Tulačka
Čtení 4 od Miroslava Naxery

Jako milovník vína, co po letech vyštrachal tu bájnou dědovu bednu zašlých lahví a lupou zkoumal nečitelné viněty, tak jsem byl rozpálený, když jsem prohrabával nový substrátu podle receptu Jolanky. Přidal jsem více cihel a zahustil plaveným pískem. Dělal mi radost, když mě propadával mezi prsty a sjížděl ze dlaní. Různě velké kousky koksu byly lehounké, ale kousavé a ostré. To ostří tlumil humus z kopřiv a kulatá zrna labského písku. Kam se hrabou na Kanárech, kam se hrabou Holanďané s jejich rašelinou. Byl jsem spokojený. A hlavně, měl jsem nevyčerpatelné zásoby. Hodná Chmelnice zařídila, že si mohu postupně vše odvést. Měla radost z kytičky. Dětem jsem koupil pěkné míče. Jenom Jolanka tak smutně koukala za každým odváženým přívěsem.

Někdy mi ta holka rozčilovala svými vědomostmi. Má dva měsíce pár kaktusů a už by mluvila do všeho. Já jsem přece jen stará škola. Co si neosahám, o tom mluvit neumím. Jindy mě jí ale bylo líto, když seděla na lepenkové střeše a dívala se jako někam na jezero Titicaca. Vlastně žila z knih a internetu. Jednou jsem se zdržel po práci na pivu a když jsem dorazil před setměním na dvůr, viděl jsem Jolanku ve spánku nataženou na lavičce a na zemi pod ní Gymnocalycium baldianum s tolika krvavými květy, bohužel již zavřenými. „Jolanko.“ Pohladil jsem jí. „Jolanko probuď se.“ Z leknutí se posadila. „To jste vy? Kde jste byl tak dlouho. Vidíte už jsou zavřený. Chtěla jsem vám je ukázat. Byly jako ta největší Pivoňka.“ Tehdy jsem zavolal Chmelnici, aby neměly starost. Zůstala na noc a ráno jsem jí odvezl.

Nevydržel jsem do čekacích kořínků a všech devadesát dva vzrostlých Ferocactusů jsem zasázel do misek. Neobsypal jsem je křemínky, které držely vlhkost a z přemíry zalévání, jak řekla Jolanka, smrdělo podhoubí. Substrát byl sám o sobě pěkný a velice propustný. Zařekl jsem se, že rostliny měsíc nezaliji, pouze pomlžím. Chyběl mi substrát pro dvě rostliny. Vzal jsem ruksak a jel autobusem do děcáku. Cestou jsem se z radosti stavěl v hospodě kousek od ústavu a divte se, v téměř prázdném lokále, za malým stolkem pod oknem, seděla zády ke dveřím Chmelnice. Okno prosvětlené sluncem prosvítilo uličky mezi copánky a zdůraznilo šíji a rovná ramena a byla tak nehybná, jakoby seděla před božím soudem.

Dodal jsem si kuráže a postoupil k jejímu stolu. „Dobrý den, paní vychovatelko. Neruším?“ Trhla sebou a jen mžikem se na mne podívala a já stačil uvidět přemíru mokra mezi víčky. Rychle si utřela oči kapesníkem. „Nerušíte. Mám nějakou alergii, asi na ty bílé keře co kvetou kolem brány.“ Těžko jsem jí to věřil. „Dejte si se mnou pivo je prý ze Žateckého.“ Podíval jsem se jí na účes a musel jsem se smát. „Nebývá zvykem, aby se hosté ptali jestli pijou ze Žateckého. Jiné by jste nepila?“ „Ale jó, dneska jó.“ Zadívala se na účtenku a nenápadně ji obrátila. „Víte, já jsem tím krajem odchovaná.“ Po druhé jsem se usmál na její účes. „Nezlobte se, ale když jsem vás poprvé uviděl, hned mě napadlo, že váš účes je jako chmelnice.“ Doširoka na mě rozevřela oči a šeptla si. „Do prdele, jako v té pohádce.“ Vyskočila ze židle. „Promiňte.“ Vyběhla ze dveří. „Tak jsem tomu nasadil korunu.“

