Foto měsíce - květen 2012

Pelecyphora pseudopectinata f. imermis

Zdravíme Vás z Vysočiny s přáním zdraví a pohody. Posíláme fotečku poměrně vzácný kytičky Pelecyphora pseudopectinata f. imermis, určitě si všimnete prazvláštní formy otrnění.

Mějte se hezky, Karel Krbec s Alenkou

Aztekium ritteri PP 566

Posílám snímek pravokořenného Aztekium ritteri PP 566, které jsem vysel před osmi lety a už druhým rokem mi dělá radost svými květy.

Srdečně zdraví Vláďa Šamalík, Jižní Čechy

Ahoj Vláďo, nevěřil bych,kdyby mi to nenapsal někdo tak důvěryhodný, jako jsi ty. Já mám za 8 let od výsevu pár cenťáků - myšleno max. 2 cm velké kytky - a ty si klidně vypěstuješ takovouhle skupinku kvetoucích hlaviček. A tak se měj - PP

Chamaecereus hybr.

Posílám foto hybridního chamaecereusu s rozdílnou barvou květů. Dostal jsem odnož od našeho kaktusáře Petra Janhuby s tím, že je rostlina dvoubarevná. Vždycky kvetla červeně s odlesky do tmavší barvy, takže jsem si říkal, že je prostě ten květ „dvoubarevný“. Z této malé odnožky naroubované na E. jusbertii narostl trs a pravidelně kvetl.

Chamaecereus hybr.

Občas jsem květy opylil, ale semena jsem ještě nevysel. Nicméně jedno vyklíčilo v květináči u jusberta, tak si semenáček rostl a letos vykvetl. Nejdříve vykvetl jedním květem velmi podobným mateřské rostlině. Na druhý den se ale otevřel i druhý květ a ten má barvu podobnou původnímu Chamaecereus silvestrii, akorát na rozdíl od mého „čistého“ chamaecereusu má zelenou bliznu jako ta hybrida.

Ing. Petr Mlček
Šumperk

Chamaecereus hybr.

Eriocereus jusbertii

Tak mi večer rozkvetl Eriocereus jusbertii a hned 2x. Tak jsem je v noci vyfotila a ráno znovu. Pokusila jsem se je sprášit a tak uvidíme, zda se to povedlo.

Eriocereus jusbertii

Nyní v 11 hodin se již květy zavírají. Průměr květu 17 cm, délka 20 cm. Je to nádhera...

Zdraví Marie Kalovská, Kojetín

 

 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět