Foto měsíce - říjen 2009

Ferocactus lindsayi PP 1157 (foto © Milan Zachar)

Ferocactus lindsayi (PP 1157) – vzácnost nad vzácnost! Komu ve střední Evropě už kvetl? Tuhle teplou kytku z blízkosti ohřívaného pacifického pobřeží, z lokality poblíž břehů přehrady Pressa de Infernillo = peklo (mexický stát Michoacán), ve své sbírce nemá mnoho kaktusářů. A to přesto, že v nedávné minulosti byla semena nabízena – ovšem ta slušně klíčí jen při teplotách kolem (nebo spíše nad…) 30°C. Rostlina to ovšem není malá, a tak si sbírku ferokaktusů mohou dovolit jen majitelé prostorného a teplého skleníku. Tam, kam se vejde celá sbírka turbinicarpusů nebo sulkorebucií, tam se vejde jen několik dospělých rostlin Ferocactus.

Obrázek nám poslal pan Milan Zachar, který spravuje
i svůj vlastní web www.cactus-zachar.sk

 Coryphantha macromeris SB 841 (foto © Pavel Pavlíček)

 
Coryphantha macromeris, to je prazvláštní rostlina. Dříve se autoři snažili druh vymezit ale i poněkud přiřadit od a k rodu Coryphantha, a to tak, že pro několik druhů respektovali rod Lepidocoryphantha. Faktem je, že některé marginálie druh k rodu Coryphantha jasně připojují, ale jiné je zase vyčleňují.
Rodové jméno Lepidocoryphantha se však neujalo, proto se obecně přijímá jméno na počátku příspěvku.

Nádherně (poprvé a tedy velmi mladou) kvetoucí rostlinu
fotografoval ve své sbírce Pavel Pavlíček.

Neoporteria multicolor (foto © GEFFROY-LEMOINE Alain)

Pro říjen posílám hezkou Neoporteria – chybělo dnes u nás sluníčko pro to, abych pořídil krásnější fotografii.

Přeji hezký konec pro tento měsíc – GEFFROY-LEMOINE Alain, Francie

Ariocarpus kotschoubeyanus var. albiflorus (foto © Jiří Zeman)

Protože ariokarpusy letos kvetou opravdu bohatě, posílám tentokrát misku pravokořenných Ariocarpus kotschoubeyanus var. albiflorus.

S pozdravem Zeman Jiří, Bučovice

Ferocactus latispinus (foto © Mirek Černý)

Ferocactus recurvus (foto © Mirek Černý)

Zdravím Vás z Krumlova a posílám poslední letošní ferákové kvetení. Je to Ferocactus latispinus a koupil jsem ho jako semenáček před 12 lety na chrudimské burze. Úplně poslední pokvete tento Ferocactus recurvus.

Sezóna končí, a je čas připravovat výsevy – Mirek Černý

Chamaeocereus silvestrii (foto © Pavel Randa)

Zdravím čtenáře I.N. a posílám obrázek naroubované rostlinky – žluté bezchlorofilové formy Chamaeocereus silvestrii (resp. jedné z mnoho jeho hybridů). Květ, který se na rostlině objevil, stojí za publikování.

Pavel Randa

 

 

(C)

zpět