Lobívie z mé sbírky X.


Lobivia jajoiana

Krása květů jajoánek, jak se tomuto druhu běžně říká, je všeobecně známá, ale… Když vydrží přes den otevřené pět hodin, tak toho mají dost. Díky tomu jsem měl loni na fotografování květů docela pech. Jezdím domů kolem 16. hodiny a to už se květy zavírají. A kvést o víkendu? No fuj, pracovní soboty už dávno neexistují a neděle se světí, tak proč by se zrovna v těchto dnech měly snažit? Přesto mám tyhle kytičky rád.

Ani tento druh však není zrovna bezproblémový, co se týče jmen. Pokud neznáte naleziště, tak je zařazení do některé z variet záležitostí hodně subjektivní a nad jednou kytkou se můžou klidně tři hádat. Proto u rostlin nechávám (většinou) původní jmenovky.

Obr. č. 1 - Lobivia jajoiana (1)

První obrázek je přefocený diapozitiv 3 roky starý. Je na něm rostlina, o které si myslím, že je hodně typická a odpovídající všem popisům.

Sympatickou vlastností tohoto druhu je, že kvete už ve velmi raném věku. Nádherné květy pak bývají mnohem větší než vlastní rostlinky. Tomuto semenáčku jsou pouhopouhé tři roky a už se snaží.

Obr. č. 2 -  Lobivia jajoiana (2)

Ve starším věku pak dokáže kvést i mnoha květy najednou, takže s trochou nadsázky se dá říct, že si hrají na mamilárie.

Obr. č. 3 - Lobivia jajoiana (3)

Velmi podobná a těžko odlišitelná je var. fleischeriana. Podle Rausche se liší od var. jajoiana jen delšími, tykadlovitými středovými trny. 

Obr. č. 4 - Lobivia jajoiana WR 213

Vyséval jsem kdysi semena WR 213, což by měla být klasická jajoiana a klidně bych si mezi semenáči vybral i var. fleischeriana. Na obr. č. 4 je jeden z těchto dnes už dvacetiletých semenáčů. Jako var. fleischeriana jsem získal například tyto kytičky:

Obr. č. 5 - Lobivia jajoiana var. fleischeriana (1)

Obr. č. 6 - Lobivia jajoiana var. fleischeriana (2)

Ta s číslem 3 mě fascinuje květem. Je pravda, že je trochu světlejší, než by asi správně měl být, ale velikost je fantastická. Porovnejte si ji s květináčem, je to desítka. Letos v květnu jsem bohužel pár kytiček sluncem a vedrem „přihulil“ a tahle to odnesla taky, ale aspoň mě to přimělo odříznout odnože, abych si udělal kytky nové. Určitě za to stojí.

Obr. č. 7 - Lobivia jajoiana var. fleischeriana (3)

Jestliže je někdy těžké odlišit var. jajoiana a var. fleischeriana, tak podobně nemožné je od té druhé bez květu odlišit var. nidularis. Mám 3 rostliny ze semen označených WR 702 (ale množené u nás) a jsou prakticky stejné.

Obr. č. 8 - Lobivia jajoiana var. nidularis WR 702 (1)

Středové trny jsou opravdu enormně dlouhé, tenké a zprohýbané, delší jsou u větších rostlin i trny okrajové. Důležitým znakem této variety jsou malé květy, mají tak maximálně 4 cm v průměru.

Obr. č. 9 - Lobivia jajoiana var. nidularis WR 702 (2)

Nejnahatější z jajoánek je var. elegans. Trnů málo a jejich délka do 2 cm. Mám jich několik, nevypadají tak atraktivně, aby o ně mimo specialisty někdo projevoval zájem. Přad pár lety jsem si z Bratislavy dovezl kytičku, kde na jmenovce stálo i WR 36 IS Rausch. Bohužel jedinou, víc jich k mání nebylo. Ty ostatní, které mám, kvetou spíše oranžovočerveně, květy prý ale mohou být i žluté.

