Trnitým Mexikem, část 18. 
Je druhého listopadu. Poslední den v přírodě. Ani se nechce věřit, jak rychle to uběhlo. Trochu jsem měl obavy. Náš věkový rozdíl, ponorková nemoc. Nic takového nás však nezasáhlo. Všechno zatím O.K. Točíme kompas na jih k Mexico City.

Ještě jednu zastávku děláme kvůli kaktusům, pár desítek kilometrů od hlavního města. Hledám Coryphanthu asterias. Marně. Místo je intenzivně využíváno k odpočinku lidí. Jen několik jedinců Mammillarie magnimammy. Procházíme vesnicí, přilepené k dálnici. Je zde Španělská jezdecká škola. Kolem je několik přepychových domů.

Těsně u dálnice hrají kluci fotbal. I dálnice zde má svoje zvláštnosti. Dopravní značky – Přechod pro chodce, Pozor zvířata, Retorno. Zajíždíme na travnatý kopec za vesnicí, kde máme v úmyslu přespat a sbalit batohy. Čím víc se šeří, tím rychleji se Ševynek prázdní.

Nakonec sedíme potmě v autě, které máme nasměrované směrem k dálnici. Popíjíme José Huervo a vzpomínáme na posledních třicet dnů. Sledujeme souvislou kolonu aut, směřující k Mexico City. Připomíná nekonečný vlak. Z města vystřelují v pravidelných intervalech ohňostroj. Barevné efekty jisker. Silvestr “Všech svatých”.

Loučíme se s cestováním po Mexiku. Projíždíme předměstím hlavního města. Naposledy se Ševynem zdolávám topes a vibradoru. Díky nocování jsme objeli placené stanoviště na dálnici a ušetřili třicet pesos. Počáteční stokilometrová rychlost se mění na poskakování a posledních třicet kilometrů jedem jeden a půl hodiny. Pět pruhů v jednom směru, dokonale zasekaných.

Vrátný v domě nás uctivě vítá. Úsměv přes celý obličej. Nabízí mně parkování ve dvoře. Odmítám a ptám se na Seňora Milana.

„No está,” odpoví, není doma, odjeli.

Trochu jsme se opozdili v zácpě velkoměsta, někam museli odjet, počkáme.

Máme dokonale času. Opět sledujeme sousedního vrátného jak parkuje auta lidí, kteří na to nemají čas. Popojíždí auty v řadě o deset, patnáct centimetrů, aby tam vsunul další auto. Dokonale zná všechny značky.

Najednou se vedle nás objevila Milanova žena a diví se proč sedíme v autě a nejdeme nahoru. Když jí říkám, že vrátný je zapřel, komentuje to slovy: „To jsou celí oni. Nepamatují si víc, než jednu věc. Milan mu řekl, ať zaparkujete ve dvoře a pustí vás do domu. Když jste odmítli parkování, to druhé už pustil z hlavy. Nemělo to návaznost.”

Vynášíme batohy do Milanova bytu. Děláme jim v něm binec, což mě znervózňuje. Radost z nás mají určitě psi, kteří vidí novou zábavu.

V jedenáct se objevuje Milan a jedeme na letiště vrátit Ševyna. Předávačka proběhla bez problémů. Pavučina na předním skle se skryla za dřívější malou prasklinu při přejímce. Trochu jsem měl obavy o boční skla, poškrábaná trny akátovníků, ale asi jsou na to zvyklí. Tak čau, Ševyne!

Milan má nějaké jednání na jihu Mexico City, tak nás bere jako přítěž. Je to v soukromém kulturním středisku, které patří libanonské rodině. Z bývalé fabriky na papír vytvořili oázu kultury a pohody. Je zde museum obrazů a soch a dokonce snad největší sbírka Rodenových děl. Pořádají se zde výstavy a koncerty.

V kavárně, kde mají v proskleném pultu úctyhodnou nabídku zrnkové kávy z celého světa, nám pinkl připravil kávu se šlehačkou a skořicí. Lahůdka.

Vracíme se do centra, kde nás Milan vypoklonkoval z auta. Jsme na Zócalu.



(pokračování příště...)


Text Vlad. Basovník

 
 Související články
Trnitým Mexikem, část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Trochu Mexika neuškodí (1/2001)
Postřehy z mexické kuchyně - část I. (1/2001)
Setkání u Viescy (4/2001)
Trampování v Mexiku (5/2001)
Návštěva v Jaumave, část 1, 2 (6-7/2001)
Ekologie po mexicku (8/2001)