Andělské děti (1)

Když odejde předseda dozorčí rady Spojených oceláren, bezvládí se nedožije rána. Když předseda zemědělského družstva, zavládne zděšení, zaburácí bučení, jakoby hořel poslední družstevní kravín a jen s povzdechem převezme vládu starý agronom. Když odejde na světlo boží předseda kaktusářů, ztratí se dobrý člověk a bezvládí bude dlouhé, jako radiové vlny, co vyhlásily tu nešťastnou mobilizaci.

Kapitola 1 - Friesea, pyrrhocactus, eriosyce, ten či ta umadeave?
   Ze ženské chlap a z chlapa ženská k pomilování

„Pánové, byli jsme tu jak Sedmero krkavců, teď budeme pro změnu Šest medvědů s Cibulkou?“
„Proč říkáš zrovna Sedmero krkavců?! Proč neříkáš Sedm statečných, Vašku?!“
„Protože končíme, kdo myslíš, že to po Standovi vezme? Já navrhuju přejít k Hradeckejm, už dávno jsem to říkal!“
„Do Hradce jezdit nebudu, nedat si po schůzi ani to posraný pivo?!“
„Tak se vo kočár budeme střídat. Furt je nás ještě šest a každou šestou schůzi bez piva jeden vydrží!“

„Jenomže, mládenci, ani ty naše řidičáky už dávno nejsou podloženy zlatem natož pevným zdravím, víte kolik je náš věkovej průměr? Suma sumárum, podtrženo jedenasedmdesát a tři desetiny! Za chvíli budeme říkat „Bylo nás pět“, „Čtyři z tanku a pes“, a nakonec tu zůstanou „Tři tamboři“. Řekněte, kam se rozlila všechna mladá krev? Ani jeden z nás nepřesvědčil děti natož vnoučata! Copak máme všichni tak mizerné kaktusy?!“

Tak zoufalá slova, vyplašená ranou do stolu, vylétla z osiřelých úst šestici členů jednoho Novohradského spolku kaktusářů jako deštěm promáčení holoubci a zapůsobila sklíčeně na paní hospodskou, co do smutečního salonku nosila pivo za pivem. „Už za komunistů jsem vám říkávala, že jste tu zavření jako to jejich ústředí. Pamatujete ten vtip, „soudruzi povstaňte, přináší Ústřední výbor?“, jenomže tenkrát jsem si myslela, že mezi sebe nikoho mladýho nechcete zrovna jako voni a von naopak nikdo nechce k vám, ale já vás vocaď nepustím! Standa Vysoudil byl férovej chlap, pohřeb měl důstojnej, tak mu to nekažte a vemte to někdo po něm!“ Když hospodská odnesla prázdné sklenice, novohradští dědové rozpoutali vášnivou debatu, „slyšeli jste to? Ani Báře to nemůžeme udělat, takový pivo v Hradci nikdo nenatočí!“. Vašek Prokop oponoval, „Hradeckejch je pětkrát víc než nás, mají přednášky, každej rok výstavu, jsou tam tři ženský a dobrý pivo se v Hradci taky najde. Nedávno jsem byl v Zámecké hospodě na Platanu. Točí jenom pod vzduchem to je na naše starý krky lék, nemyslíte?!“. „A to chceš dát pokladnu do chřtánu Hradeckejm? Vždyť tam máme balík!“, ozval se největší škrt a rebel doposud v dobrém slova smyslu, starý pan Antonín Vorlík, pokladník a strůjce všech prodejních aktivit, aby ta spolková kasa nezela prázdnotou.

„Jenomže, Tondo, těch pět tisíc už je tam bez hnutí dvanáct let, za tu dobu náš poklad moc ztratil a ani nechtěj vědět kolik.“ „Jo! To bys musel ještě doplatit, Toníku!“ Tenhle vtípek ješitnému panu Vorlíku neseděl, „tak dělejte pokladnu někdo jinej, já si klidně můžu dělat jenom na svým!“. „Já navrhuju doložit zdravotní knížky a ten bez doktorskejch škrábanců bude předseda a hotovo!“ Jako na šifrovaný povel prosebně pohlédli na milovníka astrofyt pana Zdeňka Koblihu a starý pan Radomil nakázal, „prostata, alzheimer, parkinson, zkornatělý žíly, umělej kyčel a cementový kolena se nepočítají!“. Pan Kobliha, čerstvý sedmdesátník pochopil kamarádsky přihrannou zodpovědnost, „tak vy si myslíte, že do květů Tondovo Carnegie ještě vydržím? Pravda s každým prdem doktorům nechodím, mě teď léčí docela jiné ručičky!“ Kolegové ty milé ručičky dobře znali, patřily Alence Táborské, které se pan Kobliha po deseti letech vdovství ujal jako postřelené srny, vyléčil poraněnou duši a ona léčbu oplácela na jeho o deset let starším těle.

Nikdo z oné pozůstalé šestice nepochopil, proč v tak krásném kraji podhůří Novohradských hor, tam kde ční jako ňadra z hrudi dva poslední kopečky Kuní a Kraví hory, pod nimiž od poutního kostela v Dobré Vodě je ten úžasný výhled na ploché a vlahé bříško Třeboňské pánve, proč v jejich malebném koutě je tak málo kaktusářů a proč musí vymírat jako moly. Pochovaný předseda vždycky říkal, že bude nejlepší připojit se k Hradeckejm, nebo Budějovickejm, jenomže ta dálka na obě strany! Cestou minout stovku rybníků, potoků a řek vzájemně propojených jako je spolehlivá elektrizační soustava. Jak to v jejich kraji Krčín s Netolickým pěkně zařídili! Ale písku do kaktusů všude mají, ten nejlepší je z Lužnice, barevné kamínky nahrabou v Petříkově. Kde není rybník, zůstane co nevidět průzračnou vodou zatopená pískovna. Je to pískový kraj, ale jako na potvoru kaktusářů jako šafránu.

S předsedáváním nebožtík Vysoudil moc práce nemněl, výstavy byly dávno minulostí a poslední přednáška končila za krátké federace. Ale na schůzích se nenudili, probírali všechno, od ženských podvazků přes svilušku s molicí až po uzené jikry z vypasených třeboňských šupináčů.

„Zdeňku, vezmi to, chytni to za pačesy, běž to oznámit Aleně, uvidíš, jak se k tobě přitulí, druhej den ti napeče a já seženu jarní jikry na uzení a pěkně v ženskejch punčochách vyudím. A na to koupím nové, nemysli si, že je nacpu do těch vytahanejch vod Karly, to musí držet formu, fazonu jako pěkný mladý kotníčky.“ „A k čemu je nám vlastně předseda? Stejně se tu budeme slejzat ve stejný sestavě, než vymřeme.“ „Ale takový slejzání je jako puška se zalitou hlavní, všude musí bejt nějakej velitel!“ „Zdeňku, máš nejmladší ženu, chodí ještě do práce a ty se válíš doma, víš, jak vás funkce zocelí? Taková nabídka přijde jednou za padesát let!“ Tak dlouho pětice kaktusářů do pana Koblihy kousala, až sladká malinová marmeláda vystříkla. „Tak já to dočasně a na zkoušku vezmu, ale budou zase přednášky a výstavy jako dřív! Ale hned jak zvednou Třeboňští stavidla a přiteče mladá krev, předám to.“

Ta novopečená předsednická předsevzetí pan Kobliha moc neplnil, nebylo o čem přednášet, nikdo nevyjížděl za kaktusy do zámoří a doma věděl každý o počínání každého, co hrdlo ráčilo. A to důležité si pověděli i bez přednášek. Až jednou, když se pudem sebezáchovy, panu Matějkovi zastesklo po mladé krvi, jako by jej tenkrát vyslechla Hradecká transfuzní stanice a z milosti poslala šesti osiřelcům soucitný džbáneček krve. Těsně před začátkem schůze zavedla paní hospodská do salonku holčičku. Deset dvanáct let, roztomilá, ale hubená jako stonek stromkového angreštu. „Tak pánové, vedu vám novou zájemkyni o kaktusy a snad taky o členství“, usmívala se hospodská, „tak si to nepokazte, mládenci!“. Když žena zavřela dveře a nechala holčičku napospas netečným dědům, co údiv a radost z novorozeněte už ani nepředstírali, ta malá se sama usadila a vyčkávala na první slova.

A zahájil je právě pan Matějka, „tak ty jsi kaktusářka? A jsi tady z Nových Hradů?“. „Ano“, odpověděla holčička, určitě nečekala takový starobinec, sedí a hloupě koukají jako rybáři na pruty u rybníka. „A kolik máš kaktusů?“ „Dvacet dva a půl“, odpověděla už svižněji. „Tak to sis asi spletla s váhou ne?“ „S jedním jsem dělala pokusy, nevyšlo to, ale půl ho žije.“ „Tak ty jsi taková malá botanička?“ „Jenom jsem chtěla vědět, jak a kde se vyvíjí ostny.“ „A co jsi zjistila?“ „Já myslela, že už začínají uvnitř kaktusu, ale oni jsou jen na areolách a ty co přirůstají, jsou měkké. Je to jako s nehty, na konci jsou tvrdé a úplně na začátku měkké. Ale to ví nejlíp moje maminka. Ta má nehty jako…, já nevím co! Já jí říkám Lobívie.“ „Mamince říkáš Lobivie a hodí se to?“, zeptal se předseda Kobliha. „To já si říkám jen tak pro sebe, ona má opravdu nehty jako lobivie nějaká ta longispina.“ „A ty chceš chodit sem k nám do klubu kaktusářů?“, pokračoval předseda. „Musím, když jsme se s maminkou přestěhovaly. Do Tábora kam jsem chodila, už je moc daleko a tady to mám kousek.“ „Ty jsi chodila do spolku kaktusářů v Táboře?“ „Ano, dva roky!“ „A nechceš raději chodit do Hradce nebo Budějic?“ „A proč, když to mám sem kousek?“

Pan Matějka zastavil předsedovo zpovídání, „pánové chceme přece mladou krev, tak proč otevírat stavidla konkurenci? Řekni nám, jak se jmenuješ a kolik je ti let?“. „Tereza Macků a bylo mi jedenáct.“ Pokladník pan Vorlík se zamračil, „to nám tý mladý krve moc nepřiteče z takovýho tělíčka, asi jak malej rum do velkýho piva!“. „No, ale hned to dostane grády, do sklenice moc nepřibude, ale do hlavy jo. Jako s tím průměrem už to nebude jedenasedmdesát a tři desetinky ale?“ Pan Matějka hodil cifry na papír, „no prosím, dvaašedesát a čtyři desetinky, co chcete? Každý jsme omládli o pěkných pár let!“. „A to nám taky seberou, Arnošte, důchod?“, rýpnul si pokladník Vorlík. Ten byl ostatně celý nesvůj, už dávno měli probírat průběh nemocí, nově nafasované léky, postěžovat si na manželky a hlavně zaklopit ten dobrý koňáček! Teprve po něm se mládne! A po něm si pěkně utahovat z hospodské!

Slabou půlhodinku po zahájení schůze vedli v salonku svůj monolog jen malá novopečená Terezka a dosud neodhlasovaný předseda pan Zdeněk Kobliha. Ostatní ze slušnosti, či studu odešli do lokálu na koňáček, jenž měl být podle programu už dávno opakovaně rozlit! Ale copak to jde před tou malou? V lokále se pěkně usadili kolem napůl vesnického baru a pan Vorlík ještě před přípitkem položil otázku, jež roznítila hospodskou, „pánové, myslíte, že má cenu brát do spolku takové škvrně? Co ta ví o kaktusech?“. „Sakra, tohle si, Tondo, dovolíš říct, přede mnou, která má zrovna takovou vnučku? Neposlouchejte ho, nejste přece Ústřední výbor, co se bál mladejch. Já bych tě hnala, kdyby mně přišla domů s pláčem, že jí mezi sebe dědkové nechtějí!“ Pan Matějka se naklonil přes barový pultík, podíval se na nohy hospodské, které vždycky ve službě trpěly nezdravou, ale nádhernou ergonometrií chodidel, „a proč se k nám nepřihlásíš ty? Tebe by Ústřední výbor určitě schválil, Barborko. Ale teď vážně, buďme rádi za tu kapku krve. Co jsem jí tu chvíli poslouchal, ví o kaktusech tolik, že by mohla zastávat i pokladnici, co Tondo?“. „Jo, na to kolik tam máme po inflaci, stačí malá násobilka.“

Pokladník pan Antonín Vorlík se těmi rýpaly vznítil jako hadr s petrolejem, „jestli přinese do spolku peněz co má krve v žilách, potěš pánbů“. „Pánové, klídek“, opět zasáhl Matějka, „je to naše chyba, že nemáme následníky“. „To je pravda, že je nemáme. Dělat to naše ženský jako leckteré královny, rodit, dokud se následník nepovede a z odpadu holek udělat kontesy, pak by to šlo, ale co s touhle elektronickou generací? Vzalo to hupa, chlapci. Nejsme v tom sami, kňučí včelaři i zahrádkáři.“ Pan Matějka poručil další rundu, „proto si ceňte i pidižvíků, možná ti prckové jednou zlaté časy navrátí“.

Zatím co se u baru nad koňáčkem prášilo vod huby, v salónku se malá Terezka rozpovídala a budoucí předseda se velice bavil, „říkáš, že maminka má nehty dlouhé jako lobivie?“ „To teda má a barevné k tomu, dlouhé jako má trny lobivie a barevné jako má bicolor, jasně že myslím thelocactus. Maminka je hezká, tak jako z Toulavé kamery paní Toušlová, ale asi není tak chytrá, protože má pořád málo peněz. Říká, že ženská co je sama je stejná vonuce jako čínská švadlena.“ „A ty nemáš tatínka?“ „Kdybych měla tátu, tak jsme nemusely prodávat domek v Táboře.“ „A dědečka s babičkou máš?“ „Ne, ale už mě nezpovídejte. Stejně tahle vaše schůze je divná, nic jste neprobrali, všichni odešli. To v Táboře už by byla nějaká hezká přednáška.“ Předseda se zastyděl, „víš, oni šli hlasovat vedle do lokálu, tajně, abych to neviděl, když mě navrhli na toho předsedu.“ „Tak mně honem dejte přihlášku do spolku.“ „Ještě si to, Terezko, všechno promysli, poraď se s maminkou a příště mně jí předáš.“ „To ne, já jí vypíšu hned.“ Předseda, chtě nechtě podal Terezce blanket, ta neváhala a dětským písmem s podpisem jej vyplnila. „Tak, tady to máte a já jdu hlasovat.“

Než jí předseda stačil zadržet, otevřela dveře do lokálu a sedla si na poslední barovou židličku jako právě přijatá členka s okamžitým právem hlasovacím. Pan Kobliha vyběhl za Terezkou, „pánové, tak jsme to tady s mladou krví promysleli, já tu nezaplatitelnou, božskou funkci vezmu, ale budete řádně hlasovat. Já si odskočím a vy, až přemůžu prostatu, mně řeknete výsledek, to abych neviděl svoje zatracené odpůrce. Jinak bych je ve funkci mohl šikanovat.“ Pokladník Vorlík zajásal, „hlasovat za barem se mi líbí, to poslanci ještě nemají. Tak kdo je pro Zdeňka?“ Pokladník přehlédl řadu rukou, „výborně, jednomyslně! Jsi zvolen Zdeňku, kde jsi? Manifestačně všemi pěti hlasy! Co tomu říkáš?!“. „No co bych říkal, děkuju. Přece mám ale jednoho odpůrce.“ „Jak to? Říkám pěti hlasy.“ „Ale vás už je šest, Tondo, tady Terezka podala přihlášku!“ Pokladník už s trochou koňakové nálady oponoval, „ho, ho, hlasovací právo je od osmnácti, Zdeňku, to nevíš?“ „My nejsme politici, Tondo, u nás může volit i batole.“ Pokladník neustoupil, „neviděl jsem od toho škvrněte žádný příspěvek, nemůže být členkou.“ Předseda sáhl po peněžence, „kdo řekl, že neplatila? Tady máš členskej.“ Terezka se do červena culila, předseda jí položil zezadu ruce na ramena, ona mu pošeptala, „děkuju, příště vám to splatím“.

