Lobívie z mé sbírky V.


Lobivia pampana

Zkuste si někde přečíst popis tohoto druhu a zjistíte, že je tak konkrétní jako předpovědi počasí našich meteorologů a rosniček. Nebude-li svítit slunce, bude pravděpodobně zataženo aneb nebude-li pršet, nezmoknem. Přečtete si, že tahle lobívie může růst jednotlivě nebo odnožovat, žeber může mít 15 i 30, trnů 7 nebo taky 20 a květy růžovofialové, červené, oranžové i žluté. Vážení přátelé, ano. Ono to tak opravdu je, Lobivia pampana je v tomhle stejný přeborník jako Lobivia pentlandii

Lobivia pampana
Obr. 1. Lobivia pampana 

Podle těla ty dvě skutečně nerozezná nejspíš ani odborník. Nezbývá než čekat na květy, ty jsou přece jen typické. Okvětní plátky zašpičatělé nebo chcete-li kopinaté, ne tedy zakulacené. Vnitřek květu nepřechází do bílé. Barvy nejsou jako u L. pentlandii zářivé, spíš tlumenější a pastelové, velmi často mají okvětní lístky podélné proužky světlejších a tmavších odstínů. Koneckonců nejlépe to zase zdokumentují fotografie. A tak se kochejte.

Lobivia pampana f. mistiensis
Obr. 2. Lobivia pampana f. mistiensis 

Tahle kytička na druhé fotografii (je přefocená z diapozitivu) by měla být pravá a nefalšovaná Lobivia mistiensis, což je ale jméno obecně chápané jako synonymum k Lobivia pampana.

Lobivia pampana
Obr. 3. Lobivia pampana 

Další už jsou ze semen Lobivia pampana.

Lobivia pampana
Obr. 4. Lobivia pampana

 

Lobivia pampana
Obr. 5. Lobivia pampana

 

Lobivia pampana
Obr. 6. Lobivia pampana 

No a teď si na dalších fotkách zkuste udělat popis druhu bez květu. Trny někdy rozlišitelné na středové a okrajové, jindy nerozlišitelné, rovné i zahnuté, krátké i extrémně dlouhé.

Lobivia pampana
Obr. 7. Lobivia pampana

 

Lobivia pampana
Obr. 8. Lobivia pampana

 

Lobivia pampana
Obr. 9. Lobivia pampana

 

Lobivia pampana
Obr. 10. Lobivia pampana

 

Lobivia pampana
Obr. 11. Lobivia pampana 

 

Lobivia pampana
Obr. 12. Lobivia pampana 

Mimořádně dlouhotrná rostlina je i na dalším obrázku. Koluje zejména ve východních Čechách a je o ni pochopitelně velký zájem. Problém je, že nejsem přesvědčený o tom, že se jedná o Lobivia pampana, jak je rozšiřovaná. Do variačního rozpětí se v pohodě vejde, ale květy jsou něco mezi pampana a pentlandii. Hlavně ale je to rostlina oboustranně neplodná. Pylu dost, ale neopylíte jím nic. A naopak. Nandáte na bliznu cokoliv včetně pampelišky (nesmějte se, mockrát se mi podařilo květy kaktusů opylit vlastním pylem po podráždění blizny pylem směsí jarní květeny pampelišku nevyjímaje) a taky nic. Takže hybrid? Kdo ví. Naštěstí občas vyrazí nějaká ta odnož.

Lobivia pampana
Obr. 13. Lobivia pampana 

Na posledním snímku je rostlina opravdu mimořádně atraktivní. Je roubovaná, má v průměru 3,5 cm a trny kolem 15 cm. I barva květu je zajímavá. Dostal jsem ji (vlastně její mateční rostlinu, která mi uhynula a já horko těžko zachránil aspoň tuhle odnož) se jmenovkou Lobivia pampana var. rubida. Dokonalé koště.

Lobivia pampana f. rubida
Obr. 14. Lobivia pampana f. rubida 

Na závěr si dovolím ještě malinko rýpnout. List s Lobivia pampana vyšel před lety v Atlasu kaktusů. Popis perfektní. Ale fotka… Podle mého názoru je na ni pravá a nefalšovaná Lobivia maximiliana. Utvrzuje mě v tom i fakt, že fotografovaná rostlina pochází ze sbírky pana Calty a o něm a jeho maximilianě jsem psal minule. Ze semen z jeho rostliny lezou kaktusy, které jako kdyby té fotografované z oka vypadly.

Za nejobyčejnější lobívii je často považována L. hertrichiana. Šestý díl bude o ní.

Související články
Lobivia ferox (11/2003)
Lobívie z mé sbírky I (12/2004)
Lobívie z mé sbírky II (01/2005)
Lobívie z mé sbírky III (02/2005)
Lobívie z mé sbírky IV (03/2005)

Jan Čáp, Kratonohy
E-mail: cap.jan@volny.cz
 
 

(C)

zpět