním dvoře na stoličku a přebíral je, jako brambory na uskladnění. Široké, stočené trny se při dopadu chovaly jako tvrdé pružiny a chránily tělo rytířským brněním. Jenom dva byly potlučené tak, že jsem je odmítl zachránit. Nakonec jsem na tom ještě vydělal. Všechny ty nádhery mě zůstaly, vyděračce se nic nestalo a kamarád se nezlobil. Některé měly již čekací kořínky a já šel na druhý týden koupit misky, namíchal luxusní substrát a všechny zasázel a obsypal bílými křemínky. A celý nový skleník byl plný. Do starého byl hřích je umístit. Když jsem dílo dokonal, když slunce bylo nízko, jako tehdy při bouračce, když jsem tu barevnou nádheru ještě namlžil, neuměl jsem si představit lepší vjem pro kaktusářské oči. Snad jenom neobyčejná žena mě mohla odloudit. „Dobrý den. Viděla jsem vás v zahradě tak jsem přeskočila branku.“ Z kaktusářského předení mě vytrhla jen malá, obyčejná vyděračka. Do háje, jak mě mohla ta potvora vyčmuchat. Honem jsem zavřel dveře skleníku. „To jseš teda drzá. A neříkej, že tě dali v děcáku večerní vycházku.“ Stála hubená, že by jí člověk ukrojil chleba a neodpovídala. „Něco jste mě slíbil pane.“ Dívala se mi do očí. „Měla jsi přijít dřív, já už na to zapomněl.“ Nespustila mě z očí a ty její pěstičky se svíraly jako kanárčí drápky kolem bidýlka. „A co ty kaktusy, kde máte ty kaktusy.“ Řekla až panovačně. „Podívej, já nemám čas. Musím se připravit do práce.“ Oči jí přejely na čelo skleníku, kde přes čiré sklo zářily osvícené rostliny. Popošla až ke sklu a jako pejsek z páníčka na řemínek, z řemínku na páníčka, dívala se na mě, na dveře, na mě. Proti své vůli jsem dveře otevřel. Pomalu vešla, jako by nechtěla vyplašit divoké zvíře, zastoupila vchod a pozorovala zářivě žluté a červené kudrliny. Ustoupila. „Babička měla ve skalce taky kaktusy, ale nebyly barevné, byly placaté jako utržená podrážka.“ Vešla dál do uličky a prohlížela prostřední parapet. Má pěkně vykrojené rty, mohla by prodávat rtěnky. „Jenomže babičce ty podrážky kvetly. Vám nekvete ani jeden.“ Kolik jí tak může být? Dvanáct, čtrnáct? „Kdyby ste měl střelnici, moch by ste je dát mezi růže klidně na pět špejlí.“ Snad to nemyslela vážně. Nevypadá hloupě, naopak. Ale potom je teda pěkně drzá. „A vám nikdy nevykvetou?“ To byla otázka, na kterou jsem sám sobě neuměl odpovědět. Dočkám se vůbec někdy květů od těchhle rostlin, po celý rok hýčkaných teplem a sluncem? „Z těch trnů bych mohla dělat háčky na ryby.“ „Ty už jsi někdy chytala ryby?“ „Pche, víte co je na Růžáku kaprů?“ No to je pěkný. Spratkové z děcáku si klidně zajdou na chovnej Růžák pro svačinku. „A kde máte nějaký mláďata?“ „Žádný nemám, jak vidíš, koupil jsem si samé dospěláky.“ Hm, to je divný. Jako kdyby mě maminka porodila už velkou.“ Ta mi dává. Pomyslel jsem si. „A co že strašíš v děcáku, když máš maminku?“ Vrátil jsem jí nepříjemnou otázku. „Dávno není na živu. Ani babička. Nikdo. A proč máte tolik stejnejch?“ Už se mi nechtělo odpovídat, už jsem jí chtěl vypakovat. „Podívej se, některejm chlapům taky nestačí jedna ženská, musí jich mít deset.“ Hloupě jsem odpověděl. Tak hloupě, že se otočila a vyběhla ze skleníku. „Tak mi dejte na vlak a já půjdu.“ „Dostaneš jenom na autobus do domova. Bůh ví, co by sis za to koupila.“ Šel jsem domů, namazal dvě housky máslem, dal do pytlíku, vyštrachal čokoládu a s dvackou jsem jí podal. „To jste se teda nepředal. A otec měl jenom maminku. Nashledanou.“

Prošla brankou, ani se neotočila. Vrátil jsem se do skleníku vydechnout. Slunce už zapadalo za sousedovu kůlnu. Jak to říkal ten spratek. „Jako kdybych se mamince narodila už velká“. Tak ať si to zkusí vypěstovat tohle ze semen, tady v tom marastu. Ani na důchod bych se takových nedočkal. A vůbec, jede jí ještě nějaký autobus? Když jsem zalehl, vzpomněl jsem na její vejžmol. „Mohl by jste je dát na střelnici klidně na pět špejlí mezi růže“. Nikdo ze spolku mi sem nesmí. Přemohl mě spánek. Doufám,…. že už je ta drzounka za branou domova.

Miroslav Naxera
Povídka byla otištěna s laskavým svolením Míry Naxery.
Další krásné čtení najdete na adrese
www.horizonthalonius.eu
 

zpět