Paní Macků nebyla moc nadšená, když dcerka Terezka, tak trochu štítivě popisovala osazenstvo jejího nového klubu kaktusářů, jehož věkový průměr srazila svým nástupem jako penicilín horečku. „Vždyť neměli ani přednášku jako v Táboře, ani nic neprobrali. Jenom nemoci, jeden kyčel ze železa, druhej brabence v rukou, mami, představ si, že nového předsedu volili na židličkách v baru!“ „Prosím tě, to abych se k nim dala.“ „Mami tam by se tě nelíbilo, samej dědek, jako někde v domově důchodců a ještě mi jeden řek, že můj hlas je neplatný…, blbec.“ „Jak to? Ty si taky volila na barové židličce?“ „Jo, ale pila jsem kofolu, voni žlutou kořalku. Jo a ještě, mami, já vím, že moc peněz nemáme, ale musím zaplatit sto třicet korun za členskej. Časopis mám předplacený ještě v Táboře, ten mi pošle Hoďa.“

Na následující schůzi se Terezka připravovala jako na písemku z latiny. Rozhodla se, když nikdo, přednášku vezme sama, ať se to dědkům líbí nebo ne. Terezka si zvolila téma, o kterém byla přesvědčena, že určitě zaujme. Z celého internetového arsenálu vytahala fotografie cestovatelů za kaktusy a ke každému vybranému druhovému snímku rostliny z domoviny přiložila snímek domácí, který měla ve své složce „Tábor“, když z prvním foťáčkem obcházela s maminkou sbírky kaktusářů a také ze složky „Ostatní“, stažené kde se dalo. Zdálo se jí moc zajímavé ukázat rostlinu z divoké přírody a srovnávat s rostlinami v péči kaktusářů. Hledat rozdíly způsobené nesprávným pěstováním, jak jej znala z knižních výhrůžek. Den před schůzí usadila maminku a přednášela nanečisto. „Tedy Terko, ty ale umíš řečnit a ještě ta latina, nechceš ty vystrnadit předsedu?“ „Ne, mami, ten vypadá docela dobře, povídal si se mnou.“

I když byla Terezka dobře připravena, hlahol z otevřeného okna lokálu jí naháněl strach. Určitě dají přednost pitomý kořalce a já budu na obtíž. Vešla a hned se jí ujala paní hospodská, „tak už na tebe čekají, dám jim tam bažanta, aby se nevymlouvali, že musí.“ Hospodská dobře věděla, kdo z nich remcal, že se před tou malou s chutí ani nenapije a sama první závoz domluvila až na pátou. Kupodivu stará šestice dokonce nad hromádkou knih probírala v sálku kaktusářské záležitosti. „Á slečinka Terezka, tak pojď dál bandičko mladé krve, dáváme dohromady výlet. To víš, v Táboře by řekli zájezd, jenomže my bychom se autobusákovi vešli do kufru. Pojedeme svejma skořápkama.“ „No jo, ty ale budeš muset asi v doprovodu rodičů, co předsedo?“ Předseda přistrčil holčičce židli, „tady Terezka má jenom maminku, ona se jí zeptá. A tady, kdybys chtěla nějakou knihu, to víš, samé staré návody“. „Staré, nestaré, ty myslíš, Zdeňku, že to dneska dělají jinak, než je v těchhle? Možná smrdí zatuchlinou, ale já podle nich jedu dodnes.“ „Máš recht, Tondo, dneska všichni cestujou, nahánějí polní čísla, ale slunce a hlínu si tam vocať nikdo nepřinese! A stejně to budou dělat jako my dneska a jiní před lety.“

„No, ledacos se změnilo, zase neříkejte, že se jede postaru. Co ten makrolon, pemza, láva, zeolit?“ „To jo, ale stejně se dělají chyby, stejně to hnije a je to věčnej boj a kór dneska, když každej vidí, jak kaktusy vypadají venku a dohání to!“ „Jo, to je vopravdu věčnej boj! Nikdy je neuděláš tak jako venku, nikdy nenaženeš takový světlo. A když je tady náhodou tejden jako tam, tak musíš stínit, abys to neposral!“ Tenhle živelný rozhovor hrál Terezce do noty, jenomže dědek Vorlík stočil řeč docela jinam, „kde je ta Bára? Jindy už mám v tuhle dobu tři kousky! A jestlipak jste si všimli, jak se Randové z potravin hojí koleno? Musel to bejt drbanec vod toho čokla.“ „Jo, kdyby se takhle hojily popálené kaktusy“, vrátil předseda rozhovor svému místu. „A jsme zase u toho, tam se nespálí, protože jsou navyklé, všimli jste si, jak ubývá v našich končinách zimního slunce? To je to jejich globální oteplování, oceány se víc vodpařujou a tady je to nejblbější místo, kde se to zdrcne“. „Nemysli si, Zdeňku, že tam jsou kaktusy jak ze škatulky, tam mají taky svoje neduhy.“ „Anebo když je někdo v období sucha nafotí a tady se divíme, co mají hustých trnů a voni se po dešti nafouknou zrovna jako ty naše! Že jsme tady biti málem světla to je jasný. Ale ať si zkusí Mexičan pěstovat českou kopřivu! Udělá jí záhon na zahrádce a strhne vodu celý vesnici! A ještě bude poloviční než u nás!“ „To jo, ale když do ní padne hubou, tak ho užahá k smrti!“ „To si nejsem tak jistej, nejvíc mě vždycky žahly ty nafouklý vod řeky!“

Terezka už byla jak na trní, teď je pravej čas to rozsoudit, osmělila se, „já tu mám, jestli vám to nevadí, pár fotek pro srovnání“, nečekala na souhlas, vytáhla svojí elektronickou placičku, rozevřela, „ale musíte si sesednout, abyste viděli“. Stará šestice sama sebe prohlédla, „tak a je to, elektronika v Novohradském podhůří vystřídala zatuchlé diáky! „Snad nám, Terezko nechceš dělat přednášku?“ „Na to bych si netroufla, ale schválně, podívejte.“ „Jak se mám podívat, když nemám brejle? To si měla dát avízo, že budeš promítat! Počkej s tím, zajdu vedle, dřepí tam Rataj, ten přes skla do půllitru vejrat nemusí.“ „Jen jdi a popožeň Báru, ať přinese něco vostřejšího, taky mám dneska zamženo“, přisadil pan Vorlík. Terezka se radovala z prvního úspěchu, nebyla zavržena a tu kořalku ať si klidně dají tady, než aby zdrhli do baru.

