Expedice Utah 2015 (3)

V pátek 20. března jsme cestovali na jihozápad státu Utah, kde jsme během víkendu chtěli navštívit Národní parky Zion a Bryce, s nocováním ve Státních parcích Sand Hollow a Kodachrome. Cestou ze Salt Lake City jsme jeli na jih po dálnici číslo 15. První zastávka byla na severu Národního parku Zion v části zvané Kolob Canyon. Zde jsme viděli pouze opuncie, pravděpodobně dva druhy.

Obr. 1 – Sníh a opuncie z oblasti Kolob Canyon v Národním parku Zion.

Druhý den jsme jeli ze Státního parku Sand Hollow k jižní části Národního parku Zion po silnici číslo 9 až do vesnice Springdale, kde jsme cestou viděli velké množství opuncií a echinocereusů. V samotném Národním parku rostly kaktusy především na ostrůvcích u křižovatek, jen jediný jsme viděli v přírodě u cesty. Zde bych rád zdůraznil, že jsme byli v časové tísni a na detailnější průzkum okolí nebyl čas. Po přejezdu na nocoviště ve Státním parku Kodachrome jsme viděli až echinocereus u vstupní brány do parku, kde byl uměle zasazen.

Obr. 2 –  Echinocereus u recepce Státního parku Kodachrome.

O týden později, tedy poslední sobotu v březnu, jsem navštívil pohoří Silver Island Mountains v Tooele County, Utah. S kolegou z práce jsme chtěli absolvovat výšlap na Graham Peak (2305 m). Moje kaktusářská představa se značně lišila od reality. Očekával jsem dosud neobjevenou kaktusovou vegetaci s různým druhovým zastoupením a měnící se s přibývající nadmořskou výškou. Vše začalo nadějně, kdy jsme během chvilky dorazili na úpatí pohoří a našli jsme první opuncie.

Obr. 3 – Opuncie ze svahu Silver Island Mountains.

Opuncie jsem považoval za dobré znamení, ale to bylo z kaktusů na tomto pohoří opravdu všechno. Po třech hodinách jsme stále nebyli na vrcholu a tak jsme se rozhodli jít zpět, výhled byl úchvatný, sluníčko svítilo a foukal mírný vítr.

Obr. 4 – Pohled z hřebenu pod Graham Peak.

Cestu zpět jsme si trochu zkrátili a u auta jsme byli za dvě a půl hodiny. Podcenili jsme sílu sluníčka a tak jsme byli dost spálení. Poté jsme přejeli k solné pláni Bonneville Salt Flats (1286 m) a koukali se zpět k pohoří a vrcholu Graham Peak. Až teď jsme si uvědomili náš výkon. Ten kopec je opravdu vysoký.

Obr. 5 – Pohled ze solné pláně zpět k horám.

Jako náš poslední výlet jsme na ten den naplánovali návštěvu lokality, kterou mi ukázal místní botanik Blake na konci února. Chtěl jsem zkontrolovat přítomnost poupat na rostlinách a především ukázat nějaké kaktusy kolegovi z práce. Jako nekaktusář byl trochu zklamán, že jsme toho moc neviděli. Tato lokalita byla jistota, našli jsme Echinocereus engelmannii, Escobaria vivipara a Opuntia erinacea. Rostliny byly napité a zatím bez viditelných náznaků poupat.

Obr. 6 – Echinocereus z hor v Elko County v Nevadě.

Lokalita je to velmi krásná, jsou zde na malém území koncentrovány nejen všechny místní druhy ale i hustota populace je vysoká.

Obr. 7 – Množství rostlin je na místní poměry opravdu neobvykle velké.

První víkend v dubnu jsme jeli na výlet se skupinou lidí, se kterými pracuji. Hlavní aktivitou bylo boulderování v oblasti San Rafael Swell s možností navštívit naleziště Cleveland-Lloyd Dinosaur Quarry. Přímo v místě našeho sportovního vyžití rostly opuncie, sklerokaktusy a echinocereusy.

Obr. 8 –  Echinocereus v popředí, boulderování o kousek dál.

Na noc jsme se přesunuli k nocovišti nedaleko krásné vyhlídky Wedge Overlook. Toto místo je kaktusářskému světu známo především výskytem rostlin Pediocactus despainii. Po mrazivé noci jsme se věnovali hledání této nádherné rostliny. V tomto období by měla být šance pro nalezení nejvyšší, protože jsou rostliny napité, nad terénem, někdy s poupaty a později i s květy. Mezi klasickou kaktusovou vegetací, skládající se z opuncií, echinocerusů a sklerokaktusů, jsme opravdu pediokaktusy s poupaty našli.

Obr. 9 – Jedna z prvních rostlin, co jsme dopoledne našli.

Bylo kolem desáté hodiny a velikost některých poupat mi napovídala, že by se z krásného dne mohl stát nádherný. Rozhodli jsme se tedy pro prohlídku petroglyfů (datovaných do období před Kristem) v nedalekém údolí a návrat zpět na lokalitu. A sen se stal skutečností.

Obr. 10 – Květy kaktusů vždy potěší, ale tomto případě dvojnásob.

Spokojenost nabyla vrchu a tak byl čas vyrazit směrem do Salt Lake City. Cestou jsem ještě chtěl zkontrolovat další lokalitu pediokaktusů dle GPS, ale našli jsme pouze klasické kaktusové složení. Tentokrát však vše ve velikosti o číslo větší než jinde. Obří trsy echinocereusů a početná populace sklerokaktusů.

Obr. 11 – Největší sklerokaktus toho dne, u něj kravský exkrement
a v dáli kemp s karavany.

Dalších pár týdnů za velkou louží se z kaktusového hlediska povedlo a už se těším, až začnou kvést echinocereusy. Na závěr musím poděkovat své ženě za trpělivost a pochopení a kolegovi z Malajsie za poskytnutí fotografií.

Utah 2015 (1) | Utah 2015 (2)

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630