Obrátil jsem účtenku kolik budu platit. Tři čárky za Žatecké to není tak hrozné. Zamyšlený, co jsem to provedl, jsem nepostřehl, že se vrátila a usedala. „Jste první člověk, který se dovtípil co mám na hlavě. Tolik přirovnání už jsem slyšela, tolik podobenství, ani v tom Žatci nikoho netrklo co nosím na hlavě. Dokonce jsem začala napovídat, že jsem rozená Žatečanka. Nakonec jsem si řekla jako v pohádkách, kdo to uhodne, toho si vezmu. Ale nebojte se, to je jen v pohádce.“ Za tmy a s přemírou Žateckého jsme se vraceli do domova. Vzala mě na ubytovnu a když jsme procházeli hospodárně osvětlenou chodbou, jedny pootevřené dveře zasvítily proužkem. Nakoukl jsem a v učebně seděla Jolanka, sluchátka na uších a na obrazovce kvetl Ferocactus. „Nerušte jí, takhle ponocuje pořád. Alespoň už neutíká.“ Ráno, zrovna když zaváželi mléko, jsem cupital s drnivou hlavou na první autobus.

V duchu jsem jí říkal Chmelnice, ale jinak se jmenovala Kateřina, Kačka nebo Kačenka. Už jsem ani nedoufal, že se tak zamiluju, že rozhýbu televizní zadek a budu myslet na druhého víc než na kaktusy. Možná tomu pomohl pěstitelský nezdar a zklamání, ale i ten její tématický účes a nádobky co měla pod košilkou, jako by v nich zrál zlatý ležák z nedaleké chmelnice. A možná, možná i to, jak pěkně mluvila o fakanech z domova. Stanovený měsíc beze srážek utekl v líbánkách a na první zálivku jsem pozval Jolanku. A když jsme tahali kropáče dešťovky, vyzvídal jsem. Věděla, že za ní chodím, že jí říkám Chmelnice a já vyzvěděl, že ona vyrůstala také v děcáku, ale v Žateckém, v tom mile hořkém kraji.

„A jak vůbec vypadá ta opravdická chmelnice? Je tak hezká jako ona?“ „Tys ještě nikdy neviděla chmelnici? Tak víš co? Vyrazíme s Kateřinou, tedy s paní vychovatelkou na výlet do Žatce. Bereš?“ Nemohla se štěstím ani nadechnout a mě se do života pomalu vkrádal neprobádaný čtvrtý rozměr člověčí duše. A když jsem po týdnu zjistil, že epidermis na většině kaktusů ztrácí stařecké vrásky, že se napíná jak smějící rty, byl jsem nevýslovně spokojený. Přesto jsem pro jistotu opatrně vyklepl jeden chrysacanthus. Tam, kde substrát sám neodpadl, jej držely stovky, jako velké sněhové vločky, bílé a jemné kořínky, chycené kolem kousků koksu. „Jolanko, je to zázrak!“ Vykřikl jsem pro sebe. Znovu jsem popadl kropáč a všechny kaktusy mírně zalil. A ze strachu, že na vizitu přijde Jolanka jsem naplno větral. A ona opravdu přišla, ale s nemilou zprávou. „Z parku odváží koks!“ „Co to povídáš, kdo ho odváží?“ „Nevím kdo. Je tam bagřík a náklaďák!“ „Ty jsi utekla?“ „Musela jsem.“ „Honem poběž.“