A Terezka jako mladá virtuoska připravena před obecenstvem k otrkání, rozjela koncert pro školní pubescentní mládež, jež nevděčně vyrušovala průpovídky, „ty vole to je Heavy metal“, to když spustila Myslivečka. V jejím případě při snímcích notocactusů stará šestice stejně jako ta mládež byla jak na trní, protože už se dávno měla přesunout do baru utahovat si z Báry. Když ale spustila Sebastiana Bacha, šestice, stejně jako ta neposedná mládež zmerčila, ba dokonce ustrnula nad něčím neznámým, dokonce vejrala, jak se prsty toho hubeného škvrněte rozlétají po klaviatuře jako hejno slepic před hladovou kunou, jak kmitají hezké nožičky po pedálech, to když Terezka zařadila se svou hezkou latinou do prvotiny echinomastusy, echinocactusy a také úžasné snímky Pyrhocactus umadeave. A tady se Terka nejdéle pozastavila nad tím, jak se dá kaktus v péči kaktusářů zmrzačit, aniž by tušila, že tohle přirovnání jí změní kousek mladého života. „V Táboře takovým říkají vokurky, ale ne ty malé co se jí k uzenému, ty dlouhé, co maminka strouhá do salátu.“

Tohle si mladé škvrně dovolilo říci nad snímkem křivolakého roubovaného Pyrrhocactusu umadeave, kterému pan majitel místo hůlky našel oporu v sousedním ferocactusu. Stál jako opilec, jemuž se pod pivním panděrem podlamují neduživé nožičky. A že pan pokladník Vorlík poznal na snímku svojí kaktusářskou minulost, bylo po chvíli jasné všem. Roh snímku totiž vyplnila ruka s předmětem, který byl šestici novohradských kaktusářů moc dobře znám, „Tondo, není to náhodou Lizetka?“. Odpověď na tuhle otázku nešlo zaonačit, protože žádný jiný kaktusář na celém světě, neměl tak krásnou ba skvostnou pinzetu jménem Lizetka, jako novohradský pokladník Antonín Vorlík! A ruka na snímku s odstrašující kaktusovou schoulou svírala právě takovou. Pan Vorlík se nafoukl, „kdes vzala ten záběr? To už je dávno minulost, chtěl jsem se dočkat květů těchhle potvor, proto jsem je trpěl! A že se vytahovaly, to je jejich problém! Už jsou dávno v Pánu!“

Trochu se pan Vorlík urazil, podezíral to škvrně, že Tereza zařadila ten výsměšný snímek schválně, přece Táborští tu se zájezdem kdysi byli, to měl ještě dřevěný skleník s dvojím zasklením, to už měl i Lizetku, tu nádhernou pinzetu darovanou synem po návratu z Indie. Ten nazdobený skvostný strojek, který byl snad ještě z dob rozkvětu Východoindické společnosti. V indickém bazaru padla synovi do oka, ač nebyl kaktusář. Zaplatil nemálo, protože jak se později ukázalo, její předností byla muší váha ušlechtilých kovů. Boky s jemným prolisem nazdobené kobaltovou modří a z obou stran nahoře nad rozkrokem drtí barevného drahého kamení. A hlavně tam dole, ta dvě leskle bílá chapadélka ta měla lopatičky tvarované zrovna jak dělané pro malé křehké semenáčky. S takovou snad museli felčaři operovat indické vladaře. Radostí bylo s takovou ozdůbkou pikýrovat. Výsevy se panu Vorlíkovi náramně dařily, přisuzoval to právě Lizetce. A tohle nové škvrně si klidně dovolí ukázat jeho někdejší nepovedený umadeave?! Co mu dalo práci sehnat tehdy klíčivá semena a vůbec, udržet tuhle rostlinu hor nízkou, byl nadlidský úkol, proto se na Terezku osopil, „ty si myslíš, že všechny kaktusy jdou stejně? A vůbec, máš ty nějaké? Nežiješ jenom z internetu?“.

Terezka zachovala klid, „kdybych neměla živé kaktusy, to by bylo jako ráno snídat koblihu s kakaem z internetu, to by mně potom ve škole pěkně škrundalo v břiše“. Až na pana Vorlíka, všechny svým přirovnáním a hlavně legrační shodou názvů rozesmála. Pokladník ale zbraně nesložil, „až mi, holčičko, ukážeš u nás ze semínka vypěstovanej umedeave stejně placatej jako je tam, potom řeknu, jo dělal jsem to blbě“. Bůh ví, co by ještě řekl ke své obhajobě pan Vorlík, kdyby se k němu Terezka neotočila. Ta se ale podívala přes jeho rameno ke dveřím, kde stála maminka, na kterou se usmála a vyprovokovala celou šestici pohlédnout jejím směrem. Žena měla od lokte zvednutou ruku a dvěma prstíky se žlutými nehty na Terezku kmitala jako se signálními praporky. „Hm maminka už je tady, nějak jsme to přetáhli“, řekla zaujaté šestici Terka. I když bylo starcům hloupé dlouho zevlovat, i za tu chvíli poznali, že tohle je ženská každým coulem. Nemohli přehlédnout vyduté boky, takové jako rybářské loďce zaručují stabilitu, pas jako středový stěžeň s bílou plachtou větrem naduté košilky. Terezka zaklapla elektronickou placičku, „tak já už musím, na shledanou“. Předseda za odcházejícími zavolal, „a Terezko, příští sobotu je mimořádná schůze tady u pana Vorlíka na zahradě a ve stejný čas, nechceš přijít podívat se na kaktusy?“. „Když mi mami pustí, ráda, adresu mám.“

„Proč si jí to říkal, Zdeňku?“, dal najevo nelibost pokladník, „copak je to nějaká schůze? Akorát chlastáme a žereme, dobře to víš!“ Pan Radomil se předsedy zastal, „vy jste neviděli tu ženskou? Zdenda chtěl naznačit, že by mohla dcerunku doprovodit.“ „Pánové“ vstoupil do hovoru pan Jiří Choulík, „ta je rostlá zrovna jak ten pyrrhocactus z hor.“ „Když přirovnání ke kaktusu, tak jako eriosyce z hor, Jirko, ta je alespoň rodu ženského a o nic horší.“ Ještě trochu dopálený pokladník skočil předřečníku do řeči „jak můžeš vědět kterej kaktus je v jakým rodu? To je tak hloupě zařadil ten, kdo je pojmenoval. Ten pyrrhocactus umadeave byla za Friče ta friesia, tedy ženská a neříkej, že se kaktusy daj operovat jako lidi! Jdu na panáka!“.

„Tak vy mi zase jdete nazdobit bar?“, usmála se na starou šestici hospodská Barbora. „A kdo jinej by tě ho měl zdobit, Báro? Čtvrtky a pondělky nejsou na uživení, vždycky to říkáš, no a my to zachraňujeme.“ Pokladník, jenž byl jindy za barem ve svém živlu, měl dneska hloupé názory, „a co třeba asterias, je to ženská nebo chlap? Ten nebo ta? Jak může někdo u kaktusu poznat, jestli má pipinu nebo frantíka?!“ „Tak si tím nelam hlavu Tondo, ten Pyrrhocactus umadeave nebo ta Friesia umadeave, prostě je to ženská jako lusk.“ Pokladník praštil pěstí do pultu, „proč lusk? Neserte mě, lusk je jasně ten!“ Bára vycítila, oč běží, „copak, líbila se vám panička? Však si dala u baru dvě tulamorky, než našla odvahu se na vás podívat. Té asi chutná. A pozor, dědouškové, kam vleze pěkná ženská, vždycky se to porve“. „Copak mezi nás někdo leze, Báro? Mně stačí ta malá, ta mi dneska hnula žlučí!“ Předseda konečně pochopil pokladníkův vztek, „snad si nemyslíš, že to udělala schválně? Když si měl ten pyrrhocactus, nebo chceš-li tu friesiu, to ještě nebyla na světě! Všichni víme, že tenhle pěknej prevít se nedá udržet stejně jako tam, ale nezlob se, ten tvůj opravdu za moc nestál!“.

Sobotní oblohu zalila bledá modř a sem tam nějaké to éro, a protože bylo září, určitě v jednom z nich seděla nějaká ta parta kaktusářů. Stará šestice už byla s předstihem pohromadě, už měla za sebou prohlídku pokladníkových kaktusů a jako každým rokem je ohodnotila na jedničku. Zavládla očekávaná pohoda, chutný rozkroj a dobré pivo. „Stejně to byl dobrej nápad investovat do chlazení s kompresorem. Pamatujete, jak jsme měli pumpičku na kolo a přes noc sud ve studni? To museli obsluhovat dva.“ „A neříkej, že nám nechutnalo, i když bylo pokaždé třičtvrtě půllitru pěny.“ Předseda vzdal hrdě kamarádům hold, „kterej spolek se může pochlubit vlastním chlazením? Chlapci jsem na vás hrdej, na zdraví!“.

„Předsedo“, vstoupil do hovoru pan Choulík, „ale co s tou malou, přečte ty čtyři knižní saláty a co dál? Chceš jí říct, že jsme za deset let investovali jenom do pivního chlazení a přečetli čtyři knihy? Měli bychom nějakou novější objednat.“ Předseda se trochu zastyděl, „to jo, to objednáme, ale stejně si myslí, že pro tu malou bude nejúžasnější, když jí každej vezme do sbírky a něco poví. Vzpomínám na své začátky, než klubové oficiality dali mně víc osobní návštěvy“. „A ve zralém věku po schůzi hospoda, je to tak Zdeňku?“ „To máš pravdu, ale řekněte, co jsme znali v jejích letech? Echinopsis a rebutii. Podívej, jak ona to ze sebe sype.“ „A teď si představte, kdyby přišel mladej horlivej kandidát na předsedu, jakej grund mu předáme? Chlazení?“ „A co bys chtěl předávat? Máme snad špatný kaktusy? Nebo jsme špatná parta? Rozhádali jsme se někdy?“ „To ne, ale stejně vymřeme jako Přemyslovci.“

Jen kousek po čtvrté zvonila u branky Terezka. Návštěvu si ujít nenechala, vzala za vděk prastarou generací. V táborském klubu měla vrstevníka, ale tahle třetihorní geologická vrstva je na Terezku moc hluboko. Otevřela milá paní Olga Vorlíková, „co si přeješ holčíčko?“. „Jsem pozvána k vám na schůzi.“ „Aha, tak ty jsi ta nová? Tak když tomu říkají schůze, to holt musíš.“ Slušelo jí to, když v květovaných šatičkách nesla před sebou jako noční petrolejku, v umělohmotném průhledném krytu rozkvetlý kaktus. Paní Vorlíková Terezku uvedla k rozjařenému stolečku, „že prej je slečinka pozvána na schůzi, to by mě moc zajímalo, co zrovna probíráte, proviant nebo doktory?“. „Zapomněla si na chlast, Olinko, ale ani jedno ani druhý! Představ si, plánujeme zpronevěru klubový pokladny, ale nejdříve tady slečince koupíme ještě jednu knihu a potom necháme předsedovi udělat mladistvou plastiku, aby nalákal nějaký ženský do klubovny!“ „Cha, cha, s tím vaším jměním mu nevyžehlej ani pytlíky pod vočima a co ta Bejrakova jizva Zdeňku? Já bych to řešila pudrem a tady slečně koupila knihy tři“, úsměvně navrhla paní Vorlíková. Předseda si zmíněnou jizvu pohladil, „ještě nedávno jsi říkala jak je ten drápanec mužný, Olinko, to nám to letí a co ty Terezko? Přinesla jsi nám ukázat kaktus?“. „Přinesla jsem si ho sprášit s jiným. Tedy stejným, ale jiným, jestli tady nějaký kvete. Je to mé prvně kvetoucí cohauliense.“

Terezka odšroubovala horní část průhledného krytu, „myslíte, že se tu takový najde?“ prosebně se podívala na pana Vorlíka, ten se v zápětí usmál, „je pozdě, podívej, teď už je sprášenej se sousedovic hortensií“. Všichni se zadívali na Terezčin květ, jehož okvětní žluť narušil temný kožíšek včely opylovačky. „Tak, Terezko a budeš mít křížence s hortensií, podívejte, jak se v tom pylu ráchá.“ „To nevadí, maminka má hortensie ráda.“ „A co když má na sobě ještě starý pyl švestek?“ Terezka se zamyslela, „tak budeme s maminkou pálit slivovici“. Všechny svojí pohotovou odpovědí rozesmála. Pan Choulík vytřeštil oči, „a co když byla, Terezko, předtím ta včelka ve skleníku na kaktusu a ty budeš teď mít kaktusovou hybridu? A to je, panečku, pro kaktusáře pěkná ostuda!“. Terezka zrovna tak vypoulila oči, „ha a co když odsud teprve do skleníku poletí? Kšá!“. Mávnutím ruky splašila včelku a jako že se dívá za nezbednicí letící do skleníku, „a je tam a pan Vorlík bude mít samé hybridy, samé dětičky s tím mým!“. To už se rozesmála i paní Vorlíková, „takže pro letošek máš se semeny utrum, Oldo, slyšíš to?“. Po tomhle vystoupení běžela se souhlasem pana Vorlíka Terka do skleníku. „Tak co jí říkáte? Je to škvrně, ale je s ní sranda.“

Jestliže před dvěma hodinami stálo před brankou stvoření roztomilé, nyní to bylo stvoření rajcovní, jako kdyby bylo jeho cílem nenechat nikoho na pokoji, snad ani psy a zvláště muže v rozmezí od patnácti do smrti. Mladší by okukovali hruď, starší rozjeté boky, psi oči a levharti nehty. Paní Vorlíková projela u vrátek briskně všechno najednou, „co si přejete, mladá paní?“. „Jdu vyzvednout tu naší Terku, pokud tedy nešla za školu, což nepředpokládám, protože se na schůzi moc těšila.“ „Vám také řekla, že jde na schůzi? No tak se pojďte, mladá paní, na tu schůzi podívat, takhle se radí snad jen v parlamentu.“ Pan Choulík zapomněl točit kuřata, Matějka pivo, Vorlík položil knihu, ve které listoval, protože ta zatracená Terezka objevila chybu na jeho jmenovce a jako důkaz předložila svůj tablet se správným pojmenováním. „Jestli jsi měla pravdu, tu rostlinu tě dám a pojmenuj si jí třeba po Havlovi“, zakončil urputné hledání důkazu, když jako ostatní uviděl přicházet tu nádherně rostlou friesiu. Předseda zdvořilostně nabídl mladé paní židli, „posaďte se, mladá paní, dneska to není schůze jako taková, dneska je to…, dneska dokazujeme, že ti důchodci ještě žijí naplno!“.

Paní Vorlíková si přisadila, „v tomhle, mladá paní, nikdy napůl nežili“. Pan Matějka filosofoval, „umělci si nad svým dílem také rádi přihnou a ty naše kaktusy to umělecká díla jsou! Vono je umění udržet je tady v těch stínadlech, jako v přírodě, to je honění, mladá paní, a odříkání a když ještě takové malé škvrně řekne, že je máte špatně pojmenované, to si musíte přihnout chtě nechtě a k tomu dát něco na zub. Je to tak Tondo?“. Místo pokladníka odpověděla opět jeho žena, „nevěřte jim, mladá paní, voni by si přihnuli, i kdyby tu Terezka nebyla, voni by spolu debužírovali, i kdyby jim všechny kaktusy dávno sežrala vlnatka“. Konečně ta hezká mladá paní ztratila slovo, „není třeba žádných omluv, dobře vím, jak mě Terka umí vědomostmi z počítače opravit, někdy bych si z toho sama přihnula, jak říkáte. Tak Terko, jak jsi na tom?“. Dcerunka spojila ruce v dojemný prosík, „mami, ještě chvíli, prosím“. A že se takováhle ženská jen tak na svobodu nepouští, to věděli všichni a nejvíc pan domácí pokladník Vorlík, „co vám nabídnu k pití, mladá paní? Za chvíli se rozsypou kuřata, jsou z domácího chovu, nebo račte domácí klobásky?“.

Mladá paní se mile usmála, „děkuji, to slůvko domácí se mnou vždycky zamává, zvláště když jsou opravdu od pana domácího a jeho domácností voní, ale...“. Pokladník nenechal mladou paní domluvit, popadl jednu klobásu, „no dyť, tyhle voní předsedovic šatníkem, botníkem, komínem i dobrým srdcem. Snad nás nepodezíráte, že jsou vodněkud z marketu?! Zdeňku, nabídni mladé paní svůj výtvor, ať má tu dobrotu přímo z rukou domácího. A já vám jdu natočit, mladá paní“. „To opravdu nechoďte, já řídím, auto jsem vám nechala ve vratech.“ „To nevadí, mladá paní, z nás určitě už nikdo nepojede, já nechal auto na ulici a vy si klidně ve vratech stůjte do zítra, Nové Hrady přehodíte kamenem, ráno si pro auto skočíte!“ „Ráno mě do skoku nebude, jedu do Stropnice na výběrové řízení.“
„Do Stropnice? Do té dolní u Římova?“ „Ne tohle je Horní Stropnice pod Dobrou Vodou.“ „Tak to se na vás budou od zítřka dívat svatí z kláštera, to musíte ještě zavčasu zhřešit, potom už to nepůjde.“ Pokladník postavil sklenici na stůl a Terezka se přimluvila, „mami, tak nikam nespěchej, ještě si ani neviděla kaktusy“.

