Foto měsíce - září 2015

Notocactus ottonis var. vencluanus (foto © Josef Bušek, 19. 9. 2015)

Notocactus ottonis var. vencluanus vyfotil ve své sbírce a do našich novin poslal Josef Bušek. Je to ryze česká specialitka, dnes se ovšem vyskytuje snad v polovině sbírek ve světě. První rostlinky se objevily v pařeništi u libereckého zahradníka Františka Venclů. Na jeho počest pan Bohumil Schütz v roce 1965 v časopise Kaktusy tento červenokvětý ottonis popsal.

V nabídkách se stejný druh často nabízí pod jménem „vencluvianus“, to je špatně, protože ten zahradník se jmenoval Venclů, nikoliv Venclův. Také ta koncovka "anus" je správná, a u dříve užívaného tvaru "ianus" je vhodné písmeno „i“ vynechat. Mnoho dalších informací o tomto sporném druhu najdeme v rubrice Galerie kaktusů. Ať je jméno jakékoliv, kytička je to krásná, i kdyby ta jmenovka chyběla úplně… (redakce)

Eriosyce limariensis (foto © Štefan Danko)

Pan Štefan Danko nám opět poslal krásné obrázky, tentokrát kaktusy z rodů Eriosyce a Islaya.

Islaya islayensis f. grandiflorens (foto © Štefan Danko)

Islaya islayensis f. grandiflorens – květy (foto © Štefan Danko)

Islaya krainziana (foto © Štefan Danko)

Islaya minor (foto © Štefan Danko) 

Islaya minor - květy (foto © Štefan Danko) 

„Wehrmacht Krpálek“ 

Ahoj čtenáři, překládám vám obrázek kytky s příběhem, tuhle rostlinu jsem nechal fotit proto, že v KAKTUSY 2014/1 píše Laco Fabian o podobné rostlině jako o cv. hungaricus. Ta rostlina na snímku je podobná až na barvu květu a méně vlnatý plod. Rostlinu jsem dostal v šedesátých letech od pana Krpálka, v té době ředitele Vinařských zavodů v Nuslích, který bydlel jako ředitel ve fabrice v podkrovním bytě s terasou a skleníkem. Chodilo se tam z kuchyně, a proto jeho sbírku viděl málokdo. Mě tam vzal jako ušáka jeden velký pejskař (pěstitel kaktusů rodu Echinopsis – pozn. red.), Franta Lopata z Kolína, který s ním psy vyměňoval.

Když jsem se ptal na jméno a původ tak říkal „To je tu už od první republiky a říkali jsme tomu WEHRMACHT“. Pan Krpálek byl i předsedou pražského spolku a Pepa Jelínek z Liberce mi o něm vyprávěl, že pro první časopis zajistil tunu finské křídy, do Libereckých tiskařských závodů, z přídělu Rudého práva. Už tehdy byli kaktusáři všude. Souhlasím s Lacem, že je to kříženec psa a cereusu, ať přírodní nebo kultivar. Stejně jako jusbert nebo spachianus. Do světa pouštím potomstvo pod označením „Wehrmacht Krpálek“.
 

Ahoj - Zdeněk Červinka z Čelákovic
Acanthocalycium zavináč seznam.cz

Jesenné farby Astrophytum myriostigma cv. KOHYO (foto © Tomáš Kramarič) 

O tomto kultivare je známe že sa sfarbuje podľa ročného obdobia. Práve teraz na jeseň žiari ako napadané farebné lístie.

S pozdravom Tomáš Kramarič
tomas.kramaric(zav)gmail(t)com
http://www.flickriver.com/photos/tomaskramaric

Jesenné farby Astrophytum myriostigma cv. KOHYO (foto © Tomáš Kramarič) 

Jesenné farby Astrophytum myriostigma cv. KOHYO (foto © Tomáš Kramarič) 

 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět