Modrý magnifik
Bez původu jsem jen pes v útulku

„Zase si ten můj pán přinesl do skleníku nějakého frajera. Jmenovku má docela popsanou jako kdyby předkládal životopis uchazeče. A já mám jen na cedulce z vypečeného plastu Notocactus magnificus. Podívejme na něj, jak je hrdej a nafoukanej. A toho místa co mu můj pán přidělil. Já trpím trny od souseda, květináč mám vyžilej, kořeny posílám ven jak orchidea a ti noví frajeři s docela popsanejma jmenovkama mají místa jako baletky.

Ale i já mám původ! Jsem od dědka Čečila z Malesic. To už můj pán zapomněl, jak se mnou hnal na starém kole a byl tak rád? Každému mě ukazoval, a když jsem prvně vykvet, to už měl po vojně, vypil si nade mnou skleničku a já mu spokojeně sloužil dalších dvacet let. Hleděl si mě, jenomže pak začal tahat ty frajery s životopisem a já byl celej rok pod parapetem. Ještě, že bylo chladné léto a já neměl sílu táhnout za světlem. Kdyby tohle děda Čečil tušil, určitě by sejmul tesařskou tužku, co míval za uchem a na jmenovku by připsal Serra Geral, Brazilia. A já mohl být dodnes mezi frajery. Kdyby tak moje kořeny, co lezou z květináče, narazily na kamenec a já vykvetl modrým květem jako hortensie, to by páníček koukal. To by si těch nových frajírků ani nevšiml.“

Tak tohle jsem si vyslechl po lahvince dobrého Ryzlinku rýnského z vinařství Glosovi. Po víně někdy slyším nevšední hlasy nebo volání. Tohle jsem vyslechl rád a ledacos přehodnotil. A hleďte, co se stalo za rok.

Tak vidíte. Opět jsme pokročili a dotáhli věci k dokonalosti. Kaktus bez původu není kaktus pro nás. Z hlediska botanického je to záslužné, abychom měli materiál z přírody a tak obnovovali kulturní populace. Ale kam my to přivedeme, kam to až dotáhneme? Vyrábět musíme, prodávat musíme a zboží nesmí na skladě ležet ladem! A kaktusy už teprve ne. A původů? Těch je nepřeberné množství. Prodej je tedy zajištěn. A je jedno, jak k nim kaktus přišel. Nikdo nic nepozná. I vám se může stát, že koupíte zajíce v pytli. Proto prověřujte zdroje!!!!! Mě také potkalo jančení po polních číslech, ale já dnes vím kam sáhnout. Ale takový Janek, abych vyhodil staré rostliny, které mám již dvacet let, ač třeba nemají původ, to neudělám. Před léty jsem veškerá semena nakupoval z Chrudimského kaktusáře, který byl pro mě naprosto jedinečný. Dnes mám z těchto semen nádherné rostliny, vzpomínky a stálou radost. A nevadí, že některé původ nemají.

zpět

Text a foto
Miroslav Naxera
 http://www.naxera-kaktusy.cz/

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630