Dobré pivo z klubového chlazení, kterým se pánové hrdě pochlubili a domácí klobásky k tomu, zavdaly hříchu, „nad jedním se novohradští strážníci smilují“. Seděla cudně a nechala se zpovídat jako oběma rodiči na námluvách a když jí Terezka pozvala na prohlídku krásných rostlin, byla jak v doprovodu galantních rytířů. Ve skleníku se rozhlédla, „myslela jsem, že umělci si přihnou, když se dílo nedaří, ale vy si, jak koukám, přihýbáte, i když je dílo zdárné?“. „Tak to zase ne, mladá paní, tak to není“, pokladník zamával výhrůžným inkvizičním prstem, „třeba tahle parodie, vidíte dole ten ohavný šedý strup? To jsem podcenil jarní slunce, spálila se jako jíška do polívky!“. Terezka se rozesmála, „no jo, mami, ale to jsem ještě nebyla ani na světě, to už by se přece zapíjet nemuselo, že jo?“. Pokladník se na Terezku podíval káravě a vyhledal rostlinu s rezavými skvrnkami, „a co tahle, tu jsem nedávno popálil postřikem! Furt se něco děje, mladá paní, furt vám něco kazí dílo, jednou sviluška, tu vystrnadí vlnatka, a když se ty dvě spolčí a dorazí ještě kořenová hniloba, nemyslete, že nejsme ustaraní jako umělci, no řekni, Zdeňku?“. „Tak to musím potvrdit, mladá paní! A vůbec největší škůdce našemu kaktusářskému umění je ochablé, nemastné a neslané světlo, to dílo pokazí nejvíc, jako kdyby Michelangelo zdobil Sixtinskou kapli při jedné mizerné svíčce, to by byly panečku postavičky, Kristus jak Pandrhola a císařovna v minisukni.“

Terezka se vmísila do hovoru, „to je pravda, mami, víš, že ten hroznej kaktus, ten umadeave, co jsem tě ukazovala, vypěstoval tady pan Vorlík? To já vůbec nevěděla“. Tentokrát se Terka smála sama a Vorlík to drzé škvrně v duchu proklel. „Vypěstoval jsem ho, mladá paní, to jo, bylo to dílo nevydařené, ale zkuste nanášet řasenku nebo lakovat si nehty při měsíčku, přetáhnete, umouníte se a to by byla škoda, vždyť vy máte nehty jako adventní svíce. Fialová je barva důstojnosti, ale také půstu a ten, doufám, dnes držet nebudete.“ Maminka Terezky se zeptala, „a proč je tak těžké vypěstovat ten…, jak jste jej jmenoval?“. Pokladník se šibalsky rozhlédl po ostatních „protože udělali z ženské chlapa a to je neovladatelná kombinace, mladá paní!“. „Nevěřte tomu, mladá paní, má na něj spadeno, protože ho nezvládl, on totiž ten kaktus žije na horách, kde je vzduch čistý jako do polovodičů křemík a záření silné jako z útrob Temelína.“ „Tos to teda mladé paní vysvětlil, to si tomu dal, teď bude myslet, že je to nějakej laboratorní vejpěstek!“

Tu srandovní přestřelku Terezka nevydržela, „mami, já tě to přeložím, ten kaktus se dříve jmenoval Friesia umadeave, tedy jako rodu ženského, potom jej přejmenovali na pána se jménem Pyrrhocactus umadeave a v domovině, tedy v Andách, žije na horách, kde je nezkažený vzduch a slunce má sílu jako atom, mami, ale pan Vorlík neví, že už je zpátky v rodu ženském, protože podle nejnovější nomenklatury je to zase jiná paní, paní Eriosyce umadeave a je moc krásná“. Pana Vorlíka se Terezčina neomalenost dotkla, „jenomže vydržovat si pěknou ženskou, to něco obnáší, já denně takovou do solárka nosit nebudu, to jí radši oželím!“.

Pan Kobliha obhájil pokladníka jako svou pravou ruku, „hezkej nebo hezká, to je jedno, ale potvora tenhle kaktus je. Ten nejhezčí jsem kdysi viděl u pana Ryse v Unhošti, tam si rostl v horní poličce, uhlazený jako ježčí král. A že prý jeho bráška nedávno odešel. No, všechno holt vypěstovat neumíme. Jako ti umělci, kolikrát má pan malíř jasnou vizi a nakonec je z toho nepěkná mazanice. Podívejte na tohle ornátum, je vděčné a přitom krásné, je široké a nazdobené jako vánoční koule a hodné až běda, nepamatuju, že by mně doma nějaké shnilo“. Terezka se přitulila k mamince, „ale co roste snadno, to není vzácné“. Maminka Terezku pohladila, „vždyť ty taky rosteš dobře a stejně jsi mi vzácná“. Ve skleníku bylo na filosofickou diskusi příliš horko, i když jí pánové natahovaly jako těsto pod válem. Bylo hezké pozorovat, jak mladé paní vlhnou ramena, jak občas vlahými prsty protřese malé bolerko nad ňadry, rodila se bujná fantazie co se horkem děje pod látkou tam na úrovni parapetu a jako izolační papír z kondenzátoru prosvitlo každou kapkou elegantní triko pod titěrným bolerkem.

Pánské snění zpřetrhala Terezčina poznámka, „tady máte špatnou jmenovku, pane Vorlíku, Eriocactus warasii už dávno není Eriocactus, ale Notocactus warasii“. Pan Vorlík se na to drzé škvrně osopil, „no a co, ty myslíš, že pokaždé něčí šachové kombinaci půjdu do skleníku přepisovat jmenovky? Až budeš mít tolik kaktusů co já, necháš věci, jak jsou!“. Terezka zatahala maminku za cíp bolerka, „to je divný, mami, jako kdyby na mapě přejmenovali ulici a nevyměnili starou ceduli na rohu, to by byl maglajz“. „S těmi ulicemi je to trochu jinak“, oponoval Terezce pan Bernášek, „nomenklaturu kaktusů mění poznání, ulice nejčastěji revoluce. Z Vídeňské Moskevská, z Moskevské Americká, ti jedni nám vnutili pochybnou politiku, ti poslední mizernou kulturu“. „Ta poslední vítězná revoluce“, prorokoval předseda, „nás ještě čeká, ale po kom se bude jmenovat zmíněná ulice, to ví jen hvězdy. Mně se zdá, že naše vítězství je pivní chlazení, a to nám musí mladá paní ještě jednou ohodnotit“. A mladá paní předsedovu prosbu ohodnotila kresbou bílé pěny uvnitř prázdné sklenice, tak malebné jako jen je kresba bílých vloček na těle ornát. „Tak takhle jsem naposledy schůzovala jako vedoucí na pionýrském táboře, když ta utahaná drobotina konečně usínala.

Tábor byl kousek od vesnice. Najednou z kapradí vyskočila s plechovkou na ocase splašená kočka a jako torpédo černej čokl. Chudák kočka kličkovala přes táborové nástupiště, torpédo jí zasáhlo, chvíli z nich byl chomáč prachu, pak najednou kočka s volným ocasem odběhla, čokl si uprostřed placu pochutnal na zbytku lančmítu a ještě vylízanou plechovku zahrabal na horší časy. Byl to džentlmen, daly jsme mu napít piva. Lančmít měli ti naši pionýři předešlý den ke svačině, ale Terezko, teď už opravdu musíme.“ „Kam byste chodila, mladá paní, třeba se i tady najde nějakej džentlmen, počkejte, pro něco skočím“, nařídil pokladník, sedl na kolo a upaloval do hospody. Na pult položil lahvičku od léků, „Barborko, tři tulamorky přes ulici“. „Proboha, do toho? Vždyť je to jak na ranní moč! Kam to neseš?“ „Víš, že máme dneska schůzi u nás? V sobotu máš hostů dost, to nás nepotřebuješ. Tak odměřuj, šupito!“ „A nerozvrací náhodou vaše dušičky ta hezká mladá paní vod minule? Ta si poroučela tulamorku, co mi k tomu povíš?“ „Nestarej se, u třetího stolu to máš jako u Suchánků!“

Na zpáteční cestě Vorlík přišlápl a v duchu si pochvaloval, „jak ty staré nohy najednou bezbolestně fungujou, když má člověk upito a žene s dalším chlastem, aby mohl dolejt pěkný ženský. Jak by za pípou Bára čuměla mít ve spolku takovou nafurt. Místo ní máme to její drzé škvrně, co si mě klidně zesměšní. Klidně přede všemi řekne, že tu hroznou Friesiu umadeave jsem vypěstoval já. Jak se to snadno řekne. Co já se jí navysíval a nikdy nic. Nevyklíčilo jediné semeno“.

Tenhle kaktus, ať vona nebo von, Vorlíka odjakživa dráždil krásou a nedostupností. Žádnou nabídku semen nepropásl a tvrdošíjně zkoušel, dokud se jedno sémě nesmilovalo, roubnul jej a vytvořil tu ostudnou schoulu. Dneska to dělá jinak, světlo má přednost přede vším! To pro tu horskou krásku platí dvojnásob. Však má také několik utajených semenáčků na psí boudě, jen tak pod nebem. Žádný klokot to není, ale drží se. Asi jim dělá dobře teplo na kořeny, co v noci vyzařuje fenka. Ale takovou umadeave jakou má na obrázku na nočním stolku, té už se asi nedožije, ale proč se nepokusit? Sedí tam v rámečku mezi horským kamením jako nedovřený leknín, trny sčesané k nebi jako prosebné prsty. Udržet je při životě širší než vyšší, to je, panečku, cíl. A jedno jestli je opustí menší nebo větší, hlavně ne vyšší než širší. Kdyby měli kaktusáři svého boha, jako vinaři Svatého Urbana nebo havíři Barboru, přál by si tam nahoře řád bílé Friesei.

Když pokladník projel vrátky, bylo mu hloupé jít s lahvičkou, jak řekla Barborka s lahvičkou na moč k rozjařenému stolu, raději nalil štamprličku v kuchyni. „Tak mladá paní, na váš zítřejší konkurs, a nezoufejte, když vás odmítnou, my vás bereme!“ Mladá paní pookřála, když prohlédla zlatohnědý obsah skleničky. „A výměr? Jaký platový výměr nabídnete? A benefity? Služební vůz, byt, telefon, rekreaci?“ „Něco lepšího, mladá paní, nabízíme podíl na chlazení a dobrou partu!“ „To je od vás sice hezké, ale já jsem samoživitelka, ženská co už jednu bitvu prohrála a nerada pokouší osud, raději ať jsem na dohled těm svatým z kláštera v Dobré Vodě.“ „Tak vidíte, aby tomu tak bylo, tu skleničku si s námi dát musíte“, naléhal pokladník. Maminka Terezky přivoněla, poznala svojí oblíbenou, „jak víte, že mám tohle ráda?“.

Pokladník se usmál, „i kaktusáři mají své zpravodajské služby, to byste viděla, jak umí pracovat, když se objeví nějaká novinka v zapadlých mexických horách!“. „Anebo zpravodajové, kteří si zapisují, kolik jste prodala kaktusů a pak s tím ženou na berňák, znám jednoho, naštěstí je takových jak šafránu.“ „Nedivím se, v tom jsem rarita, mě na finanční promyšleně udal vlastní manžel, co víc si od života přát?“ Postěžování si mladé ženy popohnalo pokladníka, „tak za takové útrapy, mladá paní, musíte ještě do druhé nohy“. Běžel do kuchyně, aby z nicotné lahvičky vyždímal druhou tulamorku, postavil jí před ozdobnou paní a s chutí sledoval, jak se na tu medovou barvu pousmála. Kamarádům dolil oblíbený fernet a hosty vyzval, „tak ať se v našem životě už neobjeví žádný mizerný práskač“. Terezka hořela štěstím, že maminka ještě zůstala, poletovala mezi hosty, zalétala i do skleníku, kde v krabičce od fajnových hodinek objevila nádhernou Lizetku, tu vykládanou ozdobnou pinzetku, uloženou pod parapetem a chráněnou před palčivým sluncem. S dovolením ji položila na hodovní stůl.

Předseda předešel pokladníka zakoukaného do Terezčiny maminky, „tahle pinzetka je kouzelná, Terezko, s tou jde pikýrování jedna báseň, účinnost má jako elektrický motor, je nejspíše ze staré Indie, kdy ještě celý indický národ musel sloužit Anglii“. Terezka se podivila, „to přece ještě kaktusy lidi neměli“. „Neměli, to máš pravdu, asi byla nástrojem doktorů vznešených lidí.“ „Anebo“, rozesmála se Terezka, „nebo s ní vyndávali vši z vlasů královny“. S úsměvem jí provokativně štítivě položila a opět nechtěně zburcovala nevoli, „ty jsi nějaká drzá, poslyš“, nechal se dětinsky vytočit pokladník, „víš vůbec, jak je velká veš? Myslíš, že by touhle lopatičkou nepropadla?“. Terezka se nedala, „jenomže královské vši jsou o mnoho větší než normální, to dá rozum“. Terezčina maminka udělal přítrž drze roztomilé zábavě, „královny mají přece jiné přednosti, Terezko, tak dej tu skvostnou pinzetku na místo a šupajdy domů“. Když Terezka vyšla ze skleníku, maminka se loučila, „bylo nám tu s vámi dobře, tak zase někdy nashledanou“. „A pro auto si přijďte ráno, mladá paní, vezmu si na celou noc strážní službu.“ „Jé je, mladá paní“, ozvala se paní Vorlíková, „tak to si přijďte vo půlnoci poslechnout, jak stráží“.

Pokladník se chvíli díval za vzdalující se elegancí, potom přeběhl do kuchyně, aby si pohledem do ulice tu slast prodloužil, jenomže místo ťapkání hezky modelovaných nohou, uslyšel bouchnutí automobilových dveří a trochu divočejší rozjezd končil v nezvládnutém oblouku ranou do zaparkovaného auta na protější straně. I když v tu dobu ždímal z lahvičky poslední tulamorku, hned si uvědomil, že mladá paní tu ránu způsobila o jeho auto. Div že si kořalku nevychrstl do vytřeštěných očí, jakou rychlostí mu vylétla ruka, „ta kráva mě napicla!“. Vyklonil se z okna, aby lépe viděl manévr té krávy, protože mu připadlo, že chce vzít kramle, couvla, aby oblouk znovu lépe vytočila a rozjela se vpřed. Rozezlený Vorlík popadl telefon a bezhlavě zavolal stopadesátosmičku, kam nahlásil místo, číslo i jméno škodné. Potom vyběhl do zahrady, rozjařený stolek zburcoval voláním, „vona mi picla auto a zdrhá!“. Bylo štěstím, ale vzápětí neštěstím, že v tom malém městečku byla policejní hlídka jen o pár rohů dál.