Nasedli jsme do auta a závodní rychlostí hnali do domova, prolezli dírou a proběhli křovím, zrovna když nastartoval naložený malý náklaďák. Nestačil jsem doběhnout. Nejméně dvě třetiny černého zázraku byly pryč. A najednou, jako někam na betonárku, přijely další dvě auta, tentokrát osobní s vlekem. Nemohl jsem uvěřit, když ze dveří prvního vystoupil náš kaktusářský předseda a uvítal mě slovy. „Nazdar, aby ty jsi u toho nebyl. To je materiál co? Není to levný, ale prej v tom rostou jako dýně na hnoji. Ty už máš nahrabáno viď?“ „Prosím tě, kdo tě o tom řek?“ „Správce z děcáku. Tři stovky za fůrku na vlek. Musím makat než to odvezou tomu zbohatlíkovi do zimní zahrady.“ Ukázal na bagřík, popadl krumpáč, lopatu a dychtivě nakládal. A ten druhý? Také člen spolku. Vztek do mě vjel když jsem je pozoroval. Kterej hajzlík to vyslepičil. Ani jsem si nevšiml, že Jolanka odběhla. Když ti dva spokojeně odjížděli, zaslechl jsem syčení jako z papiňáku. Ohlédl jsem se po zvuku a viděl Jolanku z uzounkým nožem v ruce a za ní se smutně nakláněl malý bagřík. „Ty jsi mu propíchla gumu?“ „Jo!“ „Jolanko mizíme!“ Znovu už přijížděl malý náklaďák. Utekli jsme do křoví. Řidič přestoupil do bagříku, který se s ním podezřele zahoupal. Skočil dolů a hned uviděl prázdnou pneumatiku. Slyšeli jsme sprosté klení, potom nasedl do auta a odjel.

Trochu se již šeřilo. „Ten už dneska nepřijede Jolanko.“ „Ale zejtra bude koukat.“ „Na co ty lumpice?“ „Až tu nic nebude.“ „Jak to myslíš?“ „Vy jim tohle chcete nechat?“ Nabrala rozpadlý koks do dlaní. „A co mám dělat teď na noc?“ „Právě noc je to nejlepší. Převezeme to jinam. Už jsem domluvila čtyři kluky. Bude vás to něco stát.“ „Peníze klidně obětuju, ale kam s tím?“ „Tam, za husté křoví, kde je průlez pod hradbou. Ať má ten vožera správce vztek.“ Jolanky plán se naplnil. Připravili jsme cestu k uložišti, po setmění dorazili kluci se dvěma radvanci a nářadím pro údržbu parku a smlouvali. „Tak co za to šéfe. Bude to dřina. A noční příplatek, né? Jo. A mlčení taky něco stojí.“ Jolanka je usměrnila. Vy by jste to práskli tomu padouchovi? Buďte rádi, že bude mít vztek.“ Nabídl jsem každému stovku. Šéfe, tak stopade, podpořte těžký život sirotků.“ Plácli jsme si. Musím říci, že se nadřeli. Dráha jim prodloužila, protože jezdili pro zmatení stopy velký kus po asfaltu a potom zabočili do trávy a zpátky do křoví. V jednu hodinu bylo vše převezeno. Zametli jsme cestu, zamaskovaly průlez ve křoví, kluky jsem vyplatil a hurá do postele.

Zavřel jsem oči a přemýšlel o té hubené holce. Co má energie, jak je pohotová. Dělá to pro mě, nebo pro sebe? Chce se mě nacpat do života? Dostal jsem strach, že si na sebe přivykneme. Kolikrát mě napadlo vrátit se na začátek od výsevů, do všeho jí zasvětit, vše jí naučit, ona má elánu a já bych se radoval, jak jí to jde. A co Chmelnice? Jsem nesvůj, když jí pár dní nevidím. Zítra má službu, zajdu.

Tulačka - čtení 1 | čtení 2 | čtení 3

Miroslav Naxera
Povídka byla otištěna s laskavým svolením Míry Naxery.
Další krásné čtení najdete na adrese
www.horizonthalonius.eu
 

zpět