Duben ve sbírce u Pavlíčků
V dubnu pokračují v kvetení mezi jinými zase turbinikarpusy, takže můžeme pokračovat v jakési minigalerii, mimoděk započaté v minulých Novinách.

Turbinicarpus valdezianus PP 195 – dříve – a vlastně dodnes, se jí říká také Pelecyphora valdeziana. Je to kupodivu docela nenáročná miniaturka, stejně jako

 

Turbinicarpus valdezianus PP 195

 

Turbinicarpus valdezianus f. abiflorusl

T. pseudopectinatus var. rubriflorus PP 218, který roste u Galeana, skoro ve městě, na obdělávané stráni mezi kameny, které sem byly nanošeny pro stavbu terasy. Ještě jeden T. valdezianus – tentokrát s čistě bílým květem.

T. pseudopectinatus var. rubriflorus PP 218

T. laui – jeden z nejsnadněji pěstovatelných kaktusů vůbec – miniaturka, která umí spoustou narůžovělých květů udělat radost každému pěstiteli.

 

Turbinicarpus laui

 

Turbinicarpus aquireanus

T. aquireanus – také on patří do rodu Gymnocactus, který někteří autoři už neuznávají.

T. macrochele var. frailensis – PP 402 byl popsán teprve nedávno, ale je to populace známá již dříve a šířená jako typový T. macrochele. Roste v okolí Matehuala a jméno dostal podle kopce jménem El Fraile.

Turbinicarpus macrochele var. frailensis PP 402, El Fraile

Turbinicarpus (nebo chcete-li Gymnocactus) subterraneus var. zaragosae KSS 91 – pochází z dílny Kunte, Slaba, Šnicer.

 

T. subterraneus var. zaragosae KSS 91

 

T. schmiedickeanus RS 262

T. schmiedickeanus RS 262 – tohle studijní číslo patří MUDr. Romanu Staníkovi, význačnému slovenskému pěstiteli a cestovateli, také vydavateli slovenského časopisu Cactaceae etc.

Turbinicarpus schmiedickeanus

T. schmiedickeanus – stará rostlina z odnože importní rostliny. Tak nevím – je to divoká rostlina (vlastně je to část divoké rostliny!) a měla by být registrována, nebo je to kulturní rostlina, protože jako samostatná vznikla vlastně v kultuře? Obávám se, že to neví ani osvícený úředník.

Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz