Lobívie z mé sbírky XVIII.


Hybridy

Určitě si každý soudný kaktusář přizná, že se mu občas nějaký ten kříženec do sbírky vloudí, aniž by to bylo jeho záměrem. Navíc existují i hybridy s natolik skvělými vlastnostmi, že jsou dokonce i vyhledávány. A tak i v mé sbírce jich pár vegetuje a rozhodně nemám v úmyslu se jich zbavit. Většinu mám díky tomu, že jsem vysel semena koupená u známých semenářských firem, vyrostlé semenáčky neodpovídaly druhovému jménu a když se ještě objevila jejich variabilita a případně i neplodnost, bylo to jasné. Drtivou většinu takto získaných rostlin jsem dost nekompromisně likvidoval nebo jsem je rozdal dětem ve škole, kde manželka učí, ale občas se vyskytlo i něco zajímavého, co v mé sbírce přežilo. Rostlina na prvním obrázku např. vyrostla ze semen Lobivia boliviensis.

Obr. č. 1 -  Lobivia hybrid 1

Její růžovožluté květy se mi prostě líbí přesto, že s Lobivia boliviensis nemá nic společného. Druhý semenáček zase mám z výsevu L. pugionacantha. Loni na podzim navíc začal ještě tahat z každé areoly jeden dlouhý středový trn, takže to bude asi kytka atraktivní i bez květu.

Obr. č. 2 -  Lobivia hybrid 2

Třetí obrázek ukazuje jeden z mála hybridů, ke kterému se hlásím osobně. Už jsem tu několikrát uvedl, že semena nedělám. Nemám na to čas věčně přenášet kytky do izolace na květ, to můžu udělat s pár rostlinami, o které mi mimořádně jde. A věřit tomu, že udělám kvalitní semena, když zašmrdlám štětečkem ve dvou květech, které jsou jinak celou dobu otevřeny pro hmyzí návštěvníky, to mi nehrozí. Takže spontánně vzniklé plody většinou odstraňuju. Občas mi ale nějaký uteče a pak je okolí mateřské rostliny poseto samovolně vyklíčenými semenáčky. Mimochodem mimořádně odolnými.Z takovéhoto samovýsevu pochází rostlinka vpravo na třetí fotce. Uznejte, že tohle vyhodit by byla škoda. Tísnila se pod L. hertrichiana a poprvé vykvetla, když měla něco přes centimetr. Další tři semenáčky stejně vzniklé nestály za nic, už je nemám. Vlevo je L. haematantha var. kuehnrichii.

Obr. č. 3 -  Lobivia hybrid 3

Mám dost slabost na feroxky, to už jsem tu taky psal. Není proto divu, že když se v nějakém katalogu objeví „Lobivia ferox – super trny až 30 cm“, tak se tomu nejen zasměju, ale to objednám. Takže se stalo a tři vzešlé semenáčky byly „perfektní“. Jeden je po 5 letech asi centimetrový s pár trníčky kolem 5 mm, druhý je deformovaný sloupek. Jen ten na fotce se povedl. Má všechny základní znaky L. ferox (dokonce i slušné trny) a hlavně už od tří centimetrů kvete. Díky svému zbarvení sice vypadá jako těsně před umřením, ale on je červeno-hnědo-zeleno-šedý pořád, ať je na slunci nebo ve stínu a vysušený nebo napitý. Zkrátka hybrid.

Obr. č. 4 -  Lobivia hybrid 4

Na dalším snímku je – to mi nebudete věřit – Lobivia wrightiana. Fakt, dokonce na pytlíku bylo i nějaké polní číslo. Už podle semen bylo jasné, že přišlo něco jiného, wrightiana má semena přece jen hodně typická. No ale vysel jsem je. Semeno vyklíčilo jediné.

Obr. č. 5 -  Lobivia hybrid 5

Občas se ale v nabídkách objeví i seriózní poznámka o hybridním původu semen. Bylo to i případě semen Lobivia arachnacantha hybr. albín, která jsem získal před 6 lety. Klíčila pěkně, rostlinky jsou pěkné, květy nádherné a kupodivu dost uniformní.

Obr. č. 6 -  Lobivia arachnacantha albín 1

Obr. č. 7 -  Lobivia arachnacantha albín 2

Málokdy se stane, že bych po nějakém hybridu zatoužil, výjimkou jsou Pragochamaecereusy. Ale kdysi mě ve sbírce bratří Chvátalů v Hradci Králové upoutala rostlina s jmenovkou Lobivia hybrid ducis-pauli x hertrichiana

Obr. č. 8 -  Lobivia hybrid ducis-pauli x hertrichiana 1

Měla odnož a podařilo se mi ji vyškemrat. Její květy určitě stojí za kouknutí. Tím spíš, že na rozdíl od běžných lobívií vydrží otevřené neobyčejně dlouho, většinou až 4 dny.

