Foto měsíce - březen 2010

Neoporteria multicolor (foto © Pavel Urbánek)

Ahoj lidi, pokusím se o štěstí v rubrice FOTO MĚSÍCE
Zdraví Pavel Urbánek

Poznámka redakce: Jméno Neoporteria multicolor je v současné době považováno za synonymum k Eriosyce kunzei 'multicolor'.

Echinocereus rigidissimus (foto © Karel Krbec)

Echinocereus rigidissimus jsem přivezl od p. Heřtuse jako 3letý semenáček. Poprvé mi vykvetl v roce 2005 a od té doby mi pravidelně vykvétá každý rok nádhernými velkými květy. Letní stanoviště ve stolovém skleníku, po celou vegetační dobu vyžaduje maximální větrání a v létě volnou kulturu, potom jsem se dočkal těchto krásných květů. Zimuji ho ve skleníku pod parapetem, při teplotě 6 až 8 °C.

Mammilaria herrerae (foto © Karek Krbec)

Mammilaria herrerae je u mně ve zbírce od roku 2002, tuto krásnou kytku jsem získal jako roubovaný semenáček od p. Pavlíčka z Chrudimi. Po roce mi krásně vykvetla a kvete pravidelně každý rok. Pěstovaná je na slunném a větraném stanovišti. Zimování ve skleníku, při teplotě 8 až 10 °C.

Karel Krbec

Ferokaktusy  (foto © M. Slavík)

Dobrý den,
do rubriky Foto měsíce posílám dvě fotografie, které dokládají, že ideálním místem pro pěstování kaktusů nemusí být vždy jen skleník, ale např. parapet jižního okna. Mám na něm umístěny hodně „teplé“ kytky - ferokaktusy z Baja California. Na obrázcích je Ferocactus gracilis, několik F. chrysacanthus, F. acanthodes a F. tiburonensis (zřejmě forma F. acantodes).

Ferokaktusy (foto © M. Slavík)

Do venkovního prostředí je umísťuji koncem března a uklízím koncem října a rostlinám chladnější měsíce roku zjevně nijak nevadí. Růst rostlin a zejména kvalita trnů je výrazně lepší, než u rostlin umístěných ve skleníku. Rostliny jsou pěstovány v hodně minerálním substrátu, mohu je více zalévat i v letním období, kdy na nich není  vidět výrazná letní stagnace. Nic nového jsem jistě neobjevil, ale moje praxe potvrzuje, že i hodně teplomilné kaktusy lze s úspěchem a beze strachu pěstovat ve venkovním prostředí doslova před oknem. Snad to potěší ty z nás, kteří nemají možnost vlastního skleníku.

Zdraví
MUDr. M. Slavík, Praha

Poznámka redakce:  na druhé straně okna (v bytě) je krásná kolekce rostlin rodu Haworthia.

Mammillaria matudae (foto © Tomeček)

Pěkné obrázky mamilárií M. matudae a M. scripsiana nám poslal pan Tomeček.

Mammillaria scripsiana(foto © Tomeček)

 

 

(C)

zpět