Expedice Utah 2015 (13)

Na první říjnový víkend jsme si naplánovali výlet do Arizony na nejslavnější národní park světa – Grand Canyon. Z mnoha důvodů jsme se rozhodli pro severní část (North Rim). Z našeho výchozího místa byl blíže, je méně turisticky navštěvován a podle mnoha přátel je dokonce hezčí. Na cestu jsme se vydali v pátek odpoledne a pozdě v noci jsme zastavili severně od Kanab (Utah), kde jsme přespali v autě. Ráno jsme popojeli do okolí vesnice Fredonia (Arizona), kde jsme se pokusili najít slavné rostliny Utahia sileri. Navigace a informace o lokalitách nás však dovedli jen k soukromým pozemkům. Tento můj malý cíl tedy nebyl dosažen. Pokračovali jsme přes Jacob Lake směr North Rim. Zde bylo opravdu jen pár lidí, na většině vyhlídek jsme byli sami a v klidu si užívali neskutečných rozměrů koryta řeky Colorado.

Obr. 1 – North Rim, Grand Canyon National Park.

Cestou zpět jsme zastavili severně od Jacob Lake. Hned u silnice jsme mezi pelyňky a jalovci nalezli mnoho krásných eskobárií (PS29). Samozřejmě zde rostly i opuncie.

Obr. 2 – Lokalita eskobárií (PS29) severně od Jacob Lake,
Coconino County, Arizona.

Vyskytovalo se zde nepřeberné množství různě velkých rostlin, některé byly poškozeny lidskou činností, ale přesto na mnoha z nich byly charakteristické plody plné drobných hnědých semen.

Obr. 3 – Detail dospělé rostliny, severně od Jacob Lake, Coconino County, Arizona.

Ale jak to u tohoto druhu bývá, nejhezčí jsou ty nejmenší či nejmladší kousky.
 

Obr. 4 – Drobná eskobárie severně od Jacob Lake, Coconino County, Arizona.

Po tomto úspěchu jsme pokračovali na sever až ke křížení se silnicí číslo 12, která prochází neuvěřitelně rozlehlou a krásnou oblastí. Začíná územím zvaným Red Canyon, poté pokračuje kolem Bryce Canyon National Park a skrz Grand Staircase-Escalante National Monument. Území je velké jako jedna desetina rozlohy České republiky a je plné různých geologických a obecně přírodních krás.
 

Obr. 5 – Opuncie s plody nedaleko Bryce Canyon National Park. 

Silnice číslo 12 je lemována spousty krásných vyhlídek, státních parků a oblastí pro rekreaci.

Obr. 6 – Pohled z vyhlídky do nekonečné krajiny
Grand Staircase-Escalante National Monument. 

Zastavili jsme se například ve státním parku plného zkamenělých stromů, kde kolem vstupu ležely zachovalé celé kmeny. Projížděli jsme i vesnicí Boulder, v jejímž okolí jsme již mnohokrát cestovali. Zbarvení celé krajiny bylo opět jiné, proti první návštěvě bez listí na stromech, jarnímu zbarvení čerstvých listů až po letní tmavou zeleň. Nyní šlo o barevný podzim.
 

Obr. 7 – Podzimní zbarvení osik, Boulder Mountains, Utah.

Jen o těchto stromech by šlo napsat celou knihu. Jde o Populus tremuloides, topol osikovitý, nejstarší a nejtěžší suchozemský organismus na této planetě. Hmotnost exempláře rostoucího nedaleko se odhaduje na 6 miliónů kilogramů a stáří na 80 tisíc let. Noc jsme strávili v našem oblíbeném kempu Singletree, tentokrát byl již v režimu zimního provozu, bez placení, obsluhy a pitné vody. Byl ale také bez lidí, což nás potěšilo. Místní pediáky, rostoucí přímo v kempu, jsme zkontrolovali a museli jsme konstatovat, že jejich hydratace byla na vysoké úrovni.

V neděli ráno jsme se zastavili opět v oblasti kolem vesnice Notom. Tentokrát jsme již jeli na jistotu, ostatně jako pokaždé. Opravdu jsme našli oblast, kde půda byla pokryta kamínky ve tvaru mušliček. Po hodině hledání jsme však nalezli jediný pediokaktus a jediný sklerokaktus. Eroze značně ničí celé území.

Obr. 8 – Mrtvolka Sclerocactus wrightii, nedaleko Notom, Wayne County, Utah.

Prošli jsme celkem velké území v okolí a nalezli jsme jen velmi málo živých rostlin.

Obr. 9 – Opuncie na lokalitě Pediocactus winkleri, Wayne County, Utah.

Stejně jako na našich minulých cestách v bližším či širším okolí, nalezli jsme mnoho mrtvolek, především sklerokaktusů.
 

Obr. 10 – Jediné dvě živé rostliny široko daleko.

Ovšem krásu pediokaktusu jsme přeci jenom mohli vychutnat.

Obr. 11 – Detail rostliny Pediocactus winkleri,
nedaleko Notom, Wayne County, Utah.

Utah 2015-1 | Utah 2015-2 | Utah 2015-3 | Utah 2015-4 | Utah 2015-5
Utah 2015-6 | Utah 2015-7 | Utah 2015-8 | Utah 2015-9 | Utah 2015-10
 Utah 2015-11 | Utah 2015-12

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630