Lobívie z mé sbírky VIII.


Lobivia haematantha (1)

Jestliže jsem v minulém díle seriálu psal o Lobivia backebergii jako o druhu málo vyhledávaném, u Lobivia haematantha je situace přece jen trochu jiná. Kaktusy tohoto druhu jsou mnohdy velice atraktivní svým otrněním a i květy jsou u některých variant mimořádně krásné. Navíc se snadno pěstují, rostou dobře ve skleníku i venku, a tak jediným problémem tu bývají jmenovky. V průběhu let se mi podařilo poshánět poměrně dost forem pod nejrůznějšími jmény a dát jim ta správná, to je tedy něco. A tak si tentokrát výjimečně vypomůžu občasnou citací popisů.

Obr. 1. Lobivia haematantha

Nejčastější formu nominátní variety představují asi rostliny na obrázku č. 1 a 2. Každou mám z jiného zdroje a obě mají to nejdůležitější pro tuto varietu: 3 – 4 silné středové trny dlouhé až 5 cm na konci zahnuté. 

Obr. 2. Lobivia haematantha

Třetí představovaná rostlina by měla být teoreticky „echtovní”, protože pochází ze semen WR 165.

Obr. 3. Lobivia haematantha

Když jsem ale hledal obrázky tohoto druhu v literatuře a na internetu, abych si potvrdil, jak by měla typická Lobivia haematantha vypadat, nepochodil jsem. Fotek pár a na každé něco jiného.

To u var. hualfinensis je situace jiná, ta je naprosto typická. Trochu varíruje v tom, že některé rostliny jsou spíše kulovité a jiné jdou do sloupků, také délka trnů je různá. Ale kdo ji jednou viděl, už ji vždycky pozná. O tomto atraktivním taxonu vyšel výborný článek od př. Odehnala v časopise Kaktusy, tam se dočtete více. Moje rostliny pocházejí ze semen před lety získaných od př. Rektoříka, měly označení WR 146.

Obr. 4. Lobivia haematantha var. hualfinensis WR 146

Seriál se sice jmenuje Lobívie z mé sbírky a ta další u mě neroste, ale je natolik hezká, že ji sem nemohu nezařadit.

Obr. 5. Lobivia haematantha var. hualfinensis

Délka jejích středových trnů dosahuje totiž i více než 10 cm. Jejím majitelem je př. Kodejška z Chlumce nad Cidlinou. On vám má vůbec jen samé nádherné kaktusy všech možných rodů, jen je problém se do skleníku dostat, protože jsou všude. I tam, kde se obyčejně chodí. Až jednou Čenda všechny ty kaktusy ze svého pětimetrového skleníku vynosí a přesadí, bude si muset pronajmout asi hezkých pár arů pozemku na soustavu nových skleníků, aby se mu to tam zase vešlo.

Na dalších dvou snímcích je rostlina, kterou jsem si přivezl coby malý semenáček z Rakouska s označením Lobivia sp. n. WR 792. Juknutím do Rauschova seznamu snadno zjistíme, že by se mělo jednat o Lobivia haematantha var. jasimanensis.

Obr. 6. Lobivia haematantha var. jasimanensis WR 792

Popis říká, že je nápadná jednotlivými, až 6 cm dlouhými, šídlovitými trny. Což o to, ty tahle kytka má. Trochu problém je, že v knize Lobivia 85 je W. Rauschem na fotografii představená rostlina, která popisu (a ani mým rostlinám) vůbec neodpovídá. Kromě toho ve sbírkách kolují i rostliny s označením Lau 459, což by údajně měla být var. kuehnrichii a některé se vzhledově vyobrazené rostlině dost blíží. Takže nevím. Zatím ji vedu pod původním jménem, je fakt, že doposud nikomu nevadilo. 

