Expedice Utah 2015 (10)


Od pátku 17. 7. 2015 jsme měli zamluveny dvě noci v kempu Aspen kousek od vesnice Hanna na západě Duchesne County. Ten den jsme jen stihli dojet do kempu a v klidu povečeřet, ale plán na sobotu byl vcelku jasný. Navštívit lokality, které jsme úspěšně navštívili na jaře, a zkusit najít i nějaké nové. První lokalitu mi doporučil Zdeněk Vaško, je hned u silnice číslo 40 u vesnice Fruitland a celkem bez problémů jsme ji našli. Jenže se nachází na soukromém pozemku, což nám sdělila cedule na příjezdové cestě.

Další lokalitu jsem si našel přes herbářové informace na internetu, byla na půl cesty do Duchesne po silnici 40. Situace se zde opakovala, opět jsme byli na správném místě, ale zase zde byla informace o soukromém vlastnictví.

Obr. 1 – Sklerokaktus dané lokality (PS13), asi největší
exemplář z našich všech cest

Tento neúspěch nás trochu rozladil, ale vytrvali jsme. U přehrady Starvation State Park na západ od Duchesne jsme zastavili u silnice, protože jsem z auta zahlédl juky. Ihned u silnice však byl plot, který zakazoval vstup do rezervace indiánů Ute. Prošli jsme se tedy jen podél silnice k jukám. Celý prostor byl velmi znečištěn, plný různých odpadků. Po chvilce jsme ale přeci jenom byli úspěšní. Nalezli jsme opuncie a především sklerokaktusy (PS13).

Obr. 2 – Juky z lokality nedaleko Starvation State Park, Duchesne County 

Z města Duchesne jsme dále pokračovali na sever po silnici číslo 87 a dále na západ po silnici 35. Po chvilce jsme hned vedle silnice viděli sklerokaktusy (PS14). Auto jsme zaparkovali o kousek dál a vydali se na detailnější prohlídku okolí. Množství sklerokaktusů z okruhu parviflorus bylo dechberoucí, šlo by určitě odhadnout na desítky kusů a na všech větších bylo vždy několik plodů plných semen.  

 

Obr. 3 – Sklerokaktus (PS14) severně
od Duchesne, Duchesne County

 

Obr. 4 – Detail rostliny
 

Obešli jsme celý kopeček a na jeho vrcholu a opačné straně jsme našli echinocereusy (PS15).

Obr. 5 – Echinocereus (PS15) severně od Duchesne,
Duchesne County.

Jejich množství se blížilo i několika kusům na jednom metru čtverečním a na spoustě z nich byly i plody. Na jedné skalce dokonce rostly v těsné blízkosti echinocereusy, opuncie i sklerokaktusy. Dokonce jsme zde našli i dva pediokaktusy, čímž se tato lokalita stala druhově nejbohatší při našich cestách v severní polovině Utahu.

 

Obr. 6 – Skalka s množstvím
echinocereusů a sklerokaktusů

 

Obr. 7 – Pediokaktus severně od
Duchesne, Duchesne County  

Celé naše cestování přerušila na krátký okamžik průtrž mračen. Bylo slunečno a kolem 25 stupňů Celsia, když přišly mraky a strhla se bouřka. Neumím si představit podobnou situaci v kultuře, tam kdyby přes léto zapršelo do sbírky skleráků, to by asi dobře nedopadlo. Bude to třeba vyzkoušet.

Obr. 8 – Sklerokaktus (PS16) východně od Tabiona, Duchesne County

Další lokalita byla o pár kilometrů dál, přesně v místech, kde jsme před dvěma měsíci fotili kvetoucí parviflorusy. Tentokrát na nich byly plody a rostliny seděly v přeschlém písku. Nedaleké pole bylo intenzivně zavlažováno, aby na něm vůbec něco vyrostlo. O dalších několik kilometrů na západ jsme zastavili na lokalitě pediokaktusů a nalezli jsme zde i trochu zvláštní trs. Ale většina rostlin nevykazovala žádnou odlišnost od klasických pediokaktusů v celém Utahu.

Obr. 9 – Pediokaktus (PS17) východně od Tabiona, Duchesne County

Na této lokalitě jsem si tentokrát všiml také odlišnosti dvou trsů opuncií. Ta první byla drobnější, články se oddělovali velmi snadno, byla bez plodů a celkově se zdála méně otrněná. Zařadil bych ji do okruhu fragilis.

Obr. 10 – Opuntia aff. fragilis východně od Tabiona, Duchesne County

Ta druhá opuncie byla celkově o trochu větší, s výraznějším otrněním, téměř neodělitelnými články a především nezralými plody. Zda šlo jen o variabilitu na dané lokalitě nebo o dva druhy si netroufám odhadovat.

Obr. 11 – Opuntia sp. s plody, východně od Tabiona, Duchesne County

Posledním navštíveným územím byly lesy severozápadně od vesnice Hanna, vše nedaleko našeho kempu Aspen. Ještě večer jsem se šel podívat na nedalekou skalku a našel jsem mnoho rostlin po obou stranách cesty.

Obr. 12 – Pediokaktus (PS18), Aspen Campground,
Duchesne County

Druhý den jsme prošli i širší okolí a dokonce jsme našli kaktus v květu. Byla jím opuncie, která vypadala velmi podobně jako ta s plody z lokality u Tabiona. Opět větší články, hůře oddělitelné a s intenzivnějším otrněním.

Obr. 13 – Opuntia sp. v květu, západně od Hanna, Duchesne County

Bylo velmi krásné počasí, příjemně teplo a mírný vítr. Ne to nedýchatelné vedro a bezvětří, které panovalo ve městě. Navíc jsme byli velmi úspěšní v hledání kaktusů a nepotkali nás žádné nesnáze. Víkend se povedl.

Obr. 14 – Lokalita pediokaktusů, západně od Hanna,
Duchesne County

Utah 2015-1 | Utah 2015-2 | Utah 2015-3 | Utah 2015-4 | Utah 2015-5
Utah 2015-6 | Utah 2015-7 | Utah 2015-8 | Utah 2015-9

 

zpět

Text a foto:
Petr Šimon
shimon(zav)seznam(tecka)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630