Expedice Utah 2015 (6)

Celý květen byl letos na místní poměry velmi deštivý a tak jsme byli nuceni omezit cestování. Náš další výlet byl tedy jednodenní a uskutečnil se až v sobotu 23. 5. Vydali jsme se jako již před mnoha týdny na východ od Salt Lake City do Duchesne County, tentokrát však lépe teoreticky vybaveni. Nejdříve jsme bloudili východně od města Duchesne, kde měly růst pediokaktusy a sklerokaktusy, ale nepodařilo se nám je nalézt. Za to severně od města, kam jsme se dostali úplnou náhodou, jsme byli nadmíru úspěšní. Na první zastávce jsme viděli sklerokaktusy s poupaty a i prvními květy.

 

Obr. 1 – Sklerokaktus rostoucí
severně od města Duchesne,
Duchesne County, Utah.

 

Obr. 2 – Pediokaktus z lokality
na sever od Duchesne,
Duchesne County, Utah.

Dále zde rostly klasické opuncie a echinocereusy z okruhu triglochidiatus. Tento úspěch nás navnadil k dalším zastávkám v tomto, z našeho pohledu, neprobádaném území. Po pár mílích jsme opět zastavili a hledali další sklerokaktusy. K našemu překvapení zde bylo naprosto odlišné složení rostlin kaktusů, i když se pískovcové skály vůbec nezměnili. Žádné echinocereusy ani sklerokaktusy jsme nenašli. Za to nás překvapily kvetoucí rostliny Pediocactus simpsonii.

Bylo zde opravdu velké množství rostlin různé velikosti, od semenáčků několik měsíců starých až po staré rostliny s květy a nezralými plody. Častou doprovodnou vegetací tohoto pediokaktusu je moje oblíbená Opuntia fragilis, což by mohly být i opuncie na této lokalitě.

 

Obr. 3 – Drobná opuncie
ze stejné lokality.
 

 

Obr. 4 – Pediokaktus z hor severně
od vesnice Hanna,
Duchesne County, Utah. 

Jednotlivé články se na rostlině oddělovaly již lehkým dotekem, což podporuje mé zařazení těchto opuncií. Poslední zastávka podél této cesty byla opět o pár mil dále. Představoval jsem si místo, kde budou všechny druhy najednou a v květu. Ale jak to tak v životě bývá, realita byla odlišná. Našel jsem pouze pár placatých opuncií a jeden velmi malý echinocereus.

Poté jsme přejeli až do hor Ashley National Forest, kde jsme hledali pediokaktusy. Trochu jsme tam bloudili a prohlíželi si místa vhodná na letní kempování, až se stane život v přehřátém městě těžko snesitelným. Když jsme se rozhodli vše vzdát a nechat kaktusy na pokoji, zahlédl jsem vedle silnice červeně kvetoucí rostlinu zvanou Indian Paintbrush (rod Castilleja). Ta pro mě byla vždy známkou velmi suchého prostředí a doprovodnou vegetací kaktusů. A po pár metrech jsme opravdu několik rostlin našli.

Obr. 5 – Opuncie z úpatí Silver Range Mountains, Tooele County, Utah.

Oproti předešlé lokalitě byly tyto rostliny velmi malé a ploché, žádná z nich neměla známky poupat ani květů, což pravděpodobně svědčí o velmi extrémních podmínkách panujících v těchto horách. Toto dokazovaly i rostlinky drobné opuncie, pravděpodobně opět fragilisky, které byly červené od slunce a velmi seschlé.

V pondělí 25. 5. 2015 jsme vzhledem k nepřízni počasí vyrazili jen na otočku na západ od Salt Lake City. Nejdříve jsme zastavili u solných plání ve Státním parku Boneville Salt Flats, kde bylo po květnovém deštivém počasí nezvykle velké množství vody. V srpnu a září se na místní dráze pravidelně konají rychlostní závody speciálních vozidel. Poté jsme přejeli na východní část pohoří Silver Range, které ohraničuje solnou pláň. Zde jsme udělali krátkou procházku a nalezli podél cesty opuncie se žlutými a růžovo-fialovými květy.

Obr. 5 – Opuncie ze stejné lokality s odlišnou barvou květu.

Opravdu si netroufám odhadovat, jaký je příbuzenský vztah těchto rostlin, a budu velmi rád, když mi někdo poradí.

Po načerpání benzínu ve městě Wendover jsme jeli na mé oblíbené místo s echinocereusy, které jsem již navštívil s botanikem Blakem a kolegou Zhesenem. Nyní jsem chtěl obejít celý kopec a porozhlédnout se i po ostatních kaktusovitých rostlinách. Z minulých návštěv jsem na tomto konkrétním místě našel jen pár eskobarií. Tentokrát se nám s Ájou podařilo najít dokonce Sclerocactus pubispinus s poupaty.

Obr. 7 – Sklerokaktus z Elko County v Nevadě.

Po prozkoumání širšího okolí jsme společně našli mnoho Escobaria vivipara (PS07), některé i s poupaty. Opravdovým vrcholem tohoto dne však byly vedle kvetoucích opuncií především kvetoucí Echinocereus engelmannii. Vše bylo zatím na začátku, ale již první květy celou lokalitu nádherně oživily.

 

Obr. 8 – Eskobárie ze stejné lokality
v Nevadě.

 

Obr. 9 –  Kvetoucí echinocereus,
Elko County, Nevada.

Kopec jsme nakonec neobešli celý, ale našli jsme vše, co jsme chtěli. Příště půjdeme ještě dál a třeba najdeme i mé oblíbené pediokaktusy.

Utah 2015-1 | Utah 2015-2 | Utah 2015-3 | Utah 2015-4 | Utah 2015-5

 

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630