Studna
Panu Bumbovi

Minulo prvohorní období, kdy jsem miloval gymnocalycia, do druhohor jsem vstupoval s feráky v náručí a s vůní myriostigmy, ve třetihorách jsem zplodil parapet zapomenutých parodií a ve čtvrtohorách jsem docela zarostl lobiviemi. Vyvíjel jsem se jako ta Zemská matička. Jenomže jsem to převrátil, ty rozhárané hrozivé lobivie, měly být někde na začátku mezi dinosaury a já měl teď hýčkat a mazlit se s úhlednou myriostigmou.

Lobivií je plná zahrada a pro opilce je pohromou. V tom se hlídám! Děti už vylétly a manželka raději sedává v předzahrádce na opačné straně domu, kam dolehne hlas sousedky. Ale před tím! To bylo řečí „představ si Láďo, kdyby někdo vypadl z okna. Tak ho prošpikujou jako jehla ražniči! To musí bejt na chodníku kolem domu? Až jednou soused na višních přepadne ze štaflí, ty se nedoplatíš. Jakmile budou vnoučata, máš utrum, Ládíku! To sis musel vybrat zrovna takové potvory? Podívej na tuhle biskupskou čepičku, je milá a nepíchá“. „Jenomže, Drahuško, od biskupské je jen krůček ke kacířské.“

Jenom jednou se Drahušky proroctví vyplnilo. To když noční komando vtrhlo do toho tajuplného stavení, co si v naší ulici pronajali Vietnamští. Noční akce zburcovala půl ulice, když ti pinďové proskočili oknem varny a prchali přes zahrady s komandem a zákonem v patách. Jeden doskákal až do naší vzdálené zahrady a ta mu byla osudnou. Spadl na matičku a křik opožděných černooděnců už byl zbytečný. Lapený lobiviemi nebyl schopen, kromě bolestivého nářku, ničeho. Tehdy jsem byl v ulici slavný. Dopadl jsem varmistra fetu! Na tu fakírskou zahradu se přišel podívat starosta obvodu i se zvědavou sekretářkou. Přijeli i mladí policejní adepti. Drahuška, ve své kůži provázela kaktusářské i sousedské návštěvy „tak tady to bylo, musel zkusit jako čokl, podívejte ty potvory, polonahej do nich padl po čumáku“.

Já jsem ale uvažoval jinak, co když toho pinďu pustí a já budu mít peklo? Nebo půjdu od soudu chudší o bolestné? Když ho odváděli, už tehdy byl nazdobený jako po neštovicích. Ze soucitu jsem přes něj přehodil Larisu, tu starou kousavou deku z ropy. Ale co, vařil fet? Vařil! Trest si zaslouží!

O pár dní později k nám zavítal pan Vít, starý pan kaktusář. Vyprávěl jsem mu nedávnou historku, zamyslel se a dodal „ještě že tu nebyly Hlavsovy lobivie, to by ten chudák dopadl rovnou do krokodýlí tlamy. Nevím, jak to ten člověk dělal, říká se, že pěstoval kaktusy ve studni, blbost co?“. Hlavsa, to jméno mně bylo povědomé, ale nevím, jestli v souvislosti s kaktusy „vy ho znáte?“. „Znám jenom z výstav, vždycky měl nějakou perličku, tedy dá-li se tak říci rostlinám, co měly trny jako pletací jehly.“ Má touha poznat rostliny starých kaktusářů vyzrávala věkem a měl jsem jí jako útěk od dnešní honby za přidělenými vězeňskými čísly každému kaktusu.

Pan Hlavsa, dle mého pátrání, bydlel v jihočeské vesničce kousek od Hluboké a podle posledních zpráv se těšil dobrému zdravíčku. Aby ne, kdo by si dovolil sedět odpoledne v místní hospodě deset minut po druhé všedního dne? A navíc, do té hospůdky mě s klidem poslala paní Hlavsová. Malá vesnička, malá hospůdka. Jakoby se v ní čas zastavil. Skočilo na mě ticho a prázdno, nehrálo rádio, nesvítila televize, hospodskej byl asi narážet, nebo se šel natáhnout, a jediný host co seděl v nice okna, byl oproti světlu z venku jako černý nehybný vojenský terč.