Když Vorlík vyběhl, hlídka už se řítila do ulice. Teprve když zamával, všiml si, že mladá paní zaparkovala jen o kousek dál, aby se podívala, co způsobila. Služba, které neuniklo rozmlácené světlo, a odřený bok auta Terezčiny miminky jednala opravdu operativně, vyzvala řidičku ke kontrole totožnosti a následně zadržené podala tu prokletou pryžovou věc. Nahromaděná šestice starých kaktusářů se smutně dívala na výjev, který ztratil glanc dnešního odpoledne, nikdo se už nezadíval na elegantně vyduté boky hezké ženy, každý s napětím pozoroval dmoucí balonek, „no potěš pánbů, kde se tak rychle ti mizerové vylíhli?“, naříkal předseda, „to někdo musel vidět a naprášit, jinak to není možný!“.

Pokladník Vorlík, do něhož byla Vorlíková zavěšena, jakoby z povzdáli společně pozorovali beznadějně hořící dům, zakoktal, „tohle se nemělo stát, proč do toho lezla?“. Jako ropuší hrdlo zakvákal nadmutý balonek jasné pozitivum a příslušníci přistoupili k dalším krokům. Zavedli mladou paní na místo činu, kde rovněž vyzvali majitele poškozeného vozu k totožnosti a poté ověřovali telefonní svědectví. Pokorné mlčení pana Vorlíka nebralo konce, dokud s ním manželka nezalomcovala, „tak řekni, že ne, že to byl někdo z ulice! Toníku!“. Antonín Vorlík dobře pochopil, že jedno stařecké zapírání je na mladou digitální techniku krátké a vyhrkl, „ujely mi nervy, myslel jsem, že mladá paní bere roha, omlouvám se“. Paní Vorlíková se manžela opovržlivě pustila, „to jsou ty vaše schůze“.

Nikdo z kaktusářů se nezmohl na slovo, zvláště když viděli na chodníku samotnou Terezku, jak přihlíží celé té zpackané schůzi. Co si o nás může myslet? Vorlík se podíval na Terezčinu maminku, „vážně jsem myslel, že mi v tom necháte, moc mě to mrzí“. Mladší příslušník zareagoval nemilosrdně, „to jste si měl rozmyslet dřív, teď je na lítost pozdě“. Uniformovaní rutinně sepsali potřebný materiál a místo činu opustili. Maminka, jež si od ostatních držela štítivý odstup, zavolala na Terezku. Odcházeli ruku v ruce, jako výstavní siamská kočka s věrným kotětem a šest cirkusových medvědů je vyprovázelo mrzutým pohledem. Najednou se to malé škvrně od maminky odlouplo, přiběhlo zpátky a s královskou hrdostí sdělilo medvědí šestici, „moje maminka je v podmínce, vy burani“.

Jak na tramvajovém ostrůvku uprostřed podružné silničky stáli novohradští kaktusáři, v čele ustrnulý pokladník Vorlík a kousek před nimi ťapkaly dvě zklamané ženy, co každou chvíli zmizí za uličním rohem. Správce klubových peněz promluvil první, „já myslel, že je to dáma a vona je to vobyčejná slepice“. „Hm, asi je čas to rozpustit“, navrhl předseda. „Co chceš rozpouštět? Nepovedenou schůzi nebo klub?“ „Myslím, že to druhé. Nerad bych slyšel, „voni to do ní lili, a když nebyla povolná, se třemi promile jí posadili za volant a ještě na ni zavolali policajty. Znáte přece lidi.“ „Zdeňku, nedramatizuj, sedla si tam sama!“, obhajoval svůj kiks pokladník. „Ale proč si volal chlupatý, mohli jsme to vyřídit mezi sebou, vona by tě škodu zaplatila, nebo by sis to vzal z pokladny! Jedny promáčklé dveře nic neznamená. Co když je ta ženská opravdu v podmínce?“ Předseda doplnil Matějkovy obavy, „jo, co když půjde sedět, co bude s tou malou?“.

Pokladník zatáhl oprátku citům, „pro nic za nic by podmínku nedostala, dobře jsem si všiml, jak jí chutná pití, tak ať se postará, nikdo ji za volant nenutil, naopak! To víte dobře“. „Tondo jsi zaujatej, před chvílí si to do ní nalejval a teď dáváš ruce pryč? Nebo se tě dotklo, že tě ta malá vopravila jmenovky a nechtěně ukázala na tvou kaktusovou schoulu?“ „Nechte toho, nikam to nevede“, vmísil se do výčitek předseda Kobliha, „jdeme pomoc s úklidem a pro dnešek končíme“. „A to jako chcete vodejít a nechat mě trápit se se starou? Viděli jste, jak po mně civěla? A ta malá ta mě rozházet nemůže. A taky jste slyšeli mou nabídku, že jim v noci auto vohlídám!“ „Máš možnost hlídat, je vodstavený kousek dál, Antoníne. Jsem moc zvědav, jak se ta ženská dostane do Stropnice na konkurz, jestli jí vzali řidičák!“ Paní Vorlíková už se ten večer neukázala.

Po trošce úklidu se předseda Kobliha loučil slovy, „řeknu vám, nemít upito, když přijeli strážci zákona, vzal bych tu bouračku na sebe“. S přicházejícím soumrakem se díky pokladníkovo nevraživosti schylovalo mezi zbylými k hádce, proto jeden za druhým pohostinnou zahradu Vorlíkových opouštěli. Ten večer se rozmrzelý pokladník zhvízdal jako prase. Ráno jej paní Vorlíková našla přikrytého hadrem vedle psí boudy se svými mladými milenkami Friesií umadeave, „máš kolem sebe nablito, hrdino, jdi se vydrbat!“.

Nástup do výkonu trestu paní Miroslava Macků neodkládala, „čím dřív, Terezko, tím líp, alespoň si ten můj obličej oddychne od líčidel“. „Ty se, mami, ve vězení nebudeš vůbec malovat?“ „A k čemu? Jsou prostory, kde ti je hezkej kukuč k ničemu, nebo naopak na obtíž.“ „Hm, ale stejně budeš ta nejhezčí vězeňkyně, mami. To já se v děcáku malovat budu, aby měly vychoužky vztek. A nejlepší by bylo, kdyby tam pracoval ten dědek Vorlík, to bych ho potrápila! To bych se vopařila horkou vodou a svedla to na něj, mami.“ „Hlupáčku, to by tak za to stálo, nemysli už na dědka, raději mi řekni, co ještě nakoupíme. Vězeňskou práci mám kvůli tobě slíbenou tak snad se nad dobrým chováním smilují. Nějaké peníze na přilepšenou ti budu posílat sem do Hradů přímo do domova. „Mami a fakt to není pasťák?“ „Terezko, není, je to normální dětskej domov pro normální děti, které přijdou o všechno, nebo co mají takovou smolnou maminku, jako máš ty.“ „Ty přece, mami, za to nemůžeš, že z táty udělala práce zpátky vzteklou vopici. Hlavně abych si mohla vzít s sebou kaktusy, mají tam snad okna, ne?“

Pokračování Terezčiných příběhů z andělského domova napříště…

zpět

Miroslav Naxera
e-mail: naxera.miroslav(zav)volny.cz

 

související články - povídky Miroslava Naxery na webu cact.cz

Andělská ulice (2012/04)
Anna - O jedné nepovedené mexické svatbě (2013/02)
Devátý kohout (2013/09)
Dědek Špína (2015/02)
Dvojčátka (2010/10)
Hermína (2014/11)
Jitka, řeznice láskou zjemnělá (2014/05)
Kaktusy na dluh (2009/10)
Knihy v obilí (2013/01)
Modrý magnifik - Bez původu jsem jen pes v útulku (2013/07)
MOP (2010/06)
Od kaktusů rovnou na DAMU (2011/01)
Pan Kalíšek (2011/12)
Pan Ulmánek (2012/12)
Soudkyně (2010/05)
Studna - panu Bumbovi (2014/06)
Šestero zámeckých trhovců (2015/09)
Tulačka (1) (2009/11)
Tulačka (2) (2009/12)
Tulačka (3) (2010/01)
Tulačka (4) (2010/02)
Tulačka (5) (2010/03)
Tulačka (6) (2010/04)
Zájezd (2014/12)
Zakázané delirium (2010/01)

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630