Expedice Utah 2015 (2)

Moje situace v oblasti studia kaktusů se razantně změnila s pořízením vlastního vozu. Samotné hledání a nákup auta by byl na dlouhé vyprávění, ale nastalé výhody daly lehce zapomenout dobám bez něj. Protože jsem v Salt Lake City se svojí ženou Annou, byla i ona zatažena do mého bláznivého hledání lokalit kaktusů a musím přiznat, že to zvládá velmi statečně a nalézání jednotlivých rostlin ji jde mnohem lépe než mně.

Obr. 1 – Zachumelený pohled z prvního kopce směrem k našemu autu.

Náš první společný výlet vedl na lokalitu, která mi byla doporučena velkým znalcem amerických kaktusů Zlatkem Janebou. Vedla do hor v Utah County jižně od města Salt Lake City. Byl poslední únorový víkend, bylo zataženo a chumelilo. Počasí nám tedy moc nepřálo a tak jsme výlet zkrátili jen na dvě velmi krátké vycházky. Na té první se mi od pohledu moc nelíbilo, příliš kaktusově se mi místní krajina nezdála. Během jara bych tam očekával příliš mnoho zeleného porostu, který by určitě znemožňoval růst kaktusů.

Obr. 2 – První nalezená rostlina v Utah County.

Přejeli jsme tedy o několik mil dál, kde již kolem silnice vystupovaly malé skalky a i dále od ní byl terén více skalnatý. Auto jsme tedy nechali na kraji silnice a vydali se do přírody. Hned na prvním kameni u silnice jsme byli úspěšní. Krásné echinocereusy a opuncie. Hned na kraji bylo větší množství rostlin v perfektní kondici. Šli jsme tedy i dále od silnice a já jsem si připadal jak v ráji. Sice mrzlo a chumelilo, ale počet a stav rostlin byly úchvatné.

Rozhodli jsme se tedy zkusit štěstí i na vyšších místech dále od silnice. Tam nás cestou potkalo nemilé překvapení. Byla zde dost necitelným způsobem provedena skrývka povrchu, která zasáhla i největší trs echinocereusu, který jsme ten den viděli. Buldozer srovnal veškerý porost do stavu měsíční krajiny.

Obr. 3 – Ochrana kaktusů po americku.

O týden později jsme se již vydali více do světa. Dva dny jsme strávili v okolí města Moab, především v národních parcích Arches a Canyonlands. Hned první den jsme viděli opět krásné echinocereusy. Doprovodnou vegetací byly opuncie.

Obr. 4 – Echinocereus v národním parku Arches.

Náš program byl velmi plný a tak jsme se ten den nedostali na více potencionálních lokalit kaktusovitých rostlin. Až druhý den jsme se vydali i na známou lokalitu kousek za městem Moab. Po krátké procházce jsme opravdu narazili na první opuncie. Nejsem jejich znalcem, ale viděli jsme minimálně tři různé velikosti a charaktery otrnění. O pár metrů dále již byly také echinocereusy s malými poupaty.

Obr. 5 – Trs echinocereusu s poupaty na lokalitě Moab.

Především jsme zde však našli můj první americký sklerokaktus. Bylo zde opravdu velké množství rostlin v perfektní kondici a se zbytky loňských plodů se semeny. Většina z nich byla s otrněním ve dvou barvách. Našli jsme však i rostlinu s čistě bílými trny, která byla opravdu nádherná. U její báze jsme si dokonce všimli velmi malého semenáčku (jen pár milimetrů).

 

Obr. 6 – Otrnění sklerokaktusu
s tmavými středovými trny.

 

Obr. 7 – Sklerokaktus
se světlým otrněním.

O týden později jsme zvolili jen kratší jednodenní vyjížďku do hor východně od Salt Lake City. Byli jsme z předchozího týdne příliš unaveni na víkendový pobyt. Po dvou hodinách jízdy jsme dorazili do Duchesne County. Na předem vybraných lokalitách jsme žádné kaktusy nenašli a to ze dvou důvodů. Prvním je nemožnost přístupu přes soukromé pozemky a druhým je zřetelná chyba v mém odhadu terénu. Přesto jsme byli částečně úspěšní, na dvou lokalitách s výskytem opuncií jsme našli vždy po jedné rostlině echinocereusu ve velmi špatném stavu.

Obr. 8 – Echinocereus z Duchesne County.

V tomto kraji jsme moc času nestrávili, ale podle intenzity pastevectví a vzhledu erodované půdy se místní květeně do budoucna moc dařit nebude. S vlastním autem je pohled na svět hned veselejší a další výlety za kaktusy jsou již v plánu. Rád bych proto oslovil všechny kaktusáře, kteří se v této části USA pohybovali. Budu vděčný za každou radu, kam bych se mohl za kaktusy podívat.

Expedice Utah 2015 (1)

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630