Obr. 7. Lobivia haematantha var. jasimanensis WR 792

Také jsem ale podobné rostliny viděl s názvem Lobivia elongata, to už je ale nesmysl. Ta je jasně sloupkovitá, hustě otrněná kratšími trny a kvete žlutě. Typické dva semenáčky jsou na obrázku, kde zároveň vidíte i cvičeného opylovače. Důvod, proč neprodukuju semena. Semenáče pocházejí z výsevu semen Lobivia haematantha var. elongata P183, získaných od p. Koehrese.

Obr. 8. Lobivia haematantha var. elongata P 183

Velice málo známá a rozšířená je var. viridis. Typická by pro ni měla být svěže zelená epidermis, bíle plstnaté areoly a zkroucené trny do 3 – 4 cm délky. Květy pouze červené. Snadno by se dala tato varieta zaměnit s var. kuehnrichii, která ale pochází úplně odjinud. Mně se podařilo zatím získat pouhopouhé dvě rostliny, každá je trochu jiná. Tu první bych jako var. viridis bral bez problémů.

Obr. 9. Lobivia haematantha var. viridis

U druhé hodně mate barva. Fakt je, že původně zelená byla. Minulou sezónu ale vůbec nerostla, nekvetla a já jako správný lajdák jsem to dlouho přecházel bez povšimnutí. Až při stěhování domů mi vypadla z květináče, protože neměla kořeny. Bez kořenů a na plném slunci jaksi zhnědla a zfialověla. Ale záchrana se podařila, její ztráta by mě asi dost mrzela. Tu svěže zelenou si tady holt musíte domyslet.

Obr. 10. Lobivia haematantha var. viridis

A máme tu poslední varietu, o které se chci dnes zmínit – var. kuehnrichii. Typickým znakem této variety jsou opět středové trny, které mají být podle popisu hnědé až černé, zahnuté nebo esovitě prohnuté a až 6 cm dlouhé. 

Obr. 11. Lobivia haematantha var. kuehnrichii 

V literatuře byly nejčastěji vyobrazeny rostliny s trny podstatně kratšími a i ve sbírkách jsou jako var. kuehnrichii označovány rostliny krátkotrné. Tedy asi takovéto.

Obr. 12. Lobivia haematantha var. kuehnrichii

Květy byly původně popsány jako oranžové, později byla přidána barva žlutá a nakonec i červená.

Obr. 13. Lobivia haematantha var. kuehrichii

Červené květy jsou typické zejména u formy, která je u nás rozšířená pod názvem Lobivia sp. Cadu (ovšem i tato forma má květy všech barev). Je to forma s mimořádně hezkými trny.

Obr. 14. Lobivia haematantha var. kuhnrichii „sp. Cadu”

Speciálně tahle rostlina mě fascinuje i tím, že mimořádně ochotně kvete. Pod 10 květů během jara nejde. 

Obr. 15. Lobivia haematantha var. kuehnrichii „sp. Cadu” 

Jejím protipólem jsou u mě dvě kytičky ze semen WR 238a Tintin. Když je dáte vedle té předchozí sp. Cadu, tak to na stejnou varietu nevypadá, spíš by to mohly být dva druhy. Ale copak můžu zpochybňovat polní čísla W. Rausche? Ledaže by to bylo dílo nějakého záškodníka. 

Obr. 16. Lobivia haematantha var. kuehnrichii R 238

Květy jsou nicméně v pořádku, jmenovka zůstává. Kromě toho v knize Lobivia 85 W. Rausch zařadil snímek rostlin z této lokality a jsou docela podobné.

Toto jsou tedy mí zástupci variet Lobivia haematantha, kterým by se dalo říkat „hrubotrné”. Ty s jemnějšími trny si nechám na příště.

 

Související články
Lobivia ferox (11/2003)
Lobívie z mé sbírky I (12/2004)
Lobívie z mé sbírky II (01/2005)
Lobívie z mé sbírky III (02/2005)
Lobívie z mé sbírky IV (03/2005)
Lobívie z mé sbírky V (04/2005)
Lobívie z mé sbírky VI (05/2005)
Lobívie z mé sbírky VII (06/2005)

Jan Čáp, Kratonohy
E-mail: cap.jan@volny.cz
 
 

(C)

zpět