S pozdravem jsem stál před pípou a vychutnával si to odpolední prázdno. „Venca přijde hned, asi si odskočil na zahrádku pro petržel“ dal se do řeči nehybný vojenský terč, co nebyl až zas tak černý, krátký šedostříbrný zástřih se rovnal odstínu létem osvícených kupovitých mračen v horní polovici okna. „Nevadí, já mám času dost. Hledám pana Hlavsu.“

Terč se pohnul, jako zásahem střely naklonil stříbrnou hlavu „jak víš, že máš pana Hlavsu hledat zrovna tady?“. „Poslala mi sem paní Hlavsová.“ „Aha, Boženka a co zrovna dělá ta paní Hlavsová? Pleje záhony, věší prádlo nebo seká zahradu?“ „Myslím, že zrovna vyštípává rajčata.“ „Tak vidíš, jakou já mám zlatou ženu, nedá si pokoj ani po poledni. Posaď se, jdeš mi nabídnout závěrečnou životní pojistku? Nedělej to, ústav by prodělal.“ „Nejdu s nabídkou, jdu se žádostí.“ „Žádáme na úřadech.“ „Tak tedy s prosíkem vidět vaše kaktusy.“

„Kaktusy? Kaktusy jsem vyměnil za vnoučata, vnoučata dorostla v rošťáky a ty jsem vyšmelil zpátky za pravnoučata, kdo tě poslal? Ale abych tě udělal radost, nedávno jsem koupil od kamarádů na výstavě tři kaktusy, snad kvůli tomu pravnoučeti, co chodí kolem starých lobivií jako nezkušený andílek kolem olezlých čertů. Co kdyby se v něm něco probudilo?“ Jak jsem uslyšel slovo lobivie, vyštěkl jsem „dáte si ještě jedno?“.

Dal by, jenomže nebylo od koho. „Hospodskej dneska usnul v petrželi, ždycky si tu dám dvě, Venca přijde, to víš, je mrtvá hodina, chlapi ze statku se tu staví po třetí, já si poslechnu co je nového a vypadnu.“ „Už tě to točím!“ Za pokřikem od někudy zdola následovaly šoupavé kroky, jako do kopečka na lyžích „byl jsem na nákupu. Aha, ty tu nejsi sám? Čtyři klobásy jsem koupil, ty se mi za týden scvrknou v lednici a půlka chleba zezelená“. „Nepovídej, Venco, občas si tu chlapi něco dají, kdybys vyvařoval, nevozili by jídlo do statku.“ „Jo, v té bleší kuchyňce? To bych musel uřezat ucha hrncům, abych se s nimi votočil. A co vy si dáte?“

Chtěl jsem se zavděčit „dám si tu klobásu s chlebem a jednu kofolu“. „No vidíš, chce to jen propagaci!“ „Anebo smilování“ zabručel hospodskej. Dojedl jsem a jídlo pochválil „moc dobrá klobása, zauzená“. Pan Hlavsa cucal pivo jako kojenec a já se netrpělivě zeptal „a vy máte rád lobivie?“. „Míval jsem a mám dodnes rád většinu kaktusů, ale lobivie se ke mně hodily nejvíc. Máme tak malou zahrádku a ještě obstavenou hladovými zdmi, co se rozpálí, vzduch se tam nepohne, nikdy jsem nemohl mít skleník a lobiviím širé nebe vyhovuje. Zůstaly mi poslední tři a ty musím kvůli neposednému pravnoučeti věznit za mřížemi.

Takže jsem tě zklamal?“ „Nezklamal, nevyjel jsem najisto, zpátky se ještě stavím v jedné sbírce, ale kdyby vám to nevadilo, rád se na ty tři podívám.“ „Počkáš, až tohle pivo vytáhnu? Ono to moje čerpadlo jede na půl. Když bylo pivo pod vzduchem, to mi to táhlo, tohle štípe v krku jako sodovka z fabriky. A je to mrtvý pivo. Kompresor tahal vzduch z ulice, ledaco se tam dostalo. Jak šla kolem oken hospody Magdička Berků, každý si dal jedno navíc, protože kompresor vtáhl do piva tu vůni.“

Hospodský si rýpnul „hlavně vůni z podsukně, mladý pane, protože ta vzduchová násoska byla kousek nad chodníkem, víte? Zato když šla kolem stará bába, to bylo řečí, že padá pěna.“ Potom se s hospodským rozvzpomínali na staré časy, jaká byla výtoč tehdy a dnes, kolik platili pivo od první republiky dodnes, až jsem musel změnit téma otázkou „slyšel jsem, že jste pěstoval kaktusy ve studni. To je něčí výmysl?“. A opět jsme se dostali k pivu, protože pan Hlavsa vyprávěl „ve studni? To jsou povídačky, ale na studni to ano, i když vlastně tak trochu ve studni.

Když souseda, statkáře kamaráda Bešku, vyvlastnili, vestavěli nám do hradby druhý kravín a to už naší zahrádku obstavěli od severozápadu po východ, jako Berlín zdí, mohl bych tam zrichtovat vinici, jak hřála, jenomže lobiviím pod širým nebem bylo v létě horko. Studna, ze které jsme napájeli potrubí domu, natáhla močku z kravína, nehodila se ani na vaření, tenkrát nám narevanž vykopali vodovod. Jednou jsem pozoroval pivovarský, jak spouští do sklepa létem rozehřáté sudy, a napadlo mě udělat to samé s lobiviemi.

Rumpál se měl ještě k světu, z modřínových fošen jsem na míru vyrobil parapet, co zapadl do kulaté kamenné studny, ten jsem zajistil čtyřmi lany ke karabině rumpálu, a když v té naší obezděné zahrádce bylo nedýchatelno, rumpálem jsem popustil lobivie, co rostly na studni, pod úroveň země, kde se chladily jako na horách a přitom měly plné světlo. Holky vůbec neznaly letní stagnaci, rostly od jara do podzimu. Jarní mrazíky jsem řešil zrovna tak. Po každém větším dešti se ta potvora studna plnila, to vlhko nedělalo dobře trnům, černaly, tak jsem studnu do půlky zavezl štěrkem.

Pak přišly jiné starosti, kaktusy se mi ze života vytrácely. Až nedávno, když už člověk pomalu všechno předává, mně napadlo probudit v tom mladém životě pravnoučka něco tak pevného, jakou láska ke kaktusům bývá. No a od kamarádů občas něco koupím, něco dostanu, ale stejně prcka nejvíc lákají ti tři čerti.“ Já na tom nebyl jinak, Hlavsa se zapovídal s chlapy trousícími se ze statku, hladina druhého piva se zastavila na dvou centimetrech, když probírali budoucí úrodu, do které jsem nemohl co mluvit. Až dotace na žlutou řepku, donutila pana Hlavsu spolknout poslední zvětralý hlt.

Zahrada Hlavsových byla opravdu titěrnou zahrádkou, čela dvou kravínů spojených pod úhlem široké lodní přídě, odrážela do zahrádky bílé vápenné světlo, jako z cípu Santiniho hvězdicové kaple. A jen kousek od spojení obou kravích dómů stála květinami nazdobená kamenná studna, šindelovou stříškou chránila nový rumpál se zavěšeným květinovým okovem, trochu kýčovitý, ale pěkný. Něco málo krátké travičky kolem odpočinkového sezení, záhonek česneku a řada rajčat.

Sotva jsem se stačil rozkoukat, pan Hlavsa mě chytil za rameno „podívej, už zase dráždí čerty“. Na konci bílé zdi jednoho z kravínů, stál asi dvouletý tvoreček, plenou svěšený zadek, v ruce držel dlouhý klacík a mezi nízkou hradbičkou z latěk píchal do kožichu naježených čertů. Zkameněl jsem „tak těm už chybí jenom řetězy a Mikuláš, pane Hlavso“. Kdyby mi v tu chvíli někdo řekl, že takto bude vypadat má sbírka lobivií po padesáti letech, řekl bych „tak do toho nejdu“.

Pan Hlavsa se s pravnoučetem pomazlil „no, nevypadají na to, že je v nich zarostlá historie od války po dnešek, spíš by člověk řekl, že v nich to válečné řinčení zbraní přetrvává, co?“ Nevěděl jsem, co si mám myslet, moje lobivie byly ještě barevné, byla to omladina, tyhle by uspokojily snad jen truchlící pozůstalé.

Když jsem nic neříkal, pan Hlavsa mě odvelel na malou zídku před dům, kde stály kaktusy, jak mají být, svěží, barevné, s úhlednými jmenovkami „tak tyhle jsou také našeho tvorečka, jenomže o tom ještě neví. Nechávám mu vybrat, jestli ta čertiska, nebo tyhle, schválně vybírám samé beztrnné, aby ženské nejančily. Podívej, od čertů se nehne, dobře ví, že je to zakázané ovoce. Takhle si to sichruju z obou stran.

Když jsem na jmenovkách kaktusů na zídce viděl ta přidělená vězeňská čísla, pošilhával jsem po starých lobiviích, vyžádal si povolení a fotil ze všech úhlů, co jen zeď kravína dovolila. Stály mně ochotně jako ty zbytečné celebrity. Potom nám již od pohledu hodná paní Hlavsová nabídla kávu a s tou troškou kofeinu co mi proletěl tělem, jsem se najednou utrhl „kdyby po vás někdy jeden z těch čertů chtěl dušní úpis, zachráním vás, klidně si ho odvezu“. Dopili jsme, pan Hlavsa se dlouze zadíval na tvorečka se svěšenou zadnicí a vybídl mě „tak pojď, třeba je to dobrý nápad, hned uvidíme“.

Naklonil se přes hradbičku z latěk, opatrně vyzdvihl prostřední lobivii „jestli o to opravdu stojíš a postaráš se o ni, tenhle čert ještě nikdy nevykvetl, zkus štěstí“. Při předávání nespouštěl oči z tvorečka „podívej, není mu to, je lítostivý, to už poznám“. Sotva jsem lobivii poponesl, to škvrně se rozeběhlo do domu, ze kterého po krátké chvíli vyběhla mladá paní „copak jste mu udělal, dědo?“. Pan Hlavsa zachoval klid „vidíš? Letěl žalovat, není mu to“. Nebylo to ani mně, uvědomil jsem si, že tohle je jako svatokrádež „já nevím, pane Hlavso, tak mi to alespoň pořádně naúčtujte“.

Hlavsa se zamyslel „to chceš, abych tě naúčtoval všechno? I to, jak jsem kvůli ní málem přišel o ruce? To se mezi kaktusáři nedělá, vezmi si jí“. „Jak jste mohl přijít o ruce?“ Hlavsa se zadíval na pravnouče „podívej, nespustí z tebe oči, hlídá“. Potom mě odvedl ke studni „polož si jí a zasedni. Pamatuješ, jak jsem tě v hospodě povídal o téhle studni? Jednou jsem si pořádně zadělal. To nebyla takhle vyštafírovaná. Hlásili velké deště, žena odjela k rodičům, já doma vosiřel, chtěl jsem ubrat trochu vody. Rumpálem jsem vyzvedl modřínovou desku s lobiviemi, do studně spustil na laně vědro a vytahoval vodu. Bylo to celkem zbytečné, terén byl nacucaný jako školní houba. Najednou se rumpál uvolnil, klika se roztočila a padající kulatá deska s kaktusy mně přirazila hnáty ke kamenné stěně studně, kde se napevno zaklínila. Ruce jsem měl jako v utažených poutech. Myslel jsem, že to zvládnu, že desku uvolním a hnáty vytáhnu, jenomže v ostrých kamenech se zasekla jako háček do ryby.

Volat o pomoc bylo zbytečné, to už lilo jako ze zahradní konve, bubnovalo mi do zad za krk do hlavy, nohy brněly a podchlazené dlaně dřevěněly. Hledal jsem polohu jak si ulevit, denní světlo mizelo, snažil jsem se z kleku sednout na zadek, abych mohl volnou nohu přehodit přes rantl studně a odhrnout kaktusy k jedné straně, změnit tím těžiště. Byl jsem jogínem, co bezúspěšně vymýšlí atraktivní figury. A víš co je to pořádná křeč v lejtku aniž bys mohl tu mizernou bolest tlumit rukama?

Byl jsem vzteklej, proklel jsem kaktusy i komunisty, a vzteky jsem pravou nohu nasoukal přes rantl, odtlačil část rostlin a patou bušil do modřínové desky. Ani se nepohnula. Déšť sílil, košile se mi v té nemožné póze svezla a odkryla holá záda, začal jsem sebou pajtlovat. Ruce odumíraly. Pro tmu už jsem nic neviděl a do toho najednou rána a mě začala obtékat voda, jako bych seděl v potoce. To už jsem asi zmodral chladem, únavou položil hlavu na modřínovou desku a usnul nebo omdlel.

Netroufám si říci na jak dlouho, ale když jsem nabyl vědomí, bezvládné ruce byly volné. Ten příval vody jak jsem později zjistil, pocházel z utrženého žlabu kravína, tamhle vidíš? Chytil opačný spád, naplnil studnu po okraj a proměnil modřínovou desku v plavidlo. Nechal jsem všechno jak bylo, lokty bral za kliky dveří, dlaněmi to nešlo a hurá do peřin. Ženě jsem všechno zatajil a ty krvavé modřiny na rukou svedl na kládu, co se v lese sesula z ledabylé hromady“.

Po dobu vyprávění aniž bychom si toho všimli, se tvoreček pomalu přiblížil k odložené lobivii. Najednou udělal rychlý skok a než jsem stačil lobivii popadnout, strčil do ní svými ručičkami a povalil jí. Všichni tři jsme ustrnuli v očekávání, co bude dál. Tvoreček se díval na bolavé ruce s první kapkou krve, Hlavsa trnul, aby nespustil moldánky a já utrousil „tak a první seznámení s čerty má za sebou“.

Když Hlavsa slyšel to hrdinné ticho, místo konejšení zavtipkoval „nezdá se ti, že mu ten zadeček nějak ztěžkl? Radši už si jí odnes“. Ještě ve vrátkách ze mě nespustil tvoreček oči, když se držel pradědečka za ruku. Pan Hlavsa jej vyzdvihl a mile mi pohrozil „a pro druhou už nechoď, hnal by tě klacíkem“. Až doma jsem si říkal, koho mi ten člověk připomíná. Ta menší širší postava, kratší krk, krátké husté šediny a dobrácké oči. Večer se mi všechno vybavilo, Sicilský klan, Dva muži ve městě, Svatý rok! Gabin, jasně Jean Gabin!
 

zpět

Miroslav Naxera
e-mail: naxera.miroslav(zav)volny.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630