Červen ve sbírce u Pavlíčků
Letošní červen ve své druhé polovině byl pořádně horký. Snažil jsem se stínit, ale stejně se mi to všude moc nepodařilo. A tak například i některé stenokaktusy mají od přímého slunka popálená žebra, což mne hodně mrzí. Jen se podívejte, jaké vady na kráse tu vznikly.

Popálený echinofosulokaktus

Sluníčko ale uspíšilo kvetení řady dalších kaktusů. Touhle fantastickou barvou (jestlipak by ji někdo dokázal přesně pojmenovat?) vykvetl Echinocereus lloydii. Jedná se o Brackovu kytku – SB 731, který roste v texaském okresu Pecos Co. Brack ji označuje jako přírodní hybridu.

 

Echinocereus lloydii

 

E. baylei f. albispinus

Další echinocereus pochází ze semínek od Josefa Buška z Němec. Má ho pojmenovaný jako E. albispinus, je to ovšem určitě z okruhu reichenbachii – baylei, takže u něj mám jmenovku Echinocereus baylei f. albispinus. Je mrazuvzodrný, což mu jistě na kráse ještě přidává.

Echinocereus baylei f. albispinus

Turbinikarpusy jsou moc vděčné rostliny, většina z nich kvete a kvete, po celou sezónu. Trochu skoupější na květy je ovšem T subterraneus, který máte ve sbírce možná i pod rodovým jménem Gymnocactus nebo Neolloydia. Na prvním obrázku představujeme typový T. subterraneus

 

typový Turbinicarpus subterraneus

 

T. subtrerraneus var. zaragosae

a na dalším jeho varietu, T. subtrerraneus var. zaragosae, která na rozdíl od typu postrádá úzký krček, který rozděluje delší stonek od podzemní části – ztlustlého kořenu. Typová rostlina roste v husté dlouhé trávě a pokud nekvete, je jen velmi těžko k nalezení. Její dlouhé a často hodně tenké stonky jsou v trávě dokonale ukryté.

 

T. (Gymnocactus) saueri

 

Echinomastus mariposensis

Dalším turinikarpusem je tento T. (Gymnocactus) saueri, který květe několikrát za sezónu hezkým bílým květem. Pěstujeme ho raději roubovaný, i když pravokořenný vypadá rozhodně lépe.

Echinomastusy – to je kapitola sama pro sebe. Jsou to skutečné šperky mexických pouští (proč mezi ty mexické pouště nepočítat i ty v za hranicemi USA? Není to tak dlouho, co ještě k Mexiku patřily!). Dnes se podívejme na Echinomastus mariposensis, jehož krásnou lokalitu jsme mohli studovat kousek od městečka Cuatro Cienegas v Coahuila, na plochých místech v prudkých svazích v chráněné oblasti nově založeného národního parku. Čekám, že mi vykvetou také Echinomastus johnsonii var. lutescens, který roste na kopcích v širokém okolí doupěte neřesti a hazardu – Las Vegas. Mají také žluté, hodně zajímavé květy.

Turbinicarpus polaskii SB 269

Turbinicarpus polaskii SB 269 – z lokality jižně od Matehuala, z mexického státu Coahuila. To je jeden z nejznámějších turbinikarpusů – žel, se jménem, které neplatí, protože pan Backeberg opomněl uložit do herbáře holotyp (typovou rostlinu), což je jedna ze základních podmínek k tomu, aby jméno bylo platné. Chystáme se však tento holotyp sami uložit a publikováním tohoto aktu popis takzvaně validizovat. A to už proto, že manželé Polaskovi měli své kořeny v naší vlasti.

Turbinicarpus laui

Pomalu ale jistě bude galerie turbinikarpusů, o kterých se psalo v této rubrice kompletní. Pro tentokrát se podívejme na Turbinicarpus laui, který naše srdíčko potěší svým narůžovělým, dost velkým kvítkem. Tato rostlinka má svůj původ poblíž Buena Vista v mexickém státu San Luis Potosí, kde roste ve výškách nad 1100 m n.m.

Pediocactus (Pilocanthus) paradinei

Poslední kytičkou, kterou se pro tuto chvíli na měsíc rozloučíme, je Pilocanthus, nebo chcete-li Pediocactus paradinei. I tyhle skvosty jsem mohl pozorovat v přírodě, jsou to pravé miniaturky, sotva 5 cm široké, rostou v řídkém borovém lese přímo v jehličí, ze kterého často vyčnívají jen dlouhé, sklovitě bílé květy.

A tímhle obrázkem se zase na pár dnů loučím – přeju všem čtenářům krásné prázdniny a dovolené


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz