Únor u Pavlíčků
I v hluboké zimě se dějí věci. O únoru se vždy tvrdilo, že je to měsíc pro kaktusy i pro lidi nejméně příznivý. A že co z kaktusů do konce února neodešlo, to má dobré vyhlídky. Ale vejděme – a co nevidíme. Tahle Coryphanta je nějaká divná. Tak ji vezmu a prohlížím – na první pohled je požraná od pavoučka (roztoč) – a pod lupou opravdu zjišťuji, že se jen hemží drobounkými narůžovělými potvorami. No jo. Koryfanty jsou pro tyhle prevíty opravdu lahůdkou. Ti jí panečku dali, ta kytka je na odpis. A je to zároveň i signál k zevrubné prohlídce dalších kytek v okolí. Roztoči tam rozhodně jsou také, i když ještě nenapáchali tolik škody, jako na té koryfantě. A taky ano. I Turbinicarpus panarotae má vrchní bradavky postižené hnědavým zabarvením.  

Koryfanta napadená roztoči

A tak rychle rozmíchat Sumithion super, přidat lžičku Jaru a přestříknout sbírku v okolí epicentra tak, aby pokožka rostlin byla od přípravku celá mokrá. A za 10 dnů znovu, to kdyby se škůdci ještě vylíhli z vajíček, která první ošetření přetrvala ve zdraví. Kaktusy prohlížíme aspoň dvakrát za měsíc, takže změny nám utajeny nezůstanou.

Srdce plesá, další dva plody uzrávají na Lophophora koehresii, nechám je v klidu dozrát tak, aby se plody samy z vaty uvolnily. Pozor ale na myšky! Ty by mohly sežrat nejen plody, ale často z hladu okoušou i samotné lofoforky.

 

Turbinicarpus panarotae, únor 2001

 

Lophophora koehresii s plody

V únoru je čas nejen na okukování kaktusů, ale i na přepichování semenáčků z prosincových či lednových výsevů. Malé porce nejraději vysévám do čtyřek (4x4cm) květináčků, kterých se vejde přesně 12 do dózičky s průhledným víčkem (nabízíme za 7,50 Kč – viz katalog z57), tam se krásně drží vlhké mikroklima a semenáčky rostou jako z vody.

     
 

Ládík Kalaš - mladý chrudimský kaktusář

 

Dózička s výsevy

Čas od času přijde Ládik Kalaš – mladý chrudimský kaktusář, a semenáčky se zaujetím přepichuje do malých vaniček z lehké plastické hmoty (viz katalog z54) tak, že semenáčky drží zákryt jako pruské vojsko na přehlídce. Po přepíchání celý povrch výsevu přestříkne mlhou roztoku Previcur N a celý výsev ještě na pár dnů uzavře zpátky do dózičky (z57).

Aztekium hintonii - semenáčky

V únoru ale také některé kaktusy začínají kvést! Překvapila mne mladá rostlinka Krainzia (nebo také Mammillaria) longiflora – ta se vyparádila, že je radost na ní podívat. Začínají kvést i některé turbinikarpusy, třeba viz ten panarotae…

Krainzia (Mammillaria) longiflora - únor 2001

… a za měsíc zas nashledanou!


Pavel Pavlíček