Obr. č. 9 -  Lobivia hybrid ducis-pauli x hertrichiana 2

Ještě jeden samovýsev. To bylo v květináči s jednou hymenkou asi 30 semenáčků. Dost z nich mělo vzhled drobné Echinopsis, ještě drobnější než známé Paramounth hybridy. Všechny ty semenáče kvetly v různých odstínech oranžové, v květu šly pěkně na odbyt i cedulkou „hybrid“.

Obr. č. 10 -  Lobivia hybrid x Echinopsis

K lobíviím se leckdy přiřazuje Chamaecereus silvestrii, což samozřejmě hybrid není.

Obr. č. 11 -  Chamaecereus silvestrii

Zato Pragochamaecereusy hybridy jsou a jsou někdy velice zajímavé. 

Obr. č. 12 -  Pragochamaecereus 1

Moc jich nemám, ale kdykoliv je někde odnož k dispozici, nikdy nepohrdnu. Tady je pár z těch, co mám.

Obr. č. 13 -  Pragochamaecereus 2

Obr. č. 14 -  Pragochamaecereus 3

Obr. č. 15 -  Pragochamaecereus 4

Obr. č. 16 -  Pragochamaecereus 5

Obr. č. 17 -  Pragochamaecereus 6

Poslední obrázek nepochází z mé sbírky, ten jsem fotil loni na našem zájezdu na jižní Moravu u př. Roubíka. Tuším, že v Hodoníně, ale jistý si nejsem. Barva květu se mi moc líbila, ale bohužel zatím jsem se jí musel vzdát. Aspoň že mám tuhle fotku.

Obr. č. 18 -  Pragochamaecereus u p. Roubíka

Tak a tím prozatím s lobíviemi končím. Možná jsem na nějakou zapomněl, možná se k nějaké ještě vrátím podrobněji, jestli se mi podaří letos (píšu totiž díly 13 – 18 v lednu 2006) dofotit dvě kytičky, přidám ještě díl o rodu Acanthocalycium, protože ten je dost často k lobíviím řazen taky. Prozatím děkuju za pozornost všem, kteří můj seriál četli a obzvláštní dík patří těm, kteří jakkoliv reagovali. A pokud vás mé psaní ponouklo k tomu, abyste si nějakou tu lobívii zařadili do sbírky, jsem maximálně spokojen. Ať vám tedy (a nejen lobívky) pěkně rostou.

PS: Mnozí mne začali brát jako specialistu na lobívie. K tomu se nehlásím, v podstatě o nich vím pořád kulový. Pokud se u mě dá mluvit o specializaci, tak jedině ve smyslu, že pěstuji hlavně to, co už dnes nikdo moc nechce a z jednotlivých rodů mám rád ty nejobyčejnější druhy. Když Notocactus, tak ottonis, když Parodia, tak mutabilis, když Mamillaria, tak bocasana, prolifera, opomíjené zelené atd. To jsou totiž nádherné kaktusy, kterých by bylo škoda, kdyby ze sbírek zmizely. I když nemají polní čísla. 

Howgh, domluvil jsem!

 

Související články
Lobivia ferox (11/2003)
Lobívie z mé sbírky I (12/2004)
Lobívie z mé sbírky II (01/2005)
Lobívie z mé sbírky III (02/2005)
Lobívie z mé sbírky IV (03/2005)
Lobívie z mé sbírky V (04/2005)
Lobívie z mé sbírky VI (05/2005)
Lobívie z mé sbírky VII (06/2005)
Lobívie z mé sbírky VIII (07/2005)
Lobívie z mé sbírky IX (09/2005)
Lobívie z mé sbírky X (10/2005)
Lobívie z mé sbírky XI (11/2005)
Lobívie z mé sbírky XII (12/2005)
Lobívie z mé sbírky XIII (02/2006)
Lobívie z mé sbírky XIV (03/2006)
Lobívie z mé sbírky XV (04/2006)
Lobívie z mé sbírky XVI (ještě nepublikováno)
Lobívie z mé sbírky XVII (04/2006)
 
Jak to dělá Franta Šibal? (12/2005)
Na návštěvě u Šibalů 1
, 2, 3 (11-12/2005, 1/2006)

Jan Čáp, Kratonohy
E-mail: cap.jan@volny.cz
 
 

(C)

zpět