Expedice Utah 2015 (9)


V sobotu 27. 6. jsme jeli jen na otočku k Mirror Lake, což je velmi oblíbené místo jednodenních výletů snad celého města Salt Lake City. V sedle nad jezerem se jede po silnici téměř ve 3500 metrech nad mořem, což krásně sníží teplotu a změní charakter počasí na vysloveně horský. Po příjezdu k jezeru nás zastihla chumelenice a opět slunečné počasí.

Obr. 1 – První zástupce sukulentní flóry z pohoří Uinta, Summit County, Utah 

Cestou jsme udělali průzkum kaktusově vhodných míst, ale našel jsem pouze dva sukulentní druhy, z mého laického pohledu zástupci rodu Sedum.

Obr. 2 – Sukulent z pohoří Uinta, Summit County, Utah.

Druhého zástupce jsme našli o pár kilometrů níže. Velmi podobnou rostlinu jsme pozorovali také v pohoří Wasatch nedaleko Salt Lake City.

 

Obr. 3 –  Opuncie z pomezí Wasatch
a Summit County, Utah.

 

Obr. 4 – Pohled na skalku s několika
rostlinami, mezi Wasatch a Summit
County, Utah.

Mezi městečky Kamas a Park City jsme u silnice viděli kvetoucí opuncie. A protože je Park City známým lyžařským střediskem, věřím, že tyto rostliny by dobře rostly i v české kotlině. Barevnost květů se opět neřídila žádnými pravidly, od těch nejsvětlejších žlutých odstínů až po tmavě fialové.

Další víkend jsme jeli na dlouhý výlet za našimi přáteli do Calgary v Kanadě. Cestou tam jsme dvě noci strávili v blízkosti Glacier National Park v Montaně. Z kaktusového hlediska jsme neviděli nic, ale kdybyste cestovali po dálnici číslo 15, určitě se zastavte v horách na sever od města Helena. Tam jsme i za jízdy viděli velké množství juk. Druhé místo k dalšímu průzkumu se nachází jižně od města Butte, kde podél dálnice kvetly opuncie.

V neděli 12. 7. jsme opět vyrazili na jednodenní výlet na jih od Salt Lake City. V herbářích jsem našel dvě lokality, které jsem chtěl ověřit. První byla západně od městečka Nephi. Po krátké procházce jsme našli první opuncie.

Obr. 5 – Opuncie s plody západně od Nephi, Juab County, Utah.

Netrvalo to dlouho a našli jsme i první pediokaktusy. Nebyly nikterak výjimečné, ale důvěryhodnost herbářových dat mě velmi potěšila.

Obr. 6 – Pediocactus simpsonii, západně od Nephi, Juab County, Utah.

Poté jsme přejeli na již dříve zmíněnou lokalitu u vesnice Eureka. Kvetoucí rostliny jsme již fotili a tak jsme se chtěli přesvědčit, jak rostliny vypadají uprostřed léta. O pár kilometrů dále jsme provedli stejné porovnání na zástupcích rodu Echinocereus. Rostliny byly mírně seschlé, ale stále v růstu a dobré kondici.

 

Obr. 7 – Lokalita s pediokaktusem (PS12)
u Eureka, Utah County, Utah.

 

Obr. 8 – Echinocereus u Eureka,
Utah County, Utah. 

Posledním zastavením měla být opět lokalita z herbáře. Ta je na vrcholu pohoří západně od Utah Lake, ale pro naše auto to byl příliš náročný terén. Možná někdy příště.

Utah 2015-1 | Utah 2015-2 | Utah 2015-3 | Utah 2015-4
Utah 2015-5 | Utah 2015-6 | Utah 2015-7 | Utah 2015-8

 

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630