Obr. č. 10 - Lobivia jajoiana var. elegans WR 36

Několikrát jsem vyséval semena var. caspalasensis a byl jsem zvědav, jestli skutečně budou květy bez tmavého hymenu a středu, což je typický znak této variety. Ani náhodnou. Vždy se jednalo o drobnější a krátkotrné jajoánky. Až ze semen Lob. jajoiana var. nova WR 693 vylezly kytičky, které ten tmavý střed nemají. Je ale fakt, že ony rozhozené tyčinky skoro vyvolávají pochybnosti, jestli to vůbec je Lobivia jajoiana. Nicméně polní číslo souhlasí, zahraniční zdroj se mi vždy zdál seriózní a semenáče jsou stejné, tak to asi ta caspalasensis bude.

Obr. č. 11 - Lobivia jajoiana var. caspalasensis WR 693

Robustní formou je typ, který byl Ritterem popsán jako Lobivia buiningiana. Dnes tento taxon uznáván moc není, ale rostliny jsou natolik typické, že bych se přimlouval za zachování jejich jména. Jsou solitérní, mimořádně široké a ploché.

Obr. č. 12 - Lobivia jajoiana f. buiningiana (1)

Obr. č. 13 - Lobivia jajoiana f. buiningiana (2)

Trochu smůly mám v posledních letech s var. nigrostoma. Kombinace žluté barvy okvětních plátků (i když jsou i oranžové a červené) s černým středem je fascinující, ale já se k rozvitým květům ne a ne dostat. Letos jsem si musel pomoci ráno násilným otevřením rozvíjejících se květů, abych si je konečně mohl vyfotit na digitálu. Jinak je mám jen na diapozitivech.

Obr. č. 14 - Lobivia jajoiana  var. nigrostoma (1)

Obr. č. 15 - Lobivia jajoiana  var. nigrostoma (2)

Obr. č. 16 - Lobivia jajoiana  var. nigrostoma (3)

Obr. č. 17 - Lobivia jajoiana  var. nigrostoma (4)

S touto varietou bývá ztotožňována var. vatteri. Dokonce prý var. nigrostoma by měla být naopak synonymem var. vatteri. Pan Rausch pro změnu tvrdí, že var. vatteri byla popsána na základě neexistujícího znaku – bílého květu. Pěkně celou anabázi popisuje ve své knize Lobivia 85. Mám ale dvě rostliny, z nichž jedna kvete čistě bíle, druhá má špinavě bílé alespoň vnitřní okvětní plátky. Na druhou stranu mám ale i rostliny s květy oranžovými a červenými.

Obr. č. 18 - Lobivia jajoiana  "vatteri" (1)

Obr. č. 19 - Lobivia jajoiana  "vatteri" (2)

Obr. č. 20 - Lobivia jajoiana  "vatteri" (3)

Dost hojně mám ve sbírce zastoupenou var. paucicostata, známou a rozšířenou též pod původním názvem Lobivia glauca. Podle mého názoru je to jedna z nejatraktivnějších lobívií, a to i bez květů. Miniaturní (teda nad zemí, pod ní dokáže udělat pěknou řepu), krásně zbarvená, zajímavé trny, co chtít od kaktusu víc?

Obr. č. 21 - Lobivia jajoiana var. paucicostata (1)

Obr. č. 22 - Lobivia jajoiana var. paucicostata (2)

Obr. č. 23 - Lobivia jajoiana var. paucicostata WR 217 (1)

Asi nejhezčí rostliny pocházejí ze semen WR 217. Jednu krásnou jsem si vyfotil loni na zájezdu na Plzeňsko, ale kdybyste mě zabili, tak si nevzpomenu, u koho. Tady je.

Obr. č. 24 - Lobivia jajoiana var. paucicostata WR 217 (2)

Kromě představených variet existují jsou uznávány ještě dvě, které jsem zatím nesehnal: var. aurata a var. pungens. Třeba se mi to časem povede.

Letos mi vykvetlo konečně pár semenáčků okruhu Lobivia pugionacantha. Pochlubím se s nimi příště. 

Související články
Lobivia ferox (11/2003)
Lobívie z mé sbírky I (12/2004)
Lobívie z mé sbírky II (01/2005)
Lobívie z mé sbírky III (02/2005)
Lobívie z mé sbírky IV (03/2005)
Lobívie z mé sbírky V (04/2005)
Lobívie z mé sbírky VI (05/2005)
Lobívie z mé sbírky VII (06/2005)
Lobívie z mé sbírky VIII (07/2005)
Lobívie z mé sbírky IX (09/2005)

Jan Čáp, Kratonohy
E-mail: cap.jan@volny.cz
 
 

(C)

zpět