Lobívie z mé sbírky VI.


Lobivia hertrichiana

Možná jste zaregistrovali, že jsem se zatím nezabýval pěstováním lobívií, ale ono je to docela zbytečné. Jsou natolik odolné (tedy až na výjimky), že snesou skoro všechno. Jen svým životním podmínkám přizpůsobí svůj vzhled. Pokud máte rádi svěže zelené, zdravě vypadající (pro laika), napumpované kaktusy, které moc nepíchají, protože nemají čím, dejte je do teplého a vlhkého skleníku. Odvděčí se vám rychlým růstem a spoustou květů. Chcete-li mít nízké, do trnů zabalené rostliny a nebude-li vám přitom vadit nějaký ten flíček na pokožce (imitace importu), postavte je ven na slunce, déšť, rosu, mlhu a vítr, dopřejte jim i jarní a podzimní mrazíky. Odmění se vám tím, že budou léta stejně velké a taky spoustou květů. 

U mě platí ta druhá varianta, navíc si vůbec nedělám problémy se substrátem. Mým zaměstnáním jsou polní pokusy s novými odrůdami zemědělských plodin a s novými chemickými přípravky, takže si vždy vyhlédnu na poli místo, kam té chemie moc nešlo a kde to bylo tak akorát nahnojené, k tomu přidám písek z nedalekého písníku a trochu rašeliny a šup s tím do květináče. Je fakt, že pak z něho dva měsíce tahám lebedu, ale lobíviím to svědčí. Mimochodem, ono to svědčí všem kaktusům, snad jen mexickým raritám bych to nedával. (Pro nezasvěcené: Rarity jsou ty šeredné kaktusy, které dnes pěstuje pomalu každý, takže jsou mnohem rozšířenější ve sbírkách než tzv. „vobyčejný kytky”, tedy staré, ale krásné druhy.)

Proč se ale o pěstování zmiňuju právě v tomto dílu? Popsaný způsob mého možná až extrémně tvrdého pěstování druhu Lobivia hertrichiana zrovna moc nesvědčí. Ne že by to ty kytky nevydržely, ale ony to opravdu pouze vydrží, nic víc. Proto je raději dávám do foliáku, kde je přece jen pro ně přívětivěji. A ve sklenících většinou vypadají taky dost dobře. Přece jen to je druh pocházející z teplejších a vlhčích údolních poloh.

Bohužel je to tak obyčejný druh, že i přes své velice snadné množení snadno kořenícími odnožemi ze sbírek mizí. Je to škoda, v plném květu je na ni pohled báječný.

Lobivia hertrichiana
Obr. 1. Lobivia hertrichiana 

Vynadat musím i sám sobě, když jsem třídil snímky pro tenhle seriál, zjistil jsem, že ač mám rostlin dost, při focení jsem je totálně přehlížel. Budu to muset napravit. Ještě že jsem si jich v minulosti nafotil pár na diáky.

Co se týká variability, o té svědčí opět existence řady jmen pro víceméně podobné rostliny, jejichž generativní potomstvo se pak vzhledově překrývá. Koneckonců i pan Rausch píše (Lobivia 85), že „variační šíře je na každé lokalitě nepředstavitelná…” a dále „…je ale náramně těžké lokalizovat areálem ohraničené formy”. A tak se pojďte podívat, co všechno se dá pod názvem Lobivia hertrichiana vidět. Tedy alespoň v mé sbírce.

Začnu opět od té nejnahatější. Je vzácná, protože je kradená. Asi před 15 lety jsem si uloupl centimetrovou odnožku z kaktusu na chodbě jednoho hradeckého paneláku. Jak vidno, moc za tu dobu nevyrostla. Podle různých návštěvníků by jí více slušela jmenovka L. minuta nebo L. larabei, případně L. incaica. Nejednotnost v názorech mě utvrzuje v tom, že je to hertrichiana. A basta. (I když tu „minutu“ bych skousnul taky).

Lobivia hertrichiana
Obr. 2. Lobivia hertrichiana 

Jako Lobivia hertrichiana f. minuta, když už jsem se o ní zmínil, by se dala prezentovat kuriozita na dalším snímku. Květináček má v průměru 5 cm, takže si snadno odečtete, jak je asi velká rostlinka, z níž ten květ vyrůstá.

Lobivia hertrichiana f. minuta
Obr. 3. Lobivia hertrichiana f. minuta

Ale zpět k tomu, co jsem získal a co pěstuji jako klasickou Lobivia hertrichiana.

Lobivia hertrichiana
Obr. 4. Lobivia hertrichiana 

Tak tohle je asi taková klasika, jak bych si správnou hertrichianu představoval. Fotka vznikla v létě roku 1988, rostlinu jsem rok předtím koupil na výstavě v Žirči. Dnes vypadá takto. Trochu změnila barvu, hodně zahustila a přidala pár odnoží.

Lobivia hertrichiana
Obr. 5. Lobivia hertrichiana 

Občas se u tohoto druhu vyskytnou i kytky, po kterých by leckdo rád šáhl, protože jsou schopné udělat i dost dlouhé trny. Ta na fotce je má navíc zpočátku téměř bílé a silné.

Lobivia hertrichiana
Obr. 6. Lobivia hertrichiana 

A u další rostliny by se mohli dva hádat, jestli to vůbec hertrichiana je. Tedy pokud nekvete a nemá plody, tehdy je to jasné. Všimněte si, že je bez odnoží. Jaksi nestíhá pokrývat poptávku.

Lobivia hertrichiana
Obr. 7. Lobivia hertrichiana 

Moc hezky se vyvíjejí také semenáče Lobivia sp. Lau 154 de Cuzco. Když si vzpomenu na dospělé rostliny ve sbírce pana Rektoříka, říkám si, že jsem ji měl vyset už dávno.

