Prosinec ve sbírce u Pavlíčků
Za chvíli se to překulí, prodlouží se dny a začne přibývat světla, a už to bude veselejší. Ale ještě nějaký čas to s pestrostí v našich sbírkách nebude nic slavného. Ovšem pokud máme doma nějaký ten vánoční kaktus,

Vánoční kaktus - Zygocactus cv.

pak nám udělá radost – jak jinak – okolo vánoc. Ten kvítek je opravdu parádní, co říkáte?

Na okně nám také kvete Adenium obesum. To je roubované na oleandru, a květ není žádnou vzácností. Kvete totiž po celý rok, proč by tedy nekvetlo zrovna na vánoce?

 
     

A to je s kvítkama pro tentokrát všechno. Ale pozorovat a obdivovat je co stále. Oko kaktusářovo s libostí spočine na parádních trnech echinofosulokaktusu (asi brzy už začneme říkat Stenocactus, ve světě se to už docela vžilo a zřejmě je to jméno správnější, neboť bylo publikováno dříve).

Prohlížíme také semenáčky – tohle jsou asi roční astrofyta a mamilárie.

 
     

A samozřejmě vyséváme a poté bedlivě kontrolujeme stav klíčenců, aby nebyly přemokřené, nebo aby naopak nepřesychaly. Na obrázku je výsev žlutokvětých Echinocereus maritimus PP 132, které rostou v San Carlos Canyonu v severní Baja California.

 
     

A nakonec se podívejte, jak vypadá “Stavebnice”. Prodáváme ji pod katalogovým číslem Z 10, za 146,- Kč obdržíte výsevní dózu s průhledným víčkem, 12 porcí snadno pěstovatelných porcí semen, 12 květináčků 4x4 cm a výsevní substrát. Potom i malé dítě umí nasypat substrát do květináčků, na povrch substrátu vysypat semínka a nechat substrát nasytit vodou – pak už jen položit na okenní parapet a čekat ... až to všechno shodí kočka. Ale jestli kočku nemáte, pak do týdne se budou květináčky zelenat malými trnitými kuličkami ...


Pavel Pavlíček