Jitka, řeznice láskou zjemnělá

Pánové kaktusáři, ten ženou tolik střežený filetovací nůž jsem v rukávu potají vynesl z kuchyně na stejnou práci, jaká je popsána v téhle povídce. A řeknu vám, šlapal jako hodinky.

Nikdy jsem nebyl přílišným masožravcem, dobrá bramborová placka z rozpálené plotny a vymáchaná v rozehřátém másle, je pro mne tím čím lanýž pro Francouze. A hovězí? Je nedotknutelné od doby, kdy mě profese povolala jedinkrát projít branou plzeňských jatek. Zrovna vyháněli telata z dobytčáku. Jedno nešťastně spadlo ze šupny do odtokového kanálku, o jehož betonovou hranu si polámalo přední nohu. Nikdy nezapomenu na ty vykulené telecí oči. Ale prase si někdy dopřeju, to ano. Řeznictví U Kvardů na Slovanské třídě, kde se prohánějí tramvaje číslo jedna, mám totiž pod okny svého bytu, kde občasně přespávám. Pravidelně udí. A když udí, schválně nechávají otevřené dveře do ulice, aby ten nenahraditelný odér zachutnal i cestujícím tramvají. To potom na skleněnou polici nad chladícími pulty s masem a salámy, naskládají temné flákoty bůčku, krkovice, ocásků a žeber, na něž musí zákazníci chtě nechtě z mlsné huby plných slin prskat, když od prodavačky žádají spontánně vyšší váhu, než byla ta, co zamýšleli cestou do řeznictví.

Přes mastné pohoří naslouchaly zákazníkům dva páry ženských uší. Dvě řeznice, jedna menší než druhá. Ta větší, statnější, si raději hleděla pultu s uzeninami, menší házela masem s umem barmanky, co míchá ten nejzapeklitější koktejl. Zatímco velká dvakrát, třikrát ubírala či přidávala na váze, aby se vešla do přání zákazníka, malá pleskla ukrojenou flákotu na váhu s přesností řeznického etalonu. S nožem uměla briskně jako pojišťovák s hubou. „Jituš, tady pán by chtěl připravit deset kilo boku na uzené. Bez kůže a žebra zvlášť, připravíš to?“ Žádala větší menší. A Jitka skočila dozadu pro celý bok, na prodejně jej mrskla na špalek „máte štěstí, tohle prasátko alespoň chvilku svobodně žilo, bylo střeleno na útěku, libovej frajírek, podívejte“. A já slyšel řeznický koncert. Kůži ořízla, jakoby strhla náplast z vyhojené kůže „chcete to rovnou naporcovat?“. Bok přepůlila, žebra odřízla stejně lehce, jako ta druhá plátek sekané „žebra nechám v páru, po třech nebo čtyřech?“. Potom zvážila prázdný podnos, do vinglu uříznuté porce naskládala jako cihly, přenesla na váhu, přehodila kůží a spokojeně se usmála „deset deset! Mohu nechat?“. S poklonou jsem tenkrát řekl „jestli pán tich deset deka nechce, já si je rád vezmu“. Podívala se na mě „jo? Ale kost kůži a maso odseknu v poměru 1:1:2, zbude z toho pět! Chcete, když pán dovolí?“. Pán nedovolil, odnášel si dvě igelitky perfektně rozporcovaného boku.

Jednou jsem tu malou přistihl při něčem, z čeho by se mi normálně zvedl žaludek. Vcházel jsem do prodejny a přes sklo pod uzeným skaliskem jsem viděl, jak z pultu sebrala větší odpadek temného syrového masa, určitě hovězí a vsunula jej do úst. Lekla se pozdravu. Chvilku ustrnula a potom jsem viděl, jak celý kousek bez přežvykování polykala. Vypoulila oči, přece jen se rozumnější krk bránil nezvyklému tělesu, nakonec jej ale stud protlačil. Zrůžověla jako kapky co na pultu zůstaly po šťavnatém soustu. „Co si přejete? Vy berete, pokud si pamatuji, jenom prasátko. Máme tu rozporcované jedno prominentní, mělo být na stole našeho premiéra, jenomže ta jeho svačinářka to zapráskla, že nemá šlechtický původ, myslím tím to prasátko.“ Její humor mi byl po chuti, odcházel jsem s premiérskou panenkou a myslel na to, jak někdo může pozřít třeba to nebohé tele se zlomenou packou těsně před smrtí a ještě k tomu zasyrova. Večer se mi střídavě vybavovaly z bolesti vypoulené oči telete a ty její. „No co, je to řemeslo jako jiné, byť krvavé, ale zvládá jej na jedničku s hvězdičkou. Možná že kdyby tenkrát viděla za branou jatek stejné tele, šla by radši prodávat mobily a to by nakonec byla škoda.“ Po každém večerním ulehání jsem si představoval temnou flákotu v puse. Žaludek se bránil. Cítil jsem, jak zuby zakusuji do svalových vláken a jak po dásních stéká syrová šťáva zabitého zvířete. Jednou se mi dokonce zdálo, jak se snažím to nebohé tele dotlouci pěstí. Jenomže sotva mně otrnulo, byl jsem tam zas.

Uzené skalisko v polici nad pultem bylo ještě rozehřáté a vlahé jako po dešti. Pozdravil jsem a viděl, jak se malá, přede mnou červená. Letní řeznický úbor jí slušel. Ve vlasech krajkovou čepičku, trochu odulejší tvářičky oproti útlému krku a létem odhalené klíční kosti mohutné jako trámy z půdy. Chtěla mě přihrát té druhé, větší, myslela, že jdu pro teplé uzené, ale já se hrnul k pultu s masem a poručil pětadvacet deka jater, v duchu doufajíc, že játra obsahují těžké kovy, ty že netrefí. Dobře věděla, že jsem na koni, že vím, jak se úhledná panička potajmu cpe syrovou krvavou svalovinou. Tentokrát s nožem váhala, viděl jsem, jak na flákotu přiložila nůž nejistě, zrovna jako nezkušený štípač špalků, potom oddálila a rozhodně řízla. Játra hodila na váhu „čtyřiadvacet, chcete přikrojit?“. „Nemusíte, nikdy nedělám do polívky lichý počet knedlíčků, co kdyby náhodou někdo přišel na večeři, a jeden by zůstal plonkový? A nebalte, dejte mi je rovnou do misky, mám kuchyň tady nahoře zrovna nad vaším špalkem, tak se nesmíte sekerou moc napřahovat.“ Z tašky jsem vytáhl připravenou misku a dnešním nákupem naznačil, že žiju sám a jen skok od ní.

Ve skutečnosti jsem žil jinde, tenhle příležitostní a hlavně zimní byt, byl od jara do podzimu prázdný. Mé většinové bydliště bylo dřevěné, ostudné, ale účelové, neboť z upravené zahradní kůlny bylo jen pár kroků do skleníků. Celé jsem to zakoupil v devadesátých letech, na houpačce přelomu století v severozápadní části Plzně při Radčické ulici, tedy kousek od Plzeňské ZOO. Ruina, ale moje láska ke kaktusům jí trochu postavila na nohy. Pozemek odkrojený od známého, ale upadajícího zahradnictví. Zahradní bouda, tři podélné skleníky s celkovou zasklenou plochou jedno sto a padesát metrů. Miloval jsem echinokaktusy polycephalusy, ty dráteníky s tělem pevným jako šamotka, kolik rozmanitých tvarů ostnů dokázaly vydat a těch jarních rudých odstínů, zrovna jako má ona na flákotách v chlaďáku za sklem. Měl jsem jich na tři stovky. Bohužel, všechny si žily na vysoké noze a příliš přibraly. Jusberty jsem tenkrát nechával osm centimetrů, aby rouby nestrádaly. Jenomže narostly, jsou jako na unavených pružinách figurky stolního fotbálku a přeroubovávat takové dráteníky není jednoduché, to si zaslouží věčný odklad.

Vlastně jsem miloval všechny kaktusy, protože ke své nicotné profesi jsem si jimi přivydělával. S chutí jsem roznášel výpěstky po plzeňských květinářstvích. Ale i druhou profesí jsem strádal, květináři pro své pohodlí brali raději z velkoskladu ty dusíkem naducané holandské mrchy. Z nedočkavosti jsem rouboval přespříliš, dnes ale vím, že pěkný polycephalus na svých, byť roste zvolna jako ozdůbky v krasové jeskyni, je pro mě štědrovečerním kaprem s bramborovým salátem. Pár jsem si na svých nechal, to ano, ale s pandemií, jež může z ničehož nic kosit, počítám. I přesto, že už trochu vím jak na to.

Jednou, to už bylo velké léto, prázdninové teploty sahaly ke třiceti, to už měli dráteníci hluboký spánek, dostal jsem chuť na maso. „A večer si sednu, rozpálím žulovou desku a na ní rozložím krkovici!“ Ještě za ranního chládku jsem zkontroloval byt, vybral bludnou poštu a po schodech pelášil k řezníku. Malá zrovna stála v jinak pusté výloze, protože řeznická výloha je k ničemu. A tahle tupl. Pro svou orientaci na jihozápad byla řezníkům škodnou. Na maso ani salámy se nehodila, brzo by hostila masařky a umělé uzeniny v náhražkové době dneška by zákazníky jen odradily. Dnes tu ale bylo maso s prodlouženou trvanlivostí a libové jako veverčí. Stála v sukénce řeznických barev, prohnutá v pase, aby se do výlohy vešla, hlavu přitaženou k rameni a spravovala zaseknutou žaluzii. Nevnímala kolemjdoucí a já měl čas očumovat. Od kotníků až nahoru jen pár centimetrů pod. Kdo by si pomyslel, že tak nádherné nohy jsou nemilosrdné ke zvířatům. Štíhlé a vypracované, jako kdyby tu zvěř sama do řeznického krámu naháněla a potají prokousávala hrdla. Nešlo jí to, viděl jsem, jak ustupuje a konečně mě trklo nabídnout malé pomoc.

Nabídl jsem, ale jinou než jsem zamýšlel, protože najednou řeznici sjela noha z koncových kachliček výlohy a chudinka v celé své kráse snažíc něčeho se zachytit, sunula se do útrob studeného krámu. Vběhl jsem dovnitř a na podlaze viděl malou, jak dohasíná. Oči v sloup, roztažené nahé nohy už chudinka nedovřela, hlava jí klesla na dlaždice. V krámu byly jen dvě důchodkyně, ječely a volaly o pomoc, přiskočil jsem, ale větší za pultem byla operativnější, popadla příruční kbelík, ve kterém oplachovaly nože, snad aby v mase nesmíchaly krevní skupiny a chrstla jej na tu menší. Taky si mohla chvilku počkat, pomyslel jsem si, protože jsem viděl hluboko, kam jen se dohlédnout dalo. Malá zvedla hlavu, paží otřela obličej, potom se opřela, strnule se zadívala na prsty a potichu zaklela „zmetek jeden“. Nevěděl jsem, jestli to patří mně, protože i v té nouzi jsem pokukoval po stehnech. „Praštila jste se? Nemáte zlomeninu? Nebolí vás to?“ vysoukal jsem. „Ne, ale ten pude do kosťáku ať ho rozemelou prasatům!“ Natáhla krk, otočila hlavu do výlohy a já si poprvé všiml, že v jejím rohu stojí kaktus a na to, že zrovna v řeznictví, kde bývá spíše trpěn asparágus, byl docela mohutných ostnů. A jeden z nich měla ta malá prošitý pod nehtem prsteníčku a všem jej výhružně ukazovala. „Proboha, kaktusy jsou jedovaté, raději zavolejte doktora!“ varovala jedna z důchodkyň. Bábu jsem uklidnil, malé pomohl vstát a nabídl ošetření. Vyběhl jsem do bytu, popadl sváteční pouzdro na pinzety dárek od své bývalé milé a běžel do řeznictví. „Vy jste doktor, že máte takový nobl nádobí?“ Krásné bylo a je dodnes. V koženém polstrovaném pouzdře pět nádherných pinzet v pěti velikostech s vybroušeným věnováním. Ten den jsem odcházel bez krkovice a s kaktusem v podpaždí   „odneste si to, když jste kaktusář, ten bych nehodila ani prasatům“, ale spokojený, protože za ošetření s tak pěkným cajkem, přijala řeznice pozvání na večeři.

A byl jsem moc natěšený, po dlouhém půstu konečně pěkná ženská! Dokonce poznána přes kaktusy, kdy se tohle povede? Myslel jsem, že v případě mého úspěchu, mohla by uplatnit řeznické řemeslo se mnou v posteli, vykosťovat mi bok, porcovat kýty, odřezávat z pupku horní sádlo a za letních veder plátkovat mojí krkovici na všechny ty zahradní párty. Chtěl jsem se za každou cenu zavděčit a hledal pomocníka v nějaké krvavé restauraci, kde by si řeznice přišla na své, kde by měli steaky vysoké jako koblihy plněné jahodovou marmeládou, kotlet smažený, přírodní, grilovaný, rozbiv z odležené roštěnky, zvěřinu na deset způsobů, ovar, pečená kolena, tatarský biftek. Stačilo jedno odpoledne, abych takovou restauraci vypátral. Ohromila mě dvoupatrovou velikostí. Ve spodním patře voněly hotovky pro rychlé odbavení, o patro výš uhranula noblesa a krvavý jídelníček. Zatímco dole krmili strávníky pouze hotovkami, nahoře si hosté mohli poručit obojí. Zamluvil jsem dvě místa, a jak bylo smluveno, řeznici vyzvedl před prodejnou. Co jsem si mohl povídat s hezky obyčejnou ženou, od které jsem chtěl jenom jedno, ženou nevalné profese, jejíž prsteníček navíc proklál „ten mizernej“ kaktus? Ale protože měla rty tmavé a masité zrovna jako jaterní laloky, probouzela ve mně touhu, lichotky ze mě létaly jako křížem krážem po městských střechách holubi. „To je poprvé co vás vidím mimo stejnokroj, sluší vám to a co váš prstíček? Hojí se?“ „Hojí, ale nepřejte si, jak mně v noci tepe.“ „Srdce je vždycky slyšet, když člověk zahoří.“ „Anebo když se mu rána podebírá.“ Ukázala mi načernalý nehet prsteníčku „myslíte, že tohle je zahoření? A kam vy jste dal tu pichlavou potvoru? Snad ne vedle budíka na nočním stolečku?“ Nemělo žádný smysl přesvědčovat řeznici o nádheře barevných trnů o vzletné velikosti naší vášně, jen bych tím protáhl cestu k cíli, lichotky cestu krátily. A musím říci, že nebyly falešné, když v tramvaji ukázala kolena, když se rošťácky zadívala na revizora „nemám lístek ani tramvajenku“ pan revizor se rozhlédl, jestli někde není vyšší revizor a řeznici zašeptal do ouška „na sobotní oslavu si v pátek přijdu pro tu nejlepší roštěnku. A nejezděte až na konečnou, za Belánkou je to nebezpečné“. A já do druhého ouška přidal „doufám, že si pan revizor nepopletl roštěnou s rošťandou?“.

V mé promyšlené restauraci odložila nicotné bolerko a ukázala zaškrcený pas. Poručil jsem aperitiv a každý jsme hledali v tom svém jídelníčku překvapení. Já jej našel o chvíli dřív a přes to, že každé jídlo mělo své objednací číslo, zarecitoval jsem, co se pod ním skrývá „já si dám pomalu pečený vepřový špalek v zázvorovém těstíčku nastavený pikantní krkovicí s krustou z celozrnné hořčice s mořskou solí a medailonky z panenky s liškovou krémovou omáčkou“. Řeznice to odbyla stroze a zcela bez poetiky „já šestapadesátku“. Tajemství oné šestapadesátky mě napínalo ještě při jedné skleničce vína, než jej pan vrchní naservíroval. Napřed dámě, poté pánovi. Pán byl obložený jako Pandrhola, zatímco před řeznici položil útvar velikosti ploché dlažební kostky, nahoře dozlatova pečený, po stranách bledý jako vápenné skalisko, ze kterého co nevidět odpadnou zvětralé úlomky. Před řeznicí jsem si připadal jako prase k poslednímu dokrmení „co jste si to, prosím vás, objednala?“ Místo odpovědi úsměv. Viděl jsem, jak se po prvním zakrojení z její kostky usypávají částečky jako bílý kačírek z náklaďáku. „Snad ne…rýžový nákyp?“. Byl to on. Nejdřív jsem se urazil, na co jsem jí tahal zrovna sem? To by spravila školní družina, a její nenáviděné jídlo. Když jsem ale uviděl, jak se na mě spokojeně culí, začalo mně svítat. Dojedla a s jistou noblesou a nadhledem se opřela. Věděl jsem, že sedí na koni, že mně vrací to předčasně polknuté syrové sousto tehdy na prodejně. Svou nadměrně masitou porci jsem jen těžkopádně a se studem dojídal.

Jitka měla i jiné přednosti než protekční krkovici či roštěnku. Byla vtipná a myslím, že v rozporu se svým řemeslem něžná. Také se kvůli mně vzdala dosavadní dobré známosti, která, jak jsem poznal, se v našem věku a bez pomoci internetu jen obtížně hledá. V tom čase mně bylo již čtyřicet let a Jitce o tři méně. Prožívali jsme jakési druhé první námluvy. Jen kaktusy odháněly ideální stav. Jitka nikdy neprošla kolem skleníku bez nějaké průpovídky na jejich adresu. Dokonce už přespávala v mé dřevěné boudě, líbilo se jí noční povídání zvěře v nedaleké zoologické zahradě, včetně pavího vřeštění, ale do skleníku vkročila jen vzácně. Jednou jsem ale Jitku přistihl, s jakým zaujetím mě pozoruje otevřeným oknem. Zrovna jsem rouboval semenáčky kopiapoí a chystal se prolomit věčný odklad na přeroubování Echinocactus polycephalus. Na sklonku léta při nočním chladu opět zahájily krátký růst. Popadl jsem ten nejhůře otrněný. Abych mu zpřístupnil tělo, odřízl jsem pár areol a chystal se provést rovný řez, jenomže přesahujících trny horních i dolních areol dráhu nože narušovaly, řez by byl kostrbatý, musel jsem odřezávat další a další areoly až jsem z budoucího roubu udělal pankáče s hustou kšticí na temeni jinak vyholené lebky. Hrozný pohled.

Znervózněl jsem, už kvůli Jitce, která čuměla poťouchle z okna, natož z tak zpitvořené rostliny. Roubování jsem raději odložil na zítřejší ráno a pozval Jitku na prohlídku ZOO, kde jsem objevil její nefalšovanou lásku ke zvířatům. Nechápal jsem, proč tahle ženská provozuje krvavé zaměstnání. Měla nutkání strkat ruku do každé klece, a když obdivovala volně pobíhající lemury, zkazil jsem jí radost poznámkou „a představ si, že by tě je stažené a naskládané v lodně přivezli na krám“. Nevhodná průpovídka Jitku zamrzela a já musel žehlit vroucím stiskem ruky, dortíčkem v nedalekém občerstvení a na zítra odpoledne slib, že až skončím roubování, navštívíme pivovarské muzeum. Večer se omluvila „dneska v boudě spát nebudu, musím ještě něco zařídit“. Co by asi v sobotu mohla zařizovat? Vrtalo mně hlavou. Neurazil jsem jí?

Ráno jsem přivstal, za ranního chládku vytahal na stůl před boudu podložky a rouby polycephalusů. Honem přeroubovat alespoň pět dráteníků než přijde a bude se culit, jak jsem u toho nervózní. Tentokrát jsem připravil rouby, co měly pro nedostatek světla tak trochu kyjovitý růst, ve spodní partii se slabším otrnění, zato jejich temena stála za to. Když jsem ale v zeslabené části odříznutý roub posadil na podložku, efekt byl mizerný. Musel jsem znovu zkracovat a tím jsem se dostal do spárů tvrdých trnů. A opět dělat zástřih na pankáče. V zápalu práce jsem si nevšiml, že mě Jitka pozoruje oknem boudy. „Přišla si vybrat proviant, Jituš? Nech mi tam alespoň trochu kávy!“ Chtěl jsem toho pro dnešek nechat, ale Jitka vynesla z boudy židli, přisedla a čuměla mi do ruky. „Tak se ukaž, zahradníčku, jako kdybych tu nebyla.“ Já si připadal jako u maturity, pot lechtal pod paždí, ruka nejistá. Když jsem ale Jitce vysvětlil, proč to všechno dělám, jak se musí krýt cévní svazky rovných řezů a gumičky táhnout jako svěrák na ponku, uklidnil jsem se. Najednou se zvedla, odběhla do boudy, z velké nákupní tašky vytáhla plochý kožený kufřík „pojď, vyměníme si místa“ posadila se na mou židli, odhrnula nepořádek na stole, otevřela kufřík a mě oslnila záře šesti kovaných nožů. Jako klenoty uložené v modrém sametu. Od malého pidižvíka až po žraločího zabijáka. „Nos maso na řeznický pult, závozníku!“ Jitku jsem nechápal. „Co jako mám nosit?“ „Kaktusy co chceš, jak tomu říkáš? Roubovat?“

Otevřený kufřík položila na přepravky vedle stolu a mě zahnala pro rouby a podložky. Svěřit ženské takovou důležitou práci, to je nechat jí řídit výměnu paliva na Temelíně. Půjčila si levou rukavici, z kufříku vyjmula nůž střední velikosti, přimáčkla temeno rostliny a rázně zakrojila. Prvních pár trnů překrojila jako sirky, o další se nůž zastavil a já zakřičel „všechno musí být jedním řezem, tohle není roštěnka!“. Odřízla tedy pár areol, jak to odkoukala ode mne a provedla nápravný řez. Ten už byl rovný i vodorovný jako klidná hladina. Mlčel jsem. Potom stejně briskně uřízla podložku a zavelela „to potrubí si napoj sám“. Přiložil jsem tedy cévní svazky a zafixoval. Jitka nechala přinést dalšího adepta, tentokrát jsem obětoval rostlinu zcela zahalenou tuhými trny. Pochopila, že je to naschvál, nahrbila se, zadívala se na sametový kufřík, po krátkém váhání popadla dlouhý filetovací nůž uzounký jako nehet jejího zahojeného prsteníčku, jím odřízla jedinou areolu, mezi husté trny a epidermis vstrčila úzkou špic nože a jako operatér laparoskopie odřízne nemocnou část orgánu, Jitka odřízla temeno rostliny i se všemi neporušenými trny, které visely dolů jako vousy hejnu tresek. Když jsem viděl ten rovný řez, když jsem přiložil roub na menší podložku, kterou přečnívající trny zakryly jako sukně ženská kolena, bylo to, jako kdyby rostly spolu odjakživa. Jitku jsem s radostí zavedl do skleníku, ukázal jí políčko polycephalusů na vysoké noze „ty bys měla chuť s tímhle restem pohnout?“.

Tenkrát jsme pivovarské muzeum vynechali a za neustálého ostření stříbrnou ocílkou jsme v neděli přeroubovali na stovku rostlin. Dnes se s Jitkou těšíme z prvních květů našich dráteníků.

zpět

Miroslav Naxera
e-mail: naxera.miroslav(zav)volny.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630