Lobivia hertrichiana Lau 154
Obr. 8. Lobivia hertrichiana sp. Lau 154 de Cuzco 

Z forem, které se u nás vyskytují a které někdo jako samostatné uznává, mám pár také, u některých mám dokonce i původní jména. Trochu jemnější než typ by měla být f. binghamiana.

Lobivia hertrichiana f. binghamiana
Obr. 9. Lobivia hertrichiana f. binghamiana 
Lobivia hertrichiana f. binghamiana
Obr. 10. Lobivia hertrichiana f. binghamiana 

 Delší, zlatožluté trny zdobí další formu allegraiana.

Lobivia hertrichiana f. allegraiana
Obr. 11. Lobivia hertrichiana f. allegraiana 

Ze semen FR 698 Lobivia urubambae vyrostly po asi 20 letech taky moc hezké, hustě otrněné kaktusy. Prý pocházejí z poněkud vyšších poloh a snad díky tomu si v mých podmínkách libují. Jméno bylo neplatné, později bylo ztotožněno s Lobivia divaricata, což je další z mnoho forem L. hertrichiana.

Lobivia hertrichiana f. divaricata
Obr. 12. Lobivia hertrichiana f. divaricata 

Zajímavým taxonem je f. incaica. Viděl jsem ve sbírkách kulaté i sloupkovité, skoro bez trnů i s trny přes 5 cm dlouhými. Ta na prvním obrázku má zase velice zajímavé květy. Na druhém je (vlevo) se „sestřičkou” L. hertrichiana, kterou jsem původně získal jako L. planiceps.

Lobivia hertrichiana f. incaica
Obr. 13. Lobivia hertrichiana f. incaica 
Lobivia hertrichiana f. incaica
Obr. 14. Lobivia hertrichiana f. incaica (rostlina vlevo) 

Lobivia larabei by měla být drobnější a s krátkými, nevýraznými trny. To u dalších dvou rostlin odpovídá. Nějak ale ztratily bílý střed květu. Jako L. larabei jsem je ale fakt dostal.

Lobivia hertrichiana f. larabei
Obr. 15. Lobivia hertrichiana f. larabei 
Lobivia hertrichiana f. larabei
Obr. 16. Lobivia hertrichiana f. larabei 

Pak mám taky kytičku s původním označením Lobivia vilcabambae. To je taxon, o kterém vedli pánové Rausch a Ritter spory, jestli do okruhu Lobivia hertrichiana a tedy k tzv. neolobíviím patří nebo ne. Já bych ji tam klidně nechal, ale hlavně proto, že mi nějak nepasuje nikam jinam. Pochází ze semen KK 438.

Lobivia hertrichiana f. vilcabambae KK 438
Obr. 17. Lobivia hertrichiana f. vilcabambae KK 438 

Dlouho mi ve sbírce chyběla pravá f. echinata. Letos jsem získal odnož z rostliny, která je typická. Její odnož ale ty správné husté, dlouhé a rovné trny tvořit teprve začíná. Těším se na to, jak bude za tři – čtyři roky vypadat.

Lobivia hertrichiana f. echinata
Obr. 18. Lobivia hertrichiana f. echinata 

Pěkné, poměrně drobné a krásně kvetoucí kytičky mám ze semen Lobivia hertrichiana var. laui. Dost varírují, jak vidno, v barvě květu, často mívají také světlý střed.

Lobivia hertrichiana var. laui
Obr. 19. Lobivia hertrichiana var. laui 
Lobivia hertrichiana var. laui
Obr. 20. Lobivia hertrichiana var. laui 

Dokonalým protikladem je var. simplex. Ta je naopak robustní, hrubě otrněná a měla by růst solitérně. To se jí ale moc nedaří, občas se nějaká odnož objeví. Buď nemám pravou rostlinu nebo jméno „simplex” není zcela výstižné.

Lobivia hertrichiana var. simplex
Obr. 21. Lobivia hertrichiana var. simplex 

Když jsem před lety překládal první knihu o lobíviích od W. Rausche z roku 1975, vyděsila mě zmínka o tom, že by hertrichiana mohla kvést nejen červeně, ale i oranžově a dokonce žlutě. Samozřejmě jsem tu žlutou musel mít a samozřejmě jsem ji tak dlouho neměl, až jsem na to zapomněl. Pak jsem ale vysel semena s označením Lobivia huanoquite KK 157. Semenáčky mě nijak nenadchly, takže jsem jim moc pozornosti nevěnoval, naštěstí o ně nebyl ani zájem. Nadchly mě až tehdy, když vykvetly. Žlutě kvetoucí hertrichiana existuje.

Lobivia hertrichiana f. huanoquite KK 157
Obr. 22. Lobivia hertrichiana f. huanoquite KK 157 
Lobivia hertrichiana f. huanoquite KK 157
Obr. 23. Lobivia hertrichiana f. huanoquite KK 157 
Lobivia hertrichiana f. huanoquite KK 157
Obr. 24. Lobivia hertrichiana f. huanoquite KK 157 

Tak, a to by asi mohlo k tomuto druhu stačit. Víc toho stejně nemám. Blízkou příbuznou je Lobivia backebergii, té bude věnován příští díl.

Související články
Lobivia ferox (11/2003)
Lobívie z mé sbírky I (12/2004)
Lobívie z mé sbírky II (01/2005)
Lobívie z mé sbírky III (02/2005)
Lobívie z mé sbírky IV (03/2005)
Lobívie z mé sbírky V (04/2005)

Jan Čáp, Kratonohy
E-mail: cap.jan@volny.cz
 
 

(C)

zpět