Expedice Utah 2015 (1)

Před více jak třemi měsíci mě moje práce zavedla do USA, konkrétně do města Salt Lake City, ve státě Utah. Už v Čechách jsem si představoval, jak budu víkendy trávit v přírodě a možná tam potkám i nějaké ty pichlavé kytičky. Sice to díky ročnímu období a velké spoustě jiných starostí trvalo déle, než jsem čekal, ale přeci jenom už mohu říci, že jsem viděl kaktusy v americké přírodě.

Obr. 1 – Typická krajina severovýchodu Nevady, kde jsme hledali kaktusy.

Již po svém příjezdu do Ameriky jsem hledal někoho s podobným zájmem a brzy se mi to podařilo. Našel jsem studenta místní univerzity, který se zabývá botanikou obecně, ale jeho velkou zálibou jsou i kaktusy. U nich studuje počet chromozomů a snaží se je tímto způsobem třídit. Dlouhou dobu jsme řešili vhodný termín na jednodenní výlet směrem na západ od Salt Lake City, do hor v Elko County, ve státě Nevada.

Vyjeli jsme z města časně ráno po dálnici číslo 80. Ve státě Nevada jsme odbočili na prašnou cestu směrem k horám, kde jsme strávili celý den, ať už krátkými obchůzkami kolem auta nebo i delšími výlety na svahy příkrých kopců. Ze zástupců kaktusovitých jsme předpokládali výskyt Escobaria vivipara, Echinocereus engelmannii, Pediocactus simpsonnii, Sclerocactus pubispinus a řadu zástupců rodu Opuntia.

Obr. 2 – Trochu netypická Opuntia erinacea ve velmi dobré kondici.

Hned první zastávka na nevysoký kopec vedle cesty byla velmi úspěšná. Jako první jsme viděli Opuntia erinacea. Variabilitou těchto rostlin jsem byl velmi překvapen, od hustě otrněných až po naprosto odlišné rostliny, s jen několika málo trny v areole.

Obr. 3 – A takto by snad místní opuncie měly vypadat.

Po dalších pár krocích jsme narazili na několik eskobarií. Dle místních znalců by se v těchto místech neměly vyskytovat, takže jsme měli patřičnou radost. Dokonce se v těchto rostlinách vyskytovaly loňské plody plné semen.

 

Obr. 4 – Naše první eskobarie
a pohled do krajiny.

 

Obr. 5 – Místní borovice, které rostou
jehlice na větvích jednotlivě

Další zastávka byl delší výšlap až na úpatí hor, zde však rostly jen borovice a jalovce. I výskyt opuncií byl dost řídký. Po této náročné cestě jsme opět více popojížděli autem a zastavovali jen u viditelně nadějných míst s předpokládaným růstem rostlin našeho zájmu.

Obr. 6 – Detail na rostlinu Escobaria vivipara v obvyklé velikosti
(průměr kolem 7 cm) na dané lokalitě.

Až později se naše zastávky staly úspěšnými. Našli jsme především echinocereusy, jejichž množství brzy překonalo počet ostatních kaktusů, které jsme za celý den viděli.

Obr. 7 – Takovéto trsy Echinocereus engelmannii byly nejvíce obvyklé.

Tato lokalita je jednou z nejsevernějších u tohoto druhu. Byly zde trsy s mnoha hlavami i jednotlivé rostliny různých velikostí, včetně mladých. Variabilita otrnění také brala dech.

Obr. 8 – Mladší rostlina s tmavším otrněním.

Od téměř albinotických kusů, přes světle žluté, hnědé a zlatavé odstíny, až po tmavě hnědé, fialové a skoro do černa.

Obr. 9 – Trochu neučesaná žlutotrná rostlina s kratšími trny.

Charakter otrnění se lišil neméně, s velmi výrazným středovým trnem, velmi hustě otrněné kusy, s trny rovnými, ohnutými až po exemplář na poslední fotografii, který vypadal jak blízký příbuzný Parodia maxima.

Obr. 10 – Tak tohle by doma chtěl mít asi každý.

Kdybych měl hodnotit svůj první výlet za kaktusy do přírody, tak nemohu jinak, než kladně. Sice jsem viděl velké množství invazivních trav a divokých koní, které viditelně ničí místní přírodu, ale taky jsem studoval spoustu krásných rostlin a nasbíral nemalé zkušenosti, jak se hledají kaktusy v Americe.

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630