Baja California 2008 všemi směry (15)

z deníku Vládi Šamalíka

16. den – 6. 3. 2008
Po včerejší euforii u ohně se probouzíme kupodivu docela svěží. V blízkém okolí se vyskytuje například námi dosud nespatřená Mammillaria petrophila, jejíž na dolno- kalifornské poměry docela velké ploché tmavě zelené disky jsou ještě dost zataženy do země, ale některé už ukazují špičky poupat.

Mammillaria petrophila

Tím, že se odsud vydáváme na sever, opouštíme rovněž oblast výskytu krásné Mammillaria schumannii, která zde roste soliterně a už poměrně řídce.

Mammillaria schumannii

Ani Ibervillea sonorae netvoří přímo koberce, jen tu a tam vylézá z písku její zvrásněný kaudex jako nějaký prehistorický ještěr.

Ibervillea sonorae

Spěcháme na La Paz, tankujeme. Pokračujeme po MXC1a v Ciudad Constitución pořizujeme v již vyzkoušeném supermercadu zásoby. Kousek za městem odbočujeme směrem západním v naději nalézt Machaerocereus eruca. Tento je však buď dobře ukryt, nebo vůbec docela jinde. Odškodněni jsme alespoň populací ferokaktusů jevících znaky Ferocactus peninsulae i Ferocactus townsendianus. Alibisticky budiž tedy prohlášeno, že se jedná o Ferocactus santa-maria, jak některé autority tuto hezkou rostlinu zmiňují. Do oblasti jeho avizovaného výskytu popravdě zapadá i místo, kde jej obdivujeme.

Ferocactus santa-maria. Specialisté odpustí…

Odškodňujeme se také Mammillaria dioica, tentokrát sporadicky kvetoucí drobnějšími bělavými květy s výrazně žlutozelenou bliznou.

Mammillaria dioica

Vracíme se na MXC1, ale za Francisco Villa ji opět opouštíme po prašné cestě do kopců. V horském údolí oáza plná vzrostlých palem signalizuje sladkou vodu, a tudíž i osídlení.

Oáza hlásí sladkou vodu

Projíždíme městečkem kdysi vzniklým kolem proslulé misie San José de Comondú, nyní je však většina výstavných domů v rozvalinách, ale tu a tam se objevují náznaky oživení v podobě prostých baráků současných obyvatel. Belháme se po právě obnovované přístupové cestě, až se objevuje komplex bývalé misie, jedné z nejstarších v Dolní Kalifornii. Vlastně z ní také mnoho nezbylo, ale stále je považována za významné poutní místo. Parta opilých zedníků dává alespoň trochu dohromady misijní kostel, který navenek působí dosti stroze, ale uvnitř je docela zajímavý.

Misie San José de Comondú

Dovolím si malou historickou odbočku. Věřte nevěřte, zdejší končiny mají jeden malý styčný bod s naší historií. V misiích španělské Kalifornie je často uctíván světec San Juan de Capistrano. Tento věhlasný kazatel, zvaný u nás Jan Kapistrán, působil v době krále Jiřího z Poděbrad na Moravě. Jako symbol víry propagoval tzv. bernardinské slunce sv. Bernardina ze Sieny. Jaké je tedy moje překvapení, když emblém velmi připomínající Kapistránovo bernardinské slunce známé z některých našich památek objevuji v nadpraží bočního vchodu zdejšího misijního kostela.

Bernardinské slunce

Rádi bychom pokračovali na San Isidro, ale místní jazyk tvrdí, že s těmi našimi salonními vozítky neprojedeme. Vracíme se tedy zpět a zastavujeme v podhůří v mimořádně suché končině, avšak s dostatkem paliva pro naše kulinářské úmysly. Rozbíjíme tábor uprostřed vzrostlých burser na šedavé rozpadající se hornině asi sopečného původu. Přes veškerou vyprahlost jsou tu docela hezké ferokaktusy, cylindropuncie i mamilárie. Sedíme u ohně, vaříme a plánujeme.

Kempujeme opravdu pěkně v suchu



Baja California 2008 všemi směry, část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.
 9. | 10. | 11. | 12. | 13.
 

Text a foto © Vladimír Šamalík, 2009-2010
vladimir.samalik(at)seznam(dot)